2020-08-07 20:49

Secţiile de vot s-au deschis în Extremul Orient rus

 |  07:16

Secţiile de vot din Extremul Orient rus s-au deschis la ora locală 08,00 şi 20,00 GMT, fiind dat astfel startul alegerilor prezidenţiale din 4 martie. Aproximativ 110 milioane de ruşi sunt aşteptaţi la urne, dintre care două milioane se află în afara ţării. 

Actualul premier Vladimir Putin, favoritul cursei pentru Kremlin, comunistul Ghennadi Ziuganov, ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski, liderul Rusiei juste (centru-stânga), Serghei Mironov, şi miliardarul Mihail Prohorov sunt cei cinci candidaţi la alegerile prezidenţiale.

Alegătorii din regiunile Kamceatka, Magadan, Sahalin, Kurile, Ciukotka încep să meargă la urne cu opt ore înainte de deschiderea secţiilor de votare în partea europeană a ţării, inclusiv la Moscova, din cauza faptului că Rusia se întinde pe nouă fusuri orare. Comisia Electorală Centrală a anunţat că scrutinul se va desfăşura între orele locale 08,00 şi 20,00. Locuitorii din regiunile Iakutia, Amur, Buriatia, Krasnoiarsk, Altai vor începe să voteze până la demararea procesului electoral în capitala rusă.

Se estimează că Vladimir Putin va reveni la Kremlin, după alte două mandate deţinute în perioada 2000-2008. Rusia este un stat federal cu regim prezidenţial, potrivit primei Constituţii ruse de după destrămarea Uniunii Sovietice, în vigoare din 25 decembrie 1993. Iniţial, Legea fundamentală fixa durata mandatului de preşedinte la patru ani, şeful statului neavând dreptul să candideze pentru un al treilea mandat consecutiv. 

Camerele parlamentului rus au aprobat amendamente constituţionale, în decembrie 2008, şi au extins mandatul preşedintelui de la patru la şase ani, începând cu 2012. Orice cetăţean rus care a împlinit vârsta de 35 de ani, a locuit în Rusia cel puţin zece ani şi nu deţine cetăţenia altui stat sau drept de reşedinţă în altă ţară poate candida pentru cea mai înaltă funcţie din stat.

Un milion de persoane au fost antrenate pentru organizarea alegerilor. Pe întreg teritoriul ţării funcţionează 94.332 de secţii de votare, iar ordinea publică în ziua alegerilor este asigurată de 380.000 de poliţişti. Un număr de 685 de observatori internaţionali, trimişi de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) vor monitoriza scrutinul. Zeci de mii de observatori din partea celor cinci candidaţi la preşedinţia Rusiei şi a organizaţiilor neguvernamentale Golos, Cetăţeanul Observator, li se adaugă acestora, scrie Agerpres.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639557-01-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz