2019-12-06 04:47

UPDATE. Parlamentul îi cere demisia preşedintelui Traian Băsescu

 |  08:05
UPDATE. Parlamentul îi cere demisia preşedintelui Traian Băsescu

Parlamentul se reuneşte miercuri, în şedinţă comună, pentru a discuta şi supune votului declaraţia politică prin care i se cere demisia de onoare preşedintelui Traian Băsescu în urma scandalului în care fratele acestuia a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Şeful statului a ţinut să le transmită deja "domnilor" care îi cer plecarea din funcţie că nu ia în considerare aceste demersuri.

UPDATE, ora 11.28 Parlamentul a adoptat, miercuri, în cadrul şedinţei reunite, declaraţia prin care se cere demisia preşedintelui Traian Băsescu, în urma scandalului în care fratele său, Mircea Băsescu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Plenul comun al celor două Camere a adoptat declaraţia cu 344 voturi ”pentru”, niciun vot ”împotrivă” şi 17 abţineri.

Parlamentarii PDL şi PMP nu au participat la şedinţa de plen reunit şi la votul final.

Declaraţia politică a fost citită în plen de către senatorul PSD Gabriela Firea:

”Având în vedere atingerea gravă şi iremediabilă adusă instituţiei prezidenţiale prin implicarea fratelui preşedintelui în fapte de corupţie extrem de grave, precum şi relaţia acestuia cu persoane care aparţin unor grupuri de crimă organizată foarte periculoase care au fost folosite în interes electoral şi de către preşedintele României, lunând în considerare implicarea aflării adevărului şi înfăptuirii actului de justiţie prin invocarea imunităţii preşedintelui României în mai multe cazuri aflate în cercetare, în scopul garantării prestigiului şi independenţei justiţiei în faţa cetăţenilor României prin eliminarea oricărei suspiciuni de influenţare sau favorizare a apropiaţilor de către preşedintele ţării, persoana a cărui atribuţie constituţională este numirea sau revocarea din funcţie a magistraţilor, precum şi a conducătorilor parchetelor şi instanţelor de judecată, ţinând cont de realitatea politică la nivel regional şi european şi îngrijoraţi de impactul imens pe care scandalul legat de implicarea preşedintelui României îl are în planul credibilităţii statului român, al capacităţii de a fi un partener solid de dezbatere, negociere şi decizie a participării României menite să contribuie la stabilitatea şi securitatea ţării noastre în regiune, caz în care este imperios necesar ca reprezentarea statului român să se bazeze pe instituţii puternice asupra cărora să nu planeze suspiciuni din zona combaterii crimei organizate, Parlamentul României, instituţia fundamentală a democraţiei, ce are principala atribuţie constituţională reprezentarea intereselor cetăţenilor României, în conformitate cu textul Constituţiei României şi cu Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, adoptă prezenta declaraţie politică: Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu mai este îndreptăţit să asigure prestigiul, independenţa şi legitimitatea funcţiei prezidenţiale, motiv pentru care să-şi asume de îndată demisia din funcţia de preşedinte al României”.

Votul a fost deschis, prin ridicare de mână.

Adoptarea declaraţiei de către Parlament nu are consecinţe juridice.

UPDATE, ora 10.29 Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au decis, în cadrul şedinţei de miercuri dimineaţa, să modifice textul declaraţiei politice care va fi supusă votului plenului comun, în sensul de a nu mai cere ”demisia de onoare” a preşedintelui Traian Băsescu, ci demisia efectivă.

”Textul a suferit o modificare. S-a făcut o propunere în Birourile permanente în sensul că nu putem să vorbim de o demisie de onoare, şi pur şi simplu să se ceară demisia, pentru că s-a apreciat că o demisie de onoare nu ar fi trebuit solicitată. Demisia de onoare e un act unilateral care protejează onoarea celui care este în această situaţie. S-a apreciat că cererea de demisie e suficientă pentru a se produce acest lucru”, a declarat secretarul Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici.

Deputatul a mai spus că draft-ul textului de declaraţie politică aprobat a fost cel propus de preşedinţii Camerelor, Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Zgonea, acesta fiind adopat cu 16 voturi ”pentru”, 5 voturi ”împotrivă” şi o abţinere.

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului este programată să înceapă miercuri la ora 10.00. În cursul dimineţii, urmează să aibă loc şi o reuniune a Birourilor permanente, în care să fie definitivată ordinea de zi.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a formulat, luni, propunerea de adoptare a unei declaraţii politice privind demisia de onoare a preşedintelui Traian Băsescu. Tăriceanu a afirmat totodată că, declaraţia propusă are o valoare de principiu, politică, şi nu una juridică.

De asemenea, pe site-ul Senatului a fost postat şi un proiect de declaraţie care să fie supus votului în plenul acestei Camere.

"Pe data de 6 iunie 2012, în temeiul Art. 95. Al. 1 din Constituţie, Parlamentul l-a suspendat din funcţie pe Preşedintele României. La Referendumul organizat pe 29 iulie 2012, conform Art. 95, Al. 3 din Constituţie, o majoritate de 87% din cei care s-au prezentat la urne a votat pentru demiterea Preşedintelui României. Voinţa majorităţii covârşitoare a votanţilor a fost înfrântă atunci în condiţiile cunoscute. În ciuda acestui vot de blam, atitudinea Preşedintelui României nu s-a ameliorat în ultimii doi ani, din contră, au apărut noi manifestări contrare Constituţiei sau la limita constituţionalităţii, cu precădere în preajma alegerilor, dar nu numai. Scandalul intern fără precedent şi cu largi ecouri internaţionale negative generat de arestarea fratelui Preşedintelui României, de legăturile acestuia cu indivizi care au acţionat în afara legii, dar şi de împrejurarea că Preşedintele României avea cunoştinţă de mai bine de un an de potenţialul penal al acestor relaţii şi activităţi, dar nu a intervenit pentru curmarea acestei stări de fapt, au creat o situaţie şi o imagine incompatibile cu statutul funcţiei de Preşedinte al României şi cu mult sub demnitatea impusă acestei poziţii în stat. Având în vedere cele menţionate, Senatul României întrunit în plenul său, solicită preşedintelui României, Traian Băsescu, să-şi prezinte demisia de onoare", se arată în proiectul de declaraţie iniţiat de Călin Popescu Tăriceanu.

Declaraţia politică care va fi supusă votului plenului reunit ar urma să fie definitivată miercuri dimineaţă, când are loc şedinţa Birorurilor Permanente, putând fi integrate şi eventuale amendamente.

Mai mult, premierul Victor Ponta a declarat, că, forma propusă de Călin Popescu Tăriceanu pentru declaraţia pe care Parlamentul urmează să o adopte pentru a cere demisia preşedintelui Traian Băsescu trebuie îmbunătăţită.

Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului stabileşte, între situaţiile de competenţa forurilor legislative reunite, "adoptarea unor declaraţii, mesaje sau a altor acte cu caracter exclusiv politic".

Aprobarea actelor cu caracter exclusiv politic se face cu votul majorităţii parlamentarilor prezenţi la şedinţa comună.

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis la rândul lui "domnilor" care îi cer demisia, că nu ia în considerare declaraţii ale Parlamentului în acest sens. Şeful statului a ţinut să precizeze că actuala majoritate este cea care a gestionat "marţea neagră" şi a respins vreo 10 cereri ale justiţiei legate de parlamentari.

Traian Băsescu a afirmat că a văzut că nişte "domni" din politica românească îi cer demisia pentru o faptă pe care nu a făcut-o. "Îi anunţ pe aceşti domni că nu voi lua în considerare strigătele lor şi nici declaraţii ale Parlamentului”, a precizat şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că există Constituţie şi legi care prevăd în ce situaţii preşedintele nu-şi mai poate continua mandatul. "În niciun caz când fratele preşedintelui este suspectat", a adăugat Traian Băsescu.

"Constat că subordonaţii politici ai domnului Voiculescu, Călin-Anton Popescu-Tăriceanu şi Victor-Viorel Ponta, au găsit cu cale să mobilizeze majoritatea parlamentară pentru o declaraţie a Parlamentului prin care cer demisia preşedintelui. Oameni buni, mi-e cam greu să iau în serios o declaraţie a unei majorităţi parlamentare care a gestionat marţea neagră. A unei majorităţi parlamentare care a respins de vreo zece ori, şi sunt acolo, vor vota zilele următoare această declaraţie, sunt vreo zece senatori şi deputaţi pentru care justiţia a cerut să îi aibă la dispoziţie în vederea unor anchete. Ce credibilitate au în faţa mea, atât timp cât eu am privit pur şi simplu, ca oricare dintre dumneavoastră, la declanşarea unor proceduri care l-au vizat pe fratele meu şi care l-au dus în arest preventiv. Nu spun că e vinovat. Va trebui să hotărască o instanţă acest lucru. Dar nu am înţeles în niciun fel să obstrucţionez justiţia, nici măcar să dau un telefon să întreb pentru ce este anchetat sau arestat. Am privit ca şi dumneavoastră la televizor, văzând şi filmuleţele, văzând şi acţiunea justiţiei”, a afirmat preşedintele Traian Băsescu. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-25

In legatura cu acest articol...

Noi stenograme din dosarul în care este implicat Mircea Băsescu şi care ar surprinde momentul în care s-a încercat flagrantul

Parlamentul îi cere demisia lui Băsescu, SRI face lumină: Preşedintele nu a primit informări despre relaţia Bercea Mondial-Mircea Băsescu

Senatul îi cere demisia lui Băsescu. Reacţia preşedintelui: Îmi duc mandatul până în ultima zi! SRI nu m-a informat despre relaţia Mircea Băsescu - Anghel Sandu

Mircea Băsescu a recunoscut că a primit bani de la familia lui Bercea Mondial

Codruţa Kovesi a sesizat CSM şi CNA referitor la cazul Bercea-Mircea Băsescu

Cazul reţinerii lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Băsescu, în presa străină
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray