2019-12-14 05:05

Senatul îi cere demisia lui Băsescu. Reacţia preşedintelui: Îmi duc mandatul până în ultima zi! SRI nu m-a informat despre relaţia Mircea Băsescu - Anghel Sandu

 |  21:01
Senatul îi cere demisia lui Băsescu. Reacţia preşedintelui: Îmi duc mandatul până în ultima zi! SRI nu m-a informat despre relaţia Mircea Băsescu - Anghel Sandu

Senatul a propus o declaraţie politică prin care i se cere demisia de onoare lui Traian Băsescu, în urma arestării fratelui său, Mircea Băsescu. Demersul este iniţiat de către preşedintele forului, Călin Popescu Tăriceanu, şi este susţinut de PSD-PC-UNPR. Dar reacţia lui Băsescu a venit repede. El a spus că nu are motive să demisioneze, adăugând că nu a fost informat de SRI cu privire la relaţia dintre Mircea Băsescu şi Sandu Anghel, cunoscut sub numele de Bercea Mondial. Pe de altă parte, declaraţia prin care i se cere demisia lui Băsescu este o sursă de disensiuni între PNL şi PDL, întrucât democrat-liberalii s-au solidarizat deja cu preşedintele, în timp ce liberalii au dat de înţeles că vor vota declaraţia. Nehotărâţi sunt şi cei de la UDMR, care au spus că aşteaptă textul final al declaraţiei pentru a se pronunţa. Pe de altă parte, Liviu Dragnea a dat semne că nu este de acord cu varianta propusă de Tăriceanu, spunând că nu ştie dacă este oportună. În acest timp, procurorii DNA au anunţat că i-au trimis în judecată pe cei din clanul Bercea pentru şantajarea lui Mircea Băsescu. În plus, în referatul procurorilor se arată că Mircea Băsescu ar fi recunoscut că ar fi intrat în posesia celor 250.000 de euro pentru a-l elibera pe Sandu Anghel.

Traian Băsescu a răspuns celor care îi cer demisia spunând că îşi va duce la capăt mandatul. El a precizat că nu a fost informat de SRI despre afacerea dintre fratele său şi Bercea Mondial. Mai mult, nu s-a sfiit să îi atace pe Victor Ponta, Tăriceanu sau Iohannis.Băsescu: Îmi duc mandatul până în ultima zi!

„Aş trece la solicitarea domnilor din politică de a demisiona pentru nişte fapte pe care nu le-am comis. Nu am avut informare de la SRI despre relaţia Sandu Anghel - Mircea Băsescu. Regret enorm că fratele meu este suspectat de trafic de influenţă. Nici o structură nu m-a informat. Nu am ştiut nimic de afacerea cu Sandu Anghel. Îmi vine să şi râd de solicitarea lui Iohannis. Nu este suficient de întremat să ducă o campanie prezidenţială. La ceilalţi este clar o lipsă de moralitate.Vreau să le spun că nu vor acapara Justiţia. Îmi voi duce mandatul la capăt până în ultima zi. Nu spun că evenimentul este fericit, dimpotrivă, nu trebuia să se întâmple”, a spus preşedintele la Cotroceni.

Textul cererii de la Senat

Luni dimineaţă, pe site-ul Senatului a fost postat un proiect de declaraţie care să fie supus votului în plenul acestei Camere, prin care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, propune adoptarea unei declaraţii politice privind necesitatea demisiei de onoare a preşedintelui Traian Băsescu, ca urmare a scandalului de corupţie în care este implicat fratele acestuia.

„Pe data de 6 iunie 2012, în temeiul Art. 95. Al. 1 din Constituţie, Parlamentul l-a suspendat din funcţie pe Preşedintele României. La Referendumul organizat pe 29 iulie 2012, conform Art. 95, Al. 3 din Constituţie, o majoritate de 87% din cei care s-au prezentat la urne a votat pentru demiterea Preşedintelui României. Voinţa majorităţii covârşitoare a votanţilor a fost înfrântă atunci în condiţiile cunoscute. În ciuda acestui vot de blam, atitudinea Preşedintelui României nu s-a ameliorat în ultimii doi ani, din contră, au apărut noi manifestări contrare Constituţiei sau la limita constituţionalităţii, cu precădere în preajma alegerilor, dar nu numai.

Scandalul intern fără precedent şi cu largi ecouri internaţionale negative generat de arestarea fratelui Preşedintelui României, de legăturile acestuia cu indivizi care au acţionat în afara legii, dar şi de împrejurarea că Preşedintele României avea cunoştinţă de mai bine de un an de potenţialul penal al acestor relaţii şi activităţi, dar nu a intervenit pentru curmarea acestei stări de fapt, au creat o situaţie şi o imagine incompatibile cu statutul funcţiei de Preşedinte al României şi cu mult sub demnitatea impusă acestei poziţii în stat. Având în vedere cele menţionate, Senatul României întrunit în plenul său solicită Preşedintelui României, Traian Băsescu, să-şi prezinte demisia de onoare”, se arată în proiectul de declaraţie iniţiat de Tăriceanu.

Argumentele lui Tăriceanu

Preşedintele Senatului a explicat că a făcut o propunere de declaraţie politică din partea Senatului „care să ceară în plenul lui demisia de onoare a preşedintelui”.

„De săptămâna trecută eu am subliniat faptul că preşedintele Băsescu ar trebui să-şi dea demisia de onoare şi mi-am exprimat şi părerea că, aşa cum îl ştiu, nu o va face. De aceea am făcut demersul de a reuni Comisia de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului şi comisia comună pentru activităţile SRI, în aşa fel încât să vedem mai multe lucruri în legătură cu acest subiect. (...) Cred că SRI ar trebui să ne dea date cu privire la faptul dacă a ştiut de situaţia fratelui preşedintelui Băsescu, de când a ştiut şi cât a ştiut şi, în acelaşi timp, dacă l-a informat pe preşedinte sau nu l-a informat”, a afirmat Tăriceanu. În opinia sa, Parlamentul, „ca for de dezbatere politică”, ar fi cel mai potrivit loc pentru a discuta despre cazul fratelui şefului statului.

Ce spun Dragnea şi Ponta

Liviu Dragnea, cel care s-a opus ca Tăriceanu să fie preşedintele Senatului, i-a dat peste nas şi de această dată lui Tăriceanu: „Nu am avut timp să mă gândesc la această propunere. Am înţeles că a făcut-o domnul Tăriceanu azi-dimineaţă. (...) Nu ştiu dacă este oportună sau nu”, a spus Dragnea. Întrebat şi despre declaraţiile făcute de Lazslo Borbely, care consideră că o astfel de propunere ar crea un dezechilibru, Dragnea a arătat că va exista o discuţie pe această temă în cadrul coaliţiei de guvernare, care va fi „interesantă”. „O să-mi satisfac şi eu curiozitatea când merg la coaliţie. Probabil ca domnul Tăriceanu are argumente serioase, probabil că şi domnul Borbely are argumente serioase şi o să asistăm la o discuţie interesantă în coaliţie”, a spus Dragnea, scrie Mediafax.

Premierul Victor Ponta a declarat că forma declaraţiei propuse de Călin Popescu Tăriceanu pentru declaraţia Parlamentului ar trebui îmbunătăţită. „Ne-a prezentat domnul preşedinte Tăriceanu acel text şi noi am fost de acord cu ideea adoptării unei declaraţii politice a Parlamentului. Dar forma, cu siguranţă, trebuie îmbunătăţită”, a spus Ponta. Premierul a anuţat că liderii coaliţiei guvernamentale au luat act de iniţiativa lui Tăriceanu, căreia i s-a alăturat şi preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, dar şi că şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru adoptarea declaraţiei politice va fi convocată miercuri.

Tribunalul Bucureşti: Mircea Băsescu a recunoscut că luat 250.000 de euro

În schimb, Mircea Băsescu a recunoscut întâlnirea cu fiul lui Sandu Anghel şi faptul că primit bani de la familia interlopului. Informaţia apare în motivarea arestării fratelui preşedintelui. Tot din acest document aflăm şi că înregistrările din dosarul lui Mircea Băsescu au fost certificate, adică au devenit probe în dosar.

DNA a trimis în judecată clanul Bercea

Dar arestarea lui Mircea Băsescu a avut un efect de domino, intrucât membrii clanului Bercea au fost trimişi în judecată pentru şantaj, informează Direcţia Naţională Anticorupţie. Printre cei trimişi în judecată se numără Constantin Marius şi Anghel Izaura. Este vorba de un şantaj în care partea vătămată se declara a fi Mircea Băsescu.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

- CONSTANTIN MARIUS, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj cu circumstanţe agravante, în stare de recidivă

- ANGHEL IZAURA - concubina primului menționat, sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj cu circumstanţe

- ANGHEL GRINICĂ - ION, minor în vârstă de 17 ani - fiul celei de-a doua menţionate, sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj cu circumstanţe agravante,

- ANGHEL FLORIN (aflat în penitenciar, în executarea unei pedepse dispuse într-o altă cauză), fratele celei de-a doua menţionate, pentru săvârşirea a 3 infracţiuni concurente de şantaj, dintre care una în stare de recidivă, se arată în comunicatul celor de la DNA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray