2020-08-11 16:59

Sondaj CURS. Victor Ponta sau Mircea Geoană l-ar învinge pe Kluas Iohannis la alegerile prezidenţiale

 |  13:35
Sondaj CURS. Victor Ponta sau Mircea Geoană l-ar învinge pe Kluas Iohannis la alegerile prezidenţiale

Candidatul PSD-PC-UNPR l-ar învinge pe Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale care vor avea loc în toamna acestui an, în condiţiile în care candidaţii coaliţiei la guvernare ar fi premierul Victor Ponta sau senatorul Mircea Geoană, potrivit unui sondaj naţional, realizat de CURS, la comanda Fundaţiei România Noastră.

Potrivit sursei citate, Victor Ponta ar obţine în primul tur 47% din opţiunile celor care şi-au exprimat dorinţa de a merge la vot, fiind urmat de Klaus Iohannis (28%), Cristian Diaconescu (7%), Mihai Răzvan Ungureanu (6%), Dan Diaconescu (4%), Corneliu Vadim Tudor (4%), Kelemen Hunor (2%), alt candidat (2%).

În cazul în care Mircea Geoană ar fi candidatul coaliţiei la guvernare, el ar fi preferat de 40% dintre cei care vor merge la vot, fiind urmat de Klaus Iohannis (31%), Cristian Diaconescu (8%), Mihai Răzvan Ungureanu (7%), Dan Diaconescu (5%), Corneliu Vadim Tudor (4%), Kelemen Hunor (2%), alt candidat (3%).

În ceea ce priveşte turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, Victor Ponta sau Mircea Geoană l-ar învinge din nou pe Klaus Iohannis, scorurile fiind: Victor Ponta (53%) - Klaus Iohannis (47%) şi Mircea Geoană (52%) - Klaus Iohannis (48%).

În cazul în care Victor Ponta ar fi ales preşedinte al României, cei chestionaţi văd următoarea ierarhie a politicienilor PSD care ar fi cei mai potriviţi pentru funcţia de prim-ministru: Mircea Geoană (42% din totalul eşantionului sondat - 65% din votanţii PSD), Liviu Dragnea (14% din total eşantion - 19% din votanţii PSD), Dan Şova (6% - din total eşantion -7% din votanţii PSD), Valeriu Zgonea (3% din total eşantion - 2%din votanţii PSD).

Referitor la un tandem preşedinte (candidat) - premier (propunere) care să fie prezent în campania electorală, 43% din eşantion spun că situaţia "candidaţii la Preşedinţie ar trebui să prezinte în campanie şi o propunere pentru un viitor prim-ministru" este "mai apropiată" de ceea ce cred ei, în timp ce 41% spun că situaţia "candidaţii la preşedinţie ar trebui să prezinte în campanie atât o propunere pentru viitorul prim-ministru, cât şi propuneri pentru o echipă lărgită" (Externe, Finanţe, Apărare, Parchet General) .

În privinţa profilului viitorului preşedinte, cei intervievaţi şi-ar dori un şef al statului care să fie "preşedinte arbitru-neutru" (33%), "o persoană independentă" (28%), "cu experienţă în politica externă" (48%), al cărui cel mai important atribut să fie "un plan pentru creşterea economiei/crearea de locuri de muncă" (48%). În acestă profilare s-au folosit scale de apreciere de la 1 la 7, unde 7 este tradus în procentajul cel mai mare.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 iunie - 4 iulie (înainte ca preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu să-şi anunţe intenţia de a candida la prezidenţiale), pe un eşantion de 1066 de respondenţi, după metoda de intervievare "faţă în faţă" la domiciliu şi folosind chestionar standardizat, marja de eroare fiind de plus/minus 3%, la un nivel de încredere de 95%.

Clientul sondajului este Fundaţia România Noastră, fondată de senatorul PSD Mircea Geoană.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-22Parerea ta...

ION ILIESCU (PUTTOARRE)
23 Iul 2014

LA CÎT DĂ TALANTAȚI ȘI DĂ KRETTYNY SÎNT ROHMANCII, N-AR FI DĂ MIERARE, ”BEHLYMYATZY”! (”ȚARĂ MINORĂ, ȚARĂ DE SECĂTURI!”)
SE PARE CA SE ADEVERESTE
04 Aug 2014

porumbelul spus aseara la "Jocuri de putere" de catre Lavinia Sandru ca totu-i o facatura, ca pnl-ul + alte combinatii politice ‘de dreapta’ - luate/preluate pentru a se ‘salva’ pentru prezidentiale - mimeaza de fapt lupta, aratand mai degraba o cedare de facto printr-o retragere “pe dreapta”; jocul se face aparent agresiv (cel putin la nivelul declaratiilor), pentru a nu se pierde ideea de democratie din mintea votantilor care, oricum sunt sictiriti, si cu nervii intinsi la maxim! Daca mai punem la socoteala caldura, vacanta de vara parlamentara, concediile romanilor, se mizeaza si pe trecerea timpului care, ‘vindeca toate’ – inclusiv antipatiile (aparente), dintre ei!
IOI! CE RAD
04 Aug 2014

astia doi - de ei, sau de noi?!
SA ZICEM
04 Aug 2014

prin absurd, ca raman pacalicii astia doi! Daca dorinta unchiului Sam este Johannis pt.prezidentiale acu' in 2014, iar Predoiu - pt.2019, mizand pe tampenia sau indiferenta romanicilor, atunci - s-ar putea sa se adevereasca scenariu! De ce?! Fiindca p-ailalti doi, ii stie lumea si poate vor ceva nou, care n-a mai fost...un fel de joc cu ruleta ruseasca (ca doar ne pricepem sa ne-o facem cu mana noastra!), istoria a demonstrat-o....
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz