2019-12-06 04:41

Sondaj INSCOP: 67,9% dintre români susțin unirea cu Republica Moldova

 |  11:55
Sondaj INSCOP: 67,9% dintre români susțin unirea cu Republica Moldova

Un procent de 67,9% dintre români susțin unirea cu Republica Moldova până în 2018, potrivit unui sondaj realizat de Inscop. La polul opus, doar 14,8% din cei chestionaţi nu susţin unirea.

"Procentul de acord este foarte mare și confirmă date anterioare culese și interpretate în cadrul barometrului Inscop-Adevărul despre România. Desigur, ideea celor 100 de ani de la Marea Unire are în mod evident o puternică notă unionistă, dar acest 2018 pune în fața respondenților și un termen foarte apropiat, 'palpabil'", a precizat Darie Cristea, director general Inscop, potrivit Agerpres.

Cercetarea mai arată că 52,6% dintre români au o părere bună despre câștigarea alegerilor pentru Primăria Chișinăului de către Dorin Chirtoacă, la polul opus aflându-se doar 6,9%.

"Numărul de non-răspunsuri este foarte mare, ceea ce atrage atenția asupra principalei probleme a raportării românilor la Republica Moldova — o informare precară a românilor în legătură cu evenimentele de peste Prut. (...) Fenomenul nu trebuie asociat atât de mult cu personalitatea lui Dorin Chirtoacă — puțin notoriu în România — ci cu tendința generală de susținere a parcursului european al Republicii Moldova", a menţionat Darie Cristea.

Potrivit studiului, 67,8% dintre respondenți susţin că România ar trebui să ușureze acordarea cetățeniei pentru basarabeni, în timp ce 17,5% nu sunt de acord. De asemenea, 56,3% dintre românii chestionaţi sunt de părere că România ajută suficient Republica Moldova pentru a se integra în UE.

"Barometrul Inscop - Adevărul despre România" a fost realizat de Inscop Research la comanda "Adevărul" în perioada 9 — 14 iulie 2015. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-31Parerea ta...

AR FII EXCELENT SA FIE 52% PEN
01 Aug 2015

Sunt niste lucruri de realizat obligatorii si urgente. Ele sunt : unirea celor doua tari prin poduri, drumuri moderne, retele de gaze, energie, caii ferate, schimburi culturale, economice, politice, acordarea cetateniei romane si la minoritati (rusi, ucrainieni, gagauzi) chiar daca nu stiu LIMBA ROMANA pentru a nu ramane majoritari RUSOFONII in spatiul geografic dintre Nistru si Prut (transnistria se scoate din socoteala).
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray