2020-02-19 19:22

Spălare de bani la Vatican

 |  18:38
Spălare de bani la Vatican

Vaticanul trece printr-un nou scandal de amploare. Preşedintele Băncii Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, face obiectul unei anchete mai ample amagistraţilor din Roma, într-un dosar în care instituţia financiară estebănuită de spălare de bani. Tedeschi, expert în etică financiară,conduce Banca Vaticanului de un an. Anterior, el a fost şefulpentruoperaţiuniîn Italia al băncii spaniole Santander.

Anchetaa fost lansată după ce Fiscul italian a descoperit două tranzacţii suspecteîntre Banca Vaticanului şi două bănci italiene diferite. Procurorii auconfiscat cu titlu prevenitv 23 milioane de euro pe care Banca Vaticanului aîncercat să îi transfere de la mica bancă italiană Credito Artigianato. Dinaceastă sumă, 20 milioane de euro erau destinaţi JP Morgan, din Frankfurt, iarrestul urmau să ajungă la Banca del Fucino, din Italia. Magistraţii din Romaverifică în prezent dacă Tedeschi şi directorul general al băncii, PaoloCipriani, au încălcat o clauză stipulată în noua lege italiană pentru a preîntâmpinaoperaţiunile de spălare de bani care cer băncilor să divulge informaţii despre operaţiunilefinanciare, şi anume mandatarului tuturor operaţiunilor financiare, precum şiscopul şi natura acestora. Instituţia condusă de Tedeschi este bănuită că ar fiascuns de autorităţile financiare provenienţa banilor, de omisiuni privindsubiecţii care efectuează operaţiunile. Banca Vaticanului, oficial cunoscutăsub denumirea de Institutul pentru Opere Religioase (IOR), a mai fost implicatăîntr-un scandal major în anul 1982, cel legat de falimentul fraudulos al BănciiAmbrosiano, la acel moment cea mai mare bancă privată din Italia. Guvernatorulde atunci al băncii, arhiepiscopul Paul Marcinkus, a fost pus sub acuzare, darnu a fost arestat niciodată.

Vaticanuls-a declarat uimit faţă de iniţiativa Parchetului din Roma şi şi-a exprimatîncrederea deplină în Tedeschi şi Cipriani, dat fiind faptul că datele necesaresunt deja disponibile la serviciul competent al Băncii Italiei şi că alteoperaţiuni similare au loc în mod curent cu alte instituţii de credit italiene.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-11-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine