2020-02-19 17:54

Statul plăteşte sute de revoluţionari turnători

 |  18:23
Statul plăteşte sute de revoluţionari turnători

Dosarele de laCNSAS scot la lumină modul în care anumite personaje şi-au turnat familia,colegii, rudele şi au spionat în favoarea regimului comunist, iar după 1989 aubeneficiat de avantajele oferite de statutul de revoluţionar cu patalama.

Ziarul „Puterea”vă prezintă în exclusivitate „promoţia 2009”, deconspirată de CNSAS, carecuprinde peste o sută de revoluţionari ce au fost trimişi în faţa instanţeipentru a se stabili calitatea de colaborator sau lucrător al Securităţii. Listavine la scurt timp după ce am prezentat „vlăstarele” Securităţii plantate înadministraţia locală, Guvern, Ministerul de Externe şi în societatea civilă. DupăRevoluţie am asistat la un adevărat sport naţional în ceea ce priveşteeliberarea certificatelor de revoluţionar, aducând o mulţime de avantaje celorcare au ştiut cum să pună mâna pe un astfel de document. Fie că au fost sau nuîn mijlocul evenimentelor fierbinţi din 1989, peste 20.000 de personaje au beneficiat de pe urma acestor certificate. Cifraa atins un record la un moment dat, fiind înregistrate peste 30.000 de nume. Politicieniis-au dedat şi ei la borcanul cu miere. Fostul şef al Secretariatului de Statpentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, Emilian Cutean, condamnatîntre timp la închisoare pentru diferite nereguli, a recunoscut că mai mulţiparlamentari i-au solicitat să le facă rost de certificat de revoluţionar. Harababuracare a existat după 1990 în obţinerea acestu act este demonstrată de acţiunileintroduse în instanţă de către CNSAS, arătându-se faptele de arme ale multorfalşi disidenţi ai perioadei comuniste. În urma cererilor formulate de“Asociaţia 21 Decembrie 1989”, “Asociaţia luptătorilor în Revoluţia română dinDecembrie 1989 din Banatul Liber", "Asociaţia Luptătorilor din 22Decembrie", dar şi alte ONG-uri, CNSAS a deconspirat în 2009 peste o sutăde nume de revoluţionari cu probleme la dosar. Numărul celor deconspiraţi seadaugă listei din 2008, în care alţi o sută de revoluţionari au fost trimişi înfaţa instanţei.

Sute de milioane deeuro acordate de stat

Pentru că au obţinutun certificat de revoluţionar, mulţi dintre cei care au probleme la dosar aubeneficiat timp de douăzeci de ani de avantajele oferite prin lege. Au avutparte de sporuri speciale la salariu, prioritate în asigurarea unei locuinţe dinfondul disponibil de locuinţe sociale, chirie la nivel minim prevăzut de legepentru locuinţele din fondul locativ de stat, dreptul de a-şi cumpăra sauînchiria cu prioritate - fără licitaţie - din fondul de stat un spaţiucomercial sau de prestări servicii corespunzător, cu o suprafaţă utilă de pânăla 100 mp, acces gratuit al copiilor la creşe şi grădiniţe, au putut primi osubvenţie de stat egală cu 50% din dobânda aferentă unui credit bancar de pânăla 20.000 de euro, contractat pentru cumpărarea unei locuinţe. Conform legii,au beneficiat de atribuirea, în limita posibilităţilor, în proprietate şi cuclauză de neînstrăinare timp de 10 ani de la data dobândirii, a unei suprafeţede 10.000 mp de teren extravilan şi 500 mp de teren intravilan pentru locuinţă.Alte facilităţi au fost să li se dea în proprietate - fără plată - a unui locde veci, acces gratuit la medicamente, transport gratuit pe calea ferată - 12călătorii la clasa I, pensionarea cu cinci ani înainte de împlinirea vârsteistandard, scutirea de la plata taxelor pentru serviciile publice de radiodifuziuneşi de televiziune pentru cei cu venituri lunare mai mici decât salariul mediubrut.

Revoluţia - “Promoţia 2009”

CNSAS a stabilitsă trimită peste o sută de revoluţionari în faţa instanţei, pentru a li sestabilit calitatea de lucrător sau colaborator al fostei Securităţi.

Lucrător

Bocănici Ioan Mircea Manea Constantin Petruşan Alexandru Iosif Pîslaru Gheorghe Rândaşu Emil Rădulescu IoanStănescu Florea

Colaborator

Apostu IosefinaBasarab Elena Bădilescu NeculaeBăiatu ConstantinBălteanu Fag Dan FlorinBărdaş Mihai HoriaBeganu StelianBizău VasileBogdan MarilenaBolocan Constantin ŞtefanBoncea VasileBudu FlorianBurlacu MihaiCâmpeanu LiviuCoca ConstantinCostef FlorianCreţu Antoniu OctavianCumpănă ConstantinDavidescu DoicinDeak AndreiDendrino Horaţiu GalactionDobre AurelDobre JenicăDragomir GheorgheDrăgan LucaDumitrache VirgiliuDureţ Florin StelicăEnache ConstantinFaida IoanFirimiţă MarianFlorea AdrianGera TiberiuGheorghe (Pană) GeorgetaGheorghiţă RodionGherman EmilGozutok (Cîrstea) MarianaGurgui DumitruHorga IoanHutter Gabriel-GeorgeIlie IonIonescu AdrianIonescu Haralambie ViorelIonică NicolaeIstrate AurelIuga Gheorghe (Hîrcăian)Jakabfi Sandor Attila Klein HansMaicher IuliuMatache ConstantinMazsa GheorgheMăcelaru AdrianMărculescu AurelMelinte FlorinMiclea Ioan DoruMihail ŞtefanMioc AdrianMoldoveanu ViorelMuntean VasileMyllyla (Botezatu) Dragoş CătălinNemedi EmericNemeş GheorgheNicoară OvidiuNicolae IonNiţă NiculaeNiţă OpreaPăun ConstantinPerciune ValentinPitulan Matei RomeoPopa MarcelPopa SorinPopovici DumitruPopovici IleanaPrecupaş ArcadieProtopopescu GheorgheRadu Leonard-NeluRadu Paul GeorgeRudeanu Mihail NicolaeRusu FlorentinRuxăndoiu DorinSavin GheorgheSavu LonginosSălăgean VasileSchicht MarianaSilagyi GabrielSpătaru Maricel (Grigore)Stelianide DumitruStoiadin VasileStoleriu EugenStrafalogea EmiliaŞerban Ioan RaduTărlungeanu Silvia Terzi PaulUngureanu MiticăVâclea Liviu ValentinVarodi SabinVasilescu ValentinZamfirescu LascărZeană Corneliu

Parlamentarii şi„borcanul cu miere”

În acest moment,în Parlament sunt 23 de aleşi care au beneficiat de avantajele oferite de statutulde revoluţionar. Lista îi cuprinde pe: Radu Berceanu, VasileBlaga, Radu Stroe, Eugen Nicolicea, Toni Greblă, Ion Vasile, Gheorghe Marcu, SergiuNicolăescu, Iosif Secăşean, Verestoy Attila, Cătălin Voicu, Nicolae Păun, VasileNistor, Firczak Gheorghe, Mircovici Niculae, Movilă Petru, Niţu Adrian Honorel,Socaciu Victor, Croitoru Cătălin, Iorguş Zanfir, Ştefan Viorel, Vasile Aureliaşi Vîlcu Samoil.

Statul şi-aeşalonat datoriile

La 25 iunie 2010, în Monitorul Oficial a fost publicată Ordonanţa deUrgenţă a Guvernului Boc privind eşalonarea plăţii indemnizaţiilor prevăzute deLegea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi faţă de luptătorii care aucontribuit la victoria Revoluţiei române din Decembrie 1989, precum şi faţă depersoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revolteimuncitoreşti anticomuniste de la Braşov din 1987. „Plata indemnizaţiilorrestante prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă se face începând cu anul2012. În situaţia indemnizaţiilor restante al căror cuantum depăşeşte valoareaa 20 de salarii medii brute: în anul 2012 se plăteşte 34% din valoarea sumeirestante, în anul 2013 se plăteşte 33% din valoarea sumei restante, în anul2014 se plăteşte 33% din valoarea sumei restante. În situaţia indemnizaţiilorrestante al căror cuantum se situează între valoarea a zece salarii medii bruteşi cea a 20 de salarii medii brute, în anul 2012 se plăteşte 50% din valoareasumei restante, iar în anul 2013 se plăteşte 50% din valoarea sumei restante”,se arată în Ordonanţa de Urgenţă elaborată de Guvernul Boc.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-04-03Parerea ta...

D-USA-ATLANTA
09 Aug 2010

Dar de "revolutionarii militieni"adica ofiteri si subofiteri ai militiei,care dupa 1989 s-au transformat in revolutionari ce se mai stie ? Astia cum au ajuns revolutionari cu acte-n regula ? A verificat cineva "dosarele"lor ?Vezi cazul Sibiu,unde sunt revolutionari militieni si securisti de-a valma. Multi sunt pensionari acum si primesc pe langa pensia militara,3000 lei noi,neimpozabili,pe luna,ca revolutionari.Nu vi se pare ca statul arunca cu banii publici aiurea ?Aberant !
THEONLY
09 Aug 2010

de ce sunt unele nume colorate cu galben?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine