2020-01-23 01:20

SUA apără România, dar are şi pretenţii privind statul de drept. Jos corupţia!

 |  21:01
SUA apără România, dar are şi pretenţii privind statul de drept. Jos corupţia!

Răzvan Mateo Mateescu

Lupta împotriva corupţiei a fost subiectul pe care mâna dreaptă a preşedintelui SUA l-a invocat până la saturaţie în cuvântările sale de miercuri, de la Bucureşti. Vicepreşedintele Joe Biden a legat existenţa corupţiei de slăbiciunea instituţiilor statului şi respectiv de o democraţie fragilă. Oficialul american a avut un comportament special şi extrem de cordial faţă de preşedintele Traian Băsescu, căruia i-a spus că îi va lipsi, în condiţiile în care şeful statului român îşi termină cel de-al doilea mandat. Vicepreşedintele SUA a avut discuţii prelungite cu şeful statului, apoi cu premierul român şi şi-a încheiat vizita de două zile printr-un discurs ce a conţinut toate pretenţiile şi toate promisiunile SUA pentru România.

Societatea transparentă trebuie să fie „cea mai importantă valoare” a unei țări cum este România și statele din UE și NATO, în opinia oficialului american. Într-o astfel de societate, corupția trebuie considerată ca un dușman, Guvernul să fie „echitabil și cinstit”, iar oamenii să aibă posibilitatea de a reuși în viață indiferent de poziția lor socială și „să fie tratați cu demnitate”, a arătat el.

O altă formă de tiranie

Potrivit americanului, corupția costă anual Uniunea Europeană 160 miliarde de euro. „Corupţia este un cancer, (...), o altă formă de tiranie (…) poate fi un pericol prezent nu doar pentru economia unei ţări, ci şi pentru securitatea naţională”, și-a continuat tirada Biden, să înțeleagă toți românii. Mai mult, vicepreședintele american a dat exemplul trist al Ucrainei în care „15 ani de corupție au subminat sistemul de instituții militare și capacitatea țării de a se apăra”. „Când politicienii pot fi cumpăraţi, când tribunalele pot fi manipulate, când presa este un instrument de propagandă, acolo veţi găsi ţara care poate fi manipulată din exterior, o societate care pierde controlul asupra propriului destin”, a subliniat Biden. Oficialul a bătut apropouri la „țări care exploatează corupția pentru a putea să exercite influențe nefaste și să submineze suveranitatea țărilor din jur”. De aceea, lupta împotriva acestui flagel reprezintă nu numai o guvernare bună, ci și garantarea suveranității naționale.

DNA şi ANI, lăudate

Biden i-a aplaudat pe cei „mulți (…) care sunt în Guvern sau în afara Guvernului” și care au luptat să elimine corupția, datorită cărora România a avut realizări semnificative în acest domeniu. El a lăudat și DNA pentru independență și pentru că a trimis 1.000 de cazuri în fața justiției anul trecut, și ANI pentru că a trimis 6.000 de cazuri de incompatibilitate, sau pe președintele Curții Supreme pentru că „luptă să protejeze independența judecătorilor de a vorbi în fața puterii”. Dar nu i-a uitat nici pe „cetățenii care se implică” și societatea civilă.

Atât timp cât țara noastră va merge mai departe cu lupta împotriva corupției, nu va fi singură pe acest drum, dar pentru asta guvernele ei trebuie să fie puternice și să continue procesul, a insistat oficialul american.

Instituţii libere de influenţa politică

Totuși, a spus Biden, mai sunt lucruri de făcut împotriva corupției. „Cereţi în continuare instituţiilor dumneavoastră judiciare să fie libere de influenţa politică, să insistaţi că nimeni nu este deasupra legii”, ne-a îndemnat americanul.

„Fiecare ţară are în faţa sa sfidări, chiar şi ţara mea este în aceeaşi situaţie, şi depinde de alegerile pe care această ţară le face nu numai pentru ţara respectivă, ci şi pentru ţările învecinate. În secolul XXI, cetăţenii trebuie să ştie că vocile lor trebuie să fie auzite pentru că instituţiile sunt transparente, pentru că lucrurile sunt rezolvate echitabil şi just în tribunale, unde întreprinderile nu trebuie să-şi facă griji că trebuie să plătească mită, unde judecătorii pot să dea un verdict cinstit”, a spus oficialul american. Biden a făcut observația că, în ciuda diferențelor politice, ceea ce îi leagă pe toți românii este că toți sunt pentru democrație, pentru statul de drept.

Obligaţia sacră, de pe pământ românesc, a NATO

Joe Biden a spus că unul dintre motivele principale pentru care a venit în România a fost ca stând pe pământ românesc să afirme obligația sacră a SUA de a onora articolul 5 din Tratatul NATO (conform căruia Alianța răspunde solidar dacă unul dintre membri este atacat – n.r.), să nu avem „nici o îndoială”: „Nici un aliat NATO nu stă singur, noi ne protejăm unii pe alții pur și simplu. Punct”, a susținut, categoric, Biden, la declarația comună cu președintele Traian Băsescu, din Grădina Palatului Cotroceni.

El a mai spus că „agresiunea din Crimeea, la mai puțin de 250 de mile de teritoriul României, ne amintește de ce avem nevoie de NATO și de ce România face parte din NATO”. Dacă ar fi fost după el, a spus Biden, România sărbătorea 15 ani de la intrarea în NATO pentru că, personal, a încercat să determine acceptarea țării noastre mai devreme, pe vremea lui Clinton.

Ţara ridicată din tiranie

Apoi, România i-a depășit speranțele ca membru NATO, trupele noastre fiind prezente în Balcani, în Afganistan, în Irak. „Aproape 1.000 de militari români continuă să servească în Afganistan, toți plini de curaj, fără rezerve pe câmpul de luptă și ați oferit o zonă de tranziție pentru a ne ajuta să retragem forțele din Afganistan și, de asemenea, v-ați angajat într-o misiune după 2014 în Afganistan, cum v-ați angajat imediat în abordarea gradată privind scutul antirachetă acum cinci ani. Vreau să reafirm că suntem pe drumul cel bun și vom deschide situl de amplasare a sistemului antirachetă de la Deveselu și vreau să încurajăm România să continue eforturile să ridice bugetul Apărării la 2% din PIB, așa cum ați suplimentat anul acesta. Este un pas înainte pentru România și este un pas înainte și pentru NATO”, a mai afirmat vicepreședintele SUA. El i-a mulțumit lui Băsescu pentru „sfatul sincer și substanțial de-a lungul anilor și pentru angajamentul” pentru parteneriatul trans-atlantic.

„De fiecare dată când vin în România sunt uimit din nou de progresul pe care l-ați realizat într-o singură generație. Țara dumneavoastră s-a ridicat de la tiranie ca să se alăture țărilor libere din lume, UE și celei mai puternice alianțe din istoria omenirii, NATO”, a afirmat Joe Biden.

Bani pentru Apărare

Premierul Victor Ponta a declarat că l-a asigurat pe vicepreşedintele SUA, Joe Biden, că Guvernul îşi va asuma toate implicaţiile poziţiei în actualul context regional, arătând că securitatea nu poate fi obţinută „gratis” şi că există un acord ca România să aloce 2% din PIB la Apărare „până în 2016”. „Am discutat cu vicepreşedintele Biden hotărârea Guvernului de a-şi asuma toate implicaţiile poziţiei noastre. Securitate nu poate fi obţinută niciodată gratis şi investiţiile pe care Guvernul le-a mărit şi le va mări în continuare privind sistemul de apărare - şi există un acord şi un consens politic pentru ca, într-o perioadă scurtă, până în 2016, România să aloce 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare”, a spus Ponta.

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, s-a referit, miercuri, în discursul susţinut la Palatul Cotroceni, la ocaua lui Cuza, arătând că este o parabolă care spune de fapt ce gândesc investitorii despre piaţă. „Recent, am auzit o poveste veche, în care Cuza, fondatorul României moderne, se spune că s-a deghizat ca ţăran şi s-a dus la piaţă şi a pretins că vrea să cumpere lapte de la un negustor care păcălea clienţii folosind două măsuri diferite, una mare, pe care o arăta clienţilor, una mică, cu care de fapt măsura laptele pe care îl cumpărau. Cuza a spus cine este, l-a confruntat pe negustorul necinstit şi l-a obligat să mergă prin piaţă cu cele două măsuri ca să vadă fiecare măsura adevărată şi pe cea falsificată. Nimeni nu mai cumpăra de la el”, a spus Biden. El a adăugat: „Este o parabolă, însă spune mult, de fapt, cum se gândesc investitorii de astăzi despre piaţă. Ei vor să facă business acolo unde sunt trataţi echitabil şi ştiu să deosebească măsura adevărată de măsura falsă. Desigur, nici un conducător, fie Cuza, fie din timpul nostru, nu poate să facă acest lucru singur”, a adăugat Biden.

„Preşedinte”, din greşeală

La finalul discursului comun cu Victor Ponta de la Palatul Victoria, vicepreşedintele american i s-a adresat premierului cu sintagma „domnule preşedinte” după ce, pe parcursul întregii declaraţii, i-a pronunţat corect, de mai multe ori, funcţia în stat: „prim-ministru”. „Domnule preşedinte, mulţumesc pentru angajamentul dumneavoastră de a întări relaţiile noastre, pentru munca dumneavoastră pentru a face viitorul nostru şi mai bun. Dumnezeu să binecuvânteze poporul român, Dumnezeu să binecuvânteze America şi să protejeze trupele noastre, române şi americane din Afganistan”, i-a spus Biden lui Ponta la finalul vizitei. În discursul de la Guvern,vicepreşedintele american a insistat asupra a două aspecte: securitatea energetică şi „securizarea” pieţelor prin întărirea statului de drept, pentru a atrage investitorii. Securitatea naţională şi securitatea energiei sunt inseparabile în această parte a lumii, a afirmat Biden, arătând necesitatea ca statele aliate să se asigure că Rusia nu îşi foloseşte resursele de energie ca armă „împotriva noastră”. În opinia oficialului american, România ar avea potenţialul de a deveni punctul cheie care să lege pieţele energetice de la Marea Neagră până la Europa Centrală şi de Vest.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-05-21Parerea ta...

HE.HE.HE...
21 Mai 2014

vorbeste de Cuza cand s-a deghizat sa vada cine, cum ciordeste! Acum- astia (politicienii), INFLUENTEAZA, SE INFLUENTEAZA la/de la prostime, sau (mai grav!)de la gastile de interlopi, interferand unii cu altii, cu succes! Unii, s-au incuscrit, altii - au nasit! (vezi fosti ministrii de la Interne, sau sefi de stat, ori de partid)!
IAR 'GRESEALA' NUMIRII
21 Mai 2014

lui Ponta - DIN OFICIU ca viitor presedinte (la el, in scara de bloc...), cred ca l-a facut sa i se umezeasca ochii de emotie, si nadragii!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray