2020-06-02 15:07

Succesorul se alege dintre patru candidați. Nini Săpunaru a demisionat de la șefia PNL Vrancea

 |  21:01
Succesorul se alege dintre patru candidați. Nini Săpunaru a demisionat de la șefia PNL Vrancea

Deputatul Nini Săpunaru a demisionat din funcția de președinte al PNL Vrancea, duminică, 13 decembrie. Așa cum PUTEREA a anunțat într-un articol anterior, după mai bine de o lună de contestări și scandaluri, Săpunaru a acceptat să se retragă de la conducerea organizației județene a liberalilor. Decizia a fost luată în prezența noului secretar general al PNL, Ilie Bolojan, care a mers la Focșani special pentru a calma lucrurile și pentru a clarifica situația. Demisia a stârnit o adevărată furtună în rândul organizației, patru bărbați dorind să-i succeadă lui Săpunaru. Aceștia sunt Cătălin Toma, un primar de comună, Paul Ciubotaru, fost director general în cadrul Administrației Fondului de Mediu, Ion Ștefan, un afacerist protejat al lui Săpunaru și Florin Ivan, fost jurnalist.

Săpunaru este contestat de mai mulți șefi de organizații locale care i-au cerut să facă un pas în spate reproșându-i relațiile apropiate cu PSD și cu baronul Marian Oprișan. Liberalii vrânceni pun lipsa de combativitate a partidului pe seama funcțiilor pe care apropiații lui Săpunaru le dețin în administrația PSD dar și a contractelor publice pe care firma familiei sale, Euro Proiect, le obține de la Consiliul Județean. Deși i s-a cerut, de către copreședinții partidului, Vasile Blaga și Alina Gorghiu, să renunțe la prietenia cu Oprișan și cu PSD, a refuzat să se conformeze și să intre în opoziție.

Astfel, cu toate că se laudă peste tot că vor să câștige alegerile pentru Primăria Focșani, liberalii nu mișcă un deget în această direcție. În Consiliul Local votează  alături de PSD sau, în cel mai bun caz se abțin la hotărârile privind felul în care se cheltuiesc banii publici.

Pe de altă parte, se vorbește că Nini Săpunaru a pierdut suportul Alinei Gorghiu, din cauză că la alegerile pentru conducerea PNL a votat cu Ludovic Orban. Pentru că a mizat pe candidatul greșit, acum i-a venit rândul să-și piardă scaunul.

Cei patru „mușchetari”

Inițial, se credea că noul președinte va fi desemnat chiar azi, dintre doi candidați, dar cursa pentru șefia PNL Vrancea s-a complicat, apărând încă doi pretendenți. Astfel că verdictul e posibil să apară abia în zilele următoare.

Cătălin Toma este unul dintre cei mai tineri primari liberali din Vrancea, aflat la al doilea mandat, care și-a început cariera politică în PSD. Este finul de cununie al deputatului Săpunaru, al cărui loc îl râvnește. Chiar dacă a plecat din PSD, a păstrat relații bune cu foștii colegi, dovadă fotografiile în care apare alături de Marian Oprișan la evenimentele  din comuna Jariștea, pe care o conduce. În PNL este apreciat drept un lider de viitor, inteligent, pragmatic și negociator abil.

Paul Emil Ciubotaru a fost lansat în politică chiar de Săpunaru, pentru care a lucrat în calitate de consilier parlamentar. În plan politic, Săpunaru l-a susținut să ocupe funcția de președinte al TNL Vrancea, iar profesional l-a ajutat să se angajeze la AVAS. Aici, Ciubotaru a cunoscut-o pe Alina Gorghiu, cu care s-a împrietenit. În 2012, Paul Ciubotaru a fost numit, în urma unei negocieri politice în USL, director general în cadrul Administrației Fondului de Mediu, funcție din care a demisionat de curând.

Afaceristul Ion Ștefan, al treilea pretendent la locul lui Nini Săpunaru, este protejatul acestuia. Surse liberale susțin că este dorit ca președinte chiar de Săpunaru, care și-a condiționat demisia de numirea sa. Patron al unei firme de mase plastice, Ștefan și-a început cariera politică în urmă 20 de ani, în PD. Înainte să ajungă liberal, în 2009, a activat o perioadă și în PNȚCD. Este vicepreședinte PNL și a coordonat ultimele două campanii electorale, pentru europarlamentare și prezidențiale.

Pentru organizația PNL Vrancea, cel de-al patrulea candidat, Florin Ivan, este un necunoscut. A devenit membru PNL  în 2007 și este un apropiat al lui Teodor Atanasiu pe care îl consideră mentorul său în ale politicii. Fost jurnalist de radio în Focșani, s-a stabilit în București de mai bine de 15 ani. Din acest motiv, chiar dacă este agreat de conducerea centrală nu se bucură de prea multă susținere la nivel local.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-12-13

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine