2020-07-03 20:09

Summit informal asupra imigraţiei. România şi Bulgaria nu au fost invitate la Paris

 |  19:14
Summit informal asupra imigraţiei. România şi Bulgaria nu au fost invitate la Paris

Parisula găzduit ieri summitul informal asupraimigraţiei, la care a invitat numai câteva state, pe fondul controverselorprovocate de repatrierea a zeci de romi în România şi Bulgaria. Ministrulfrancez al imigraţiei, Eric Besson, a invitat miniştrii de interne dinGermania, Italia, Spania, Marea Britanie, Grecia, în timp ce preşedinţiabelgiană a UE a fost adăugată ulterior pe listă. În urma reuniunii, Franţasperă să obţină sprijin pentru o poziţie comună privind imigranţii, pentru caaceştia să poată fi expulzaţi în ţările lor de origine, chiar dacă suntcetăţeni UE.

Înciuda faptului că România şi Bulgaria sunt vizate de repatrierea romilor dinFranţa, cele două state nu au fost invitate la masa discuţiilor. Dacă presabulgară a condamnat acţiunea din Franţa şi a subliniat că ţările dezvoltate nupot face faţă problemei romilor, sugerând o soluţie paneuropeană, oficialiibulgari au ales să aibă o poziţie rezervată, minimalizând importanţaexpulzărilor. Se pare că non-reacţia oficialilor bulgari este determinată detemerea că eventualele tensiuni cu Parisul legate de problema romilor ar puteapune în pericol aderarea la spaţiul Schengen. Sofia speră să adere la aceastăzonă până la sfârşitul lui 2011, iar poziţia oficială este că repatrierearomilor din Franţa este irelevantă pentru acest proces.

Dealtfel, nici responsabilii României pentru politica externă, preşedinteleTraian Băsescu şi ministrul de extrene, Teodor Baconschi, nu s-au evidenţiatprin reacţii vizavi de expulzări sau protestele organizate sâmbată în mai multeţări UE faţă de noua politică a Franţei privind romii.Teodor Baconschi este cel care a declarat, la începutul mandatului său, că “avem nişte probleme fiziologice, naturale, deinfracţionalitate în sânul unora dintre comunităţile cetăţenilor români deetnie romă” şi că“ se vor face eforturi pentru că fenomenul - tradus printrafic de fiinţe umane, prostituţie, cerşetorie, furturi, spargeri şi chiarcrime - poate fi diminuat prin eforturi comune, atât la nivel bilateral, cât şieuropean”.

În condiţiile în care europeniise grăbesc să condamne tratamentul aplicat romilor, guvernele din Europa de Estpar să nu poată face faţă acestor probleme, care durează de secole, doar pentru căBruxelles-ul le cere acest lucru. PotrivitBăncii Mondiale, costurile estimate ale eşecului politicilor deintegrare a romilor în Bulgaria, România, Serbia şi Cehia se ridică la un totalde 5,7 miliarde de euro anual.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-05-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz