2020-06-05 10:26

Summitul de la Lisabona, un punct de cotitură. Rusia a intrat în hora NATO, dar nu va fi un partener comod

 |  18:01
Summitul de la Lisabona, un punct de cotitură. Rusia a intrat în hora NATO, dar nu va fi un partener comod

Misiune îndeplinităpentru Summitul NATO de la Lisabona. Alianţa şi-a oferit reinventarea prin resetareastrategiei pe următorii 10 ani, aşa- numita “ versiune NATO 3.0" care vada şi "un nou start relaţiilordintre NATO şi Rusia", după cum a subliniat secretarul general alAlianţei, Anders Fogh Rasmussen. Liderii NATO au decis la Lisabona,în cadrul unuia dintre summiturile cele mai importante din istoria Alianţei, conceptul strategic, "Angajament activ, apărare modernă",să-şi retragă trupele de luptă din Afganistan în termen de patru ani şicooperarea Rusiei pentru instalarea unui scut antirachetă în Europa.

Unadintre deciziile luate de NATO a fost înfiinţarea unui scut antirachetă comun,prin aducerea în Europa de interceptori americani cu rază lungă de acţiune şidezvoltarea unui program informatic care să le interconecteze cu sistemeleeuropene cu rază scurtă de acţiune. Dar nu mulţi sunt cei care consideră că va fi nevoie de multă muncă pentrua dezvolta arhitectura noului sistem şi de a stabili reţeaua de senzori,comunicaţii, şi capabilităţi de comandă şi control pentru a porni diferitelorelemente naţionale într-un sistem unic de apărare coerent. Scutul, învaloare de 270 milioane de dolari sumă care va fi împărţită de cei28 de aliaţi,va fi implementat în mai multe etape. Începând de anul viitor, StateleUnite vor mobiliza nave de război Aegis cu interceptoare în estul MăriiMediterane,sprijinite de unităţi radar mobile şi conduse dintr-un centru de control de laRamstein, Germania. Până în 2015, va exista un sistemantirachetă terestru de tip Aegis în Polonia sau România, sau chiar în ambeleţări. A treia etapă,prevăzută pentru 2018, include prezenţa avioanelor fără pilot. Până în 2020, ar trebui să fie amplasate rachete cu rază mai lungăde acţiune, pentru a oferi protecţie în faţa ameninţării cu rachete balisticeintercontinentale,

Lafel de importantă a fost invitarea Rusiei ca partener strategic, o invitaţie pecare preşedintele rus Dmitri Medvedev a acceptat-o, numind-o istorică. Secretarulgeneral al NATO a calificat-o drept un "adevărat punct de cotitură",iar cancelarul german Angela Merkel drept un reper. Însă lucrurile nu sunt atâtde simple, iar negocierile viitoare vor fi dure. În acest sens, Medvedev a aruncatmănuşa spunând că Rusia ar vrea să fie inclusă în procesul de luare adeciziilor, ceea ce este de neconceput pentru fostele ţări comuniste, înprezent membre NATO. Ba mai mult, Rusia a ameninţat că se retrage din tratatulSTART dacă un viitor scutamerican de apărare antirachetă slăbeşte descurajarea armelor nucleare. PentruNATO, nu se pune deocamdată problema unui sistem integrat cu Rusia, ci a uneilegături între propriul său scut - bazat în principal pe tehnologia americană -şi cel al Moscovei, constând într-un schimb de informaţii şi proceduri dealertă reciprocă.Totodată, liderii NATO au decis şi să reducă numărul cartierelorgenerale şi agenţiilor Alianţei, ceea ce va duce la desfiinţarea a circa 5.000de locuri de muncă. Comentatorii apreciază că în următoarele luni sunt posibilediviziuni politice profunde pe această temă.

În ceea ce priveşte Afganistanul, şefii destat şi de guvern din Alianţă s-au întâlnit cu omologii lor din alte 20 destate care au trupe în această ţară şi au convenit că soldaţii vor începe sărenunţe la misiunile de luptă din prima jumătate a anului 2011 şi că procesulse va încheia până la finalul anului 2014. Însă, şi-au luat angajamentul săsusţină Afganistanul şi după încheierea misiunilor de luptă, în special prinantrenarea soldaţilor şi poliţiei afgane şi prinajutarealadezvoltare şi reconstrucţie.

Esenţial,prin noul concept strategic, NATO seangajează să "creeze condiţiile pentru o lume fără arme nucleare",dar va rămâne o Alianţă nucleară "atât timp cât vor exista arme nucleareîn lume".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-04

Mai multe imagini:
Summitul de la Lisabona, un punct de cotitură. Rusia a intrat în hora NATO, dar nu va fi un partener comod
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine