2020-06-06 23:44

EXCLUSIV. Proiect de lege pentru modificarea regimului armelor şi muniţiilor. Grupările paramilitare nu vor mai putea folosi arme de agrement şi tir sportiv

 |  21:01
EXCLUSIV. Proiect de lege pentru modificarea regimului armelor şi muniţiilor. Grupările paramilitare nu vor mai putea folosi arme de agrement şi tir sportiv

Grupările paramilitare din Ungaria sau ale maghiarilor de la noi încep să fie tot mai active prin munții Covasnei și Harghitei, organizând felurite „tabere sportive”, unde tineri înfierbântați de dorul pentru Ungaria Mare se instruiesc în mânuirea armelor și tehnici de luptă. Se folosesc arme de agrement sau tir sportiv, fapt care nu este interzis de lege. Deocamdată. Însă, doi parlamentari social-democrați propun modificarea legii regimului armelor și al munițiilor. Deputații Ninel Peia și Mădălin Voicu au depus în 15 ianuarie 2016 un proiect de modificare a unui singur paragraf din Legea nr. 295/2004, anume alineatul 4 al articolului 65 din respectiva lege. În forma veche, acest alineat stabilea ca „armele sau dispozitivele neletale destinate agrementului şi tirului sportiv” să poată fi folosite în „spaţii delimitate care nu sunt accesibile publicului sau în spaţii special amenajate sau semnalizate, în astfel de condiţii încât să nu pună în pericol integritatea corporală sau viaţa persoanelor”. Propunerea lui Peia și Voicu este limitarea și mai drastică a utilizării acestui tip de arme în așa fel încât să poată fi folosite „doar în spaţii destinate sportului, respectiv baze sportive sau poligoane special amenajate pentru aceste activităţi”.

De mai mulți ani presa a vorbit despre pregătirile unor grupări paramilitare din Ungaria sau ale maghiarilor de la noi prin munții Covasnei și Harghitei. Fie că au fost acțiuni paramilitare, fie că a fost poate doar vorba despre tabere sportive, unde s-a folosit doar armament de agrement sau sportiv, acest tip de activități ar putea să devină ilegale pe viitor chiar dacă se desfășoară cu armament de agrement sau tir sportiv prin modificarea Legii regimului armelor și al munițiilor.

Parlamentarii PSD Ninel Peia și Mădălin Voicu au depus în 15 ianuarie 2016 un proiect de lege prin care să se modifice Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor. Potrivit proiectului, ar urma să se modifice un singur pasaj, și anume alineatul 4 al articolului 65 din respectiva lege. În forma veche, acest alineat stabilea ca „armele sau dispozitivele neletale destinate agrementului şi tirului sportiv” să poată fi folosite în „spaţii delimitate care nu sunt accesibile publicului sau în spaţii special amenajate sau semnalizate, în astfel de condiţii încât să nu pună în pericol integritatea corporală sau viaţa persoanelor”. Propunerea lui Peia și Voicu este limitarea și mai drastică a utilizării acestui tip de arme în așa fel încât să poată fi folosite „doar în spaţii destinate sportului, respectiv baze sportive sau poligoane special amenajate pentru aceste activităţi”.

În expunerea de motive, autorii proiectului spun că „prin natura acestor sporturi care atrag grupuri mari de oameni, în care se folosesc tehnici şi tactici militare, echipamente militare, acestea ar trebui supravegheate şi monitorizate, urmărindu-se păstrarea caracterului sportiv”.

În același document, Peia și Voicu arată că „acum totul se desfăşoară haotic, prin păduri sau fabrici dezafectate cu potenţial pericol letal, fără supraveghere sau control din partea cuiva”, în timp ce, dacă s-ar aproba modificarea propusă de ei,  prin limitarea acestor în baze dedicate, prin apariția acestora „se vor crea federaţii, competiţii, campionate, se vor vinde produse destinate acestor competiţii”.

Supravegherea acestui tip de activități și impunerea de locuri de desfășurare dedicate ar elimina și taberele paramilitare unde se fac adevărate instrucții militare cum sunt cele despre care se spune că le organizează maghiarii în Covasna și Harghita.

În sprijinul proiectului, autorii invocă și un motiv economic: „… canalizarea acestor activităţi spre baze sportive ar introduce în circuitul economic venituri care acum se pierd, ar stimula investiţiile în acest segment de activitate şi ar concentra spre locuri bine definite cluburi sportive sau grupuri individuale de practicanţi”.

Apelul la înrolare pentru secui

De curând a apărut un articol în publicația de limbă maghiară Székely Ido care este distribuită în județele din Transilvania, în care se preia apelul unui așa-zis ministru al Apărării din „Guvernului Republicii Secuiești din exil”, un anume Incze Gyula, care cheamă „bărbații secui” să se înroleze în ”Armata Națională Secuiască”. Scopul acestei „armate” ar fi „eliberarea Pământului Secuiesc aflat sub ocupaţie română provizorie”. Acest guvern s-ar afla în exil, în localitatea Nyiregyhaza, din Ungaria, de unde scrie și ministrul citat.

Reproducem „Apelul de recrutare al guvernului secuiesc emigrant” redat în Szekely Ido nr 2 din 9 ianuarie 2016, în traducerea Centrului European de Studii Covasna – Harghita (sursa dantanasa.ro)

„Guvernul Republicii Secuieşti Ministerul de interne 1/2016

Bărbaţi secui! Din cauza faptului că în ultimii ani, România a urgentat şi a făcut mai agresivă strategia naţională de asimilare împotriva locuitorilor maghiari indigeni, iar în momentul de faţă îi persecută, prin pretexte ridicole, pe patrioţii secui care luptă deocamdată prin instrumente legale pentru Autodeterminarea Pământului Secuiesc, Din cauza faptului că nimeni din partea Guvernului Ungar nu are curajul să se ocupe de cauza autodeterminării poporului secuiesc şi maghiar, văzând aceste lucruri, statul terorist român colonizator recurge la instrumente mârşave şi ilegitime. Noi, membrii Guvernului Secuiesc emigrant – înfiinţat în luna noiembrie a anului 2015- am hotărât să înfiinţăm Armata Naţională Secuiască, al cărei scop primordial este eliberarea Pământului Secuiesc aflat sub ocupaţie română provizorie, iar în baza autodeterminării secuieşti, are ca scop apărarea Statului Secuiesc independent, ca viitoare provincie a Sfintei Coroane Maghiare. Divizia Secuiască, cea care a înfruntat în anii 1918-1919 zeci de supravieţuitori români, a apărat Patria Maghiară în faţa prădătorilor români nemernici! Niciodată nu a pierdut o luptă! Bărbaţi secui! Trăim vremuri istorice! Poporul laş nu are patrie! Înscrieți-vă în Armata Naţională Secuiască! Organizarea şi perfecţionarea armatei se petrec pe teritoriul actual al Ungariei ciuntite. Înscrieri: e-mail: szekelynemzetihadsereggmail.com Nyiregyhaza / 1 ianuarie 2016-01-12 In numele Guvernului Secuiesc din exil: Incze Gyula, ministru al apărării.”.

Nota redacției Szekeli Ido

Publicația Székely Ido adaugă și o „notă a redacției”: „Atâta timp cât statul român îşi ignoră propriile-i legi şi arestează doi tineri secui – numiţi nevinovaţi pe bună dreptate – din cauza unor păcate fabricate, nu poate fi zadarnic nimic din ceea ce urmăreşte trecerea puterii române la sentimente mai bune; – Considerăm că mai eficientă este aplicarea la maxim şi introducerea arsenalului nesupunerii civice, dar poate că greşim; – Noi considerăm că drumul care trebuie urmat nu este cel al luptei armate, însă nu suntem posesorii exclusivi ai adevărului! – Considerăm că acest lucru trebuie analizat pentru ca nu cumva să servească drept alibi pentru statul român terorist, pentru aplicarea unui tratament mai dur faţă de secui, mai ales în situaţia în care guvernul ungar nu se implică în cazul celor doi tineri arestaţi fără vină! – Cert este că suntem de părere că importantă este asigurarea sprijinului din partea avocaţilor , deoarece are loc un proces-simulacru şi ştim din ce cauză se întâmplă acest lucru. Știm şi că este doar începutul! In opinia noastră, cei care trăiesc şi care dispun de cunoştinţe juridice necesare, să organizeze echipa de consilieri care să vină în ajutorul celor arestaţi, a familiilor acestora” (tot din revista presei maghiare în traducerea Centrului European de Studii Covasna – Harghita, preluată de Dan Tanasă (dantanasa.ro), blogger-ul născut în Sfântu Gheorghe.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-24Parerea ta...

GOGUTA
24 Ian 2016

Don' doctorand Peia, da' mult ti-a trebuit sa coci o asemenea reglementare! noroc cu Medelin probabil si te-ai ''infipt'' si tu acolo!
ASR
25 Ian 2016

De unde si pana unde de la o modificare de lege o duceti catre grupari paramilitare maghiare? E o stire de kkt care se vrea senzationala. Treaba sta altfel: Se pare ca la Bucuresti niste "baeti mai cu functii" practicanti de astfel de sporturi vor sa faca si ceva cash. Se fac presiuni pentru schimbarea legii special pentru a impinge la lumina Federatia. Cine va spune daca locul e amenajat corespunzator ? stim raspunsul...Federatia ! Si ce vrea Federatia in schimb ?!....Cascaval..ca tre sa pape si ei ceva. Si va fi doar inceputul... Parerea mea e ca acum e ok legea asa cum e. Nu au fost incidente in atatia ani. De ce ai schimba ce functioneaza?
ALO ROMANU ANONIMU
25 Ian 2016

esti prost ? practici ce sport vrei unde si cand vrei ? pai poate practic si eu detonari de grenade de airsoft langa gradinita unde invata copilul tau sau poate chiar in casa ta, sau in spatiul public de sub ferestra ta. E corect ? Mie mi se pare foarte buna restrictia de a nu mai putea folosi airsoft in spatii inaccesibile publicului, cum ar fi curtea mea. Daca am o curte mica in oras, nu ar fi normal sa detonez grenade, nu crezi ? Insa in spatii marcate special si delimitate cu banda viu colorata, astfel incat sa stii unde se termina harta, este altceva :)
TRANSILVAN
25 Ian 2016

Domnilor,cu hortistii nu-i de joaca.Luati aminte.
MAX
25 Ian 2016

Mi se pare o idee excelenta! Ma bucur sa nu mai vad toti frustratii prin padure facand pe soldatii. O propunere foarte inteligenta venita la momentul oportun
RAGATEAN
25 Ian 2016

Propun ca toti detinatorii de tot felul de arme ,letale, neletale, de tir sportiv, cu aer comprimat, colectionari si de panoplie sa fie predate pentru a fi topite iar toti locuitorii sa-si confectioneze cate o bata. Legea 295 sa fie abrogata si daca se poate sa renuntam definitiv la armata , poate asa vor fi multumiti cate unii care vor sa ne aduca neaparat in comuna primitiva.
STEFAN LUPU
25 Ian 2016

Secuii si Maghiarii se organizeaza si noi romanii ce facem? Stam si taiem frunza la caini. Toti romanii ar trebui ca sa aiba macar o arma in casa, si mai ales daca stau in "zona de ocupatie" Covasna/Harghita.
VALENTIN
10 Feb 2016

Minciuni !!!! Smecheri cu baze si terenuri sportive vor sa motifice legea din interese financiare si nu stiau cum sa o puna. Au gasit ei motivul sigurantei nationale :) De fapt reiese din text adevaratul motiv "autorii invocă și un motiv economic: „… canalizarea acestor activităţi spre baze sportive ar introduce în circuitul economic venituri care acum se pierd, ar stimula investiţiile în acest segment de activitate şi ar concentra spre locuri bine definite cluburi sportive sau grupuri individuale de practicanţi”
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine