2020-02-22 09:00

Surse: Raportul MCV demolează România și laudă Bulgaria

 |  12:38
Surse: Raportul MCV demolează România și laudă Bulgaria

Raportul MCV urmează să fie dat publicității marți după-amiază, însă pe surse au început să apară informații care susțin că acesta este extremd e critic la adresa României.

Pentru prima dată, situația Bulgariei este analizată separat de România și totodată în termeni mult mai buni.

Experții europeni menționează că în timp ce Sofia respectă criteriile pentru ridicarea mecanismului de monitorizare, Bucureștiul nu, au declarat pentru G4Media.ro surse de la Bruxelles.

Vedetele negative ale raportului sunt Secția Specială, Parlamentul cu modificările aduse legilor justiției, mandatul ministrului Tudorel Toader, tratat distinct de mandatul ministrului Ana Birchall, ale cărei acțiuni sunt lăudate în raport. Potrivit surselo, în evaluarea experților de la Bruxelles se menționează în clar că ”Secția Specială împiedică lupta împotriva corupției”.

Despre modificările la legile justiției se arată că ”amendamentele care au accelerat înființarea secției speciale de investigare a infracțiunilor comise de magistrați și schimbările succesive în ce privește condițiile de numire a procurorilor au amplificat îngrijorările și neîncrederea în aceste modificări. În mod special, unele amendamente par să fi operat schimbări la lege pentru a servi interesele anumitor persoane”. O aluzie clară, între altele, la fostul lider PSD, Liviu Dragnea.

În ce privește activitatea DNA, raportul MCV notează că deși activitatea instituției a scăzut în intensitate, lupta anticorupție continuă iar șeful interimar a reușit să țină Direcția în echilibru.

De notat că pentru prima dată în ultimii ani, o parte din CSM este criticat împreună cu președintele instituției, Lia Savonea, menționată explicit în raport, ceea ce reprezintă o premieră. Despre Savonea și o parte din membrii CSM, raportul menționează că ”ridică semne de întrebare în ce privește imparțialitatea politică”. Raportul notează că actualul perședinte al CSM și o parte dintre membri contină să apere modificările aduse legilor justiției, criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și GRECO.

De subliniat că, sub conducerea Liei Savonea, Consiliul Superior al Magistraturii are parte de critici, în condițiile în care precedentele rapoarte s-au referit laudativ la activitatea instituției.

Note bune primesc în raport ministrul justiției, Ana Birchall și președintele Klaus Iohannis, pentru organizarea referendumului pe justiție, cei doi contribuind prin acțiunile lor la evitarea activării articolului 7 împotriva României (suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-10-22Parerea ta...

TRIST DAR ADEVARAT
22 Oct 2019

Performanțele justiției românești se înrăutățesc constant, datorită politicilor din ultimii ani, dusa chiar de către PSD. ( Ar trebui introdusă o lege pentru infracțiune a falsului intenționat creat de către politicianul penal. Oricine ignoră legea ar trebui să plătească 70% din averea sa ).
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine