2020-07-02 10:06

Tabloul complet al alegerilor de la Hunedoara. Nouă oameni râvnesc la un fotoliu de parlamentar

 |  18:53
Tabloul complet al alegerilor de la Hunedoara. Nouă oameni râvnesc la un fotoliu de parlamentar

O dovadă că fotoliul de parlamentar este râvnit de multălume se poate constata în judeţul Hunedoara. Acolo s-au înscris nouă oamenipentru alegerea unui deputat în locul lăsat liber prin decesul pedelistuluiIoan Timiş. Printre aceştia, figurează Mariana Câmpeanu, fost ministru înguvernarea Tăriceanu, Remus Cernea, liderul ecologiştilor, dar şi NicolaeTimiş, fratele celui decedat. Tabloul complet al celor care intră încompetiţie, în cele ce urmează.

Partidelepolitice parlamentare, dar şi neparlamentare au reuşit să pregătească şaseoameni pentru alegerea unui nou deputat în Colegiul 3 - Călan, Haţeg, dinjudeţul Hunedoara, eveniment ce va avea loc pe 5 decembrie. În plus, s-auînscris în cursă şi trei independenţi.

Dintre cei nouă,deocamdată doar candidaturile a şapte oameni sunt certe. Ei sunt, în ordinea încare şi-au depus candidatura, Mariana Câmpeanu (PNL), Daniel Răducanu (PDL),Emil Danci (PNŢCD), Liliana Ţolaş (PSD), Fulop Bela (UDMR), Mircea Părăian (PNG-CD)şi Remus Cernea (independent). Termenul-limită de depunere a candidaturilor aexpirat deja. Ceilalţi doi aspiranţi, nevalidaţi încă, sunt MihailRudeanu şi Nicolae Timiş, care s-au înscris ca independenţi. Incertitudineacandidaturilor lor vine din faptul că Biroul Electoral Judeţean Hunedoaratrebuie să soluţioneze contestaţiile în ceea ce îi priveşte.

MarianaCâmpeanu a gonit primarii PNL

Opţiunealiberalilor de a o trimite în cursă pe Mariana Câmpeanu, fost ministru almuncii în guvernarea Tăriceanu, a produs frustrare colegilor de partidhunedoreni. Doi dintre primarii locali aleşi pe listele PNL au dat bir cufugiţii din PNL şi au intrat în competiţie împotriva Marianei Câmpeanu. Unulpentru PDL, celălalt ca independent. Nicolae Timiş, fratele fostului deputatIoan Timiş, a ales să se autosuspende din funcţia de membru al PNL şi săcandideaze ca independent. Liberalii au contestat la BEJ candidatura lui Timiş,pentru că - spun ei - el ar fi trebuit să îşi dea demisia şi din funcţia deprimar, nu doar din cea de membru de partid pentru a putea candida caindependent. Contestaţia liberalilor se rezolvă în termen de 48 de ore de ladepunera ei, deci, până mâine situaţia candidaturii lui Timiş ar trebuiclarificată.

Celălalt fost primarPNL este Daniel Răducanu, ales edil al comunei Baru, acum candidat PDL pentrupostul de deputat. Spre deosebire de Nicolae Timiş, care s-a autosuspendat doardin PNL, Răducanu a decis să renunţe şi la funcţia de primar, pentru a fi sigurcă va fi admisă candidatura sa.

Şefulveterinarilor încă aşteaptă

Candidatura lui Mihail Rudeanu, directoruladjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa AlimentelorHunedoara, a fost respinsă de Biroul Electoral Judeţean. Motivul invocat deBEJ? Rudeanu avea un număr de susţinători în liste pentru care nu eraverificată veridicitatea semnăturilor. Rudeanu a declarat pentru Mediafax că vacontesta decizia luată de BEJ, pentru că la mijloc trebuie să fie o eroare.Candidatura acestuia aduce în atenţie o mai veche problemă a sa, aceea adosarului de colaborator al fostei Securităţi. Rudeanu a fost trimis de CNSASîn judecată, pe motiv că deţine titlul de revoluţionar, deşi a colaborat cupoliţia politică a regimului comunist. Dosarul se află în recurs la ÎnaltaCurte de Casaţie şi Justiţie, cu termen de judecată în 16 decembrie.

RemusCernea, candidatul etern

Remus Cernea îşiîncearcă din nou norocul de a intra în Parlament, candidând de data asta caindependent. El este deja la a patra încercare de a intra printre aleşiineamului. Remus Cernea a apărut pentru prima oară în atenţia publică laalegerile prezidenţiale din 2009, când a concurat din partea Partidului Verde,ieşind din cursa electorală cu un procent de 0,62%. În decembrie 2009, RemusCernea s-a înscris pe lista pentru alegerile din Colegiul 1 din Bucureşti,alături de Honorius Prigoană şi Radu Stroe. Candidatura lui RemusCernea a fost însă respinsă de Biroul Electoral Municipal, deoarece PartidulVerde nu a întrunit pragul electoral în 2008 şi nu are reprezentanţi înParlament. Acesta a depus o contestaţie, respinsă ulterior de cătreCurtea Constituţională. În martie 2010, tânărul politician şi-a depuscandidatura pentru Colegiul 19 din Bucureşti, contracandidaţii săi fiind TeoTrandafir şi Liliana Mincă. Şi de această dată, candidatura i-a fost respinsăde către BiroulElectoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti. Problema a fost aceeaşi:Partidul Verde nu a obţinut mandate în Parlament la ultimele alegeri. A depus onouă contestaţie, care de această dată i-a fost aprobată de CurteaConstituţională. În mod normal, BECMB ar fi trebuit să suspende alegerile dinColegiu 19, lucru care nu s-a mai întâmplat.

PSDmerge pe mâna unei consiliere, UDMR recidivează

PSD a trimis-o în cursă pe Liliana Ţolaş, carese află la al doilea mandat de consilier local din partea social-democraţilor.Ţolaş este preşedinta organizaţiei de femei PSD Hunedoara şi vicepreşedinta OrganizaţieiFemeilor Social-Democrate.

UDMR se bazează în competiţie pe Fulop Bela,acelaşi candidat pe care l-a avut în 2008, la acest colegiu. Bela este din 2008preşedinte executiv al UDMR Petroşani şi preşedinte al ConsiliuluiReprezentanţilor Judeţeni ai UDMR Hunedoara.

Partidul lui Gigi Becali vrea să câştigecompetiţia cu un pensionar. Mircea Părăian, în vârstă de 54 de ani, candideazădin partea PNG-CD şi până nu demult era şomer.

Cinesunt actualii deputaţi de Hunedoara

Momentan, înParlament sunt şapte deputaţi de Hunedoara. Trei dintre ei vin de la PDL: fostulministru Monica Iacob-Ridzi, Iosif Veniamin Blaga şi Viorel Arion. PSD are doideputaţi, pe Laurenţiu Nistor şi pe Resmeriţă Cornel Cristian, iar PNL are unul- Bogdan Radu Ţimpău. Cel de-al şaptelea deputat de Hunedoara este Firczak Gheorghe, membru al grupuluiminorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-01-17

Mai multe imagini:
Tabloul complet al alegerilor de la Hunedoara. Nouă oameni râvnesc la un fotoliu de parlamentar
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz