2020-02-19 19:46

Ţara guvernelor din umbră. Toamna se numără bobocii

 |  18:35
Ţara guvernelor din umbră. Toamna se numără bobocii

Se întâmplă un lucru ciudat: toată lumea vorbeşte despreguverne şi despre guvernare, dar nimeni nu pare că vrea să guverneze. PDL seaflă în plin proces de alcătuire al unui nou guvern, unul remaniat. PSD totanunţă un program de guvernare, dar nimeni nu l-a văzut şi nici măcar nuintuieşte ce ar putea conţine el. PNL s-a hotărât, în weekend, la mare, săalcătuiască un guvern din umbră. În tot acest timp, Traian Băsescu sepregăteşte să scoată la tablă Buvernul Boc.

PremierulEmil Boc pregăteşte el însuşi un Guvern din umbră având în vedere că la 1septembrie trebuie să prezinte grupurilor parlamentare ale PDL o remaniereguvernamentală. Întâlnirea dintre miniştri şi parlamentari la care va fiprezentată analiza membrilor Cabinetului va avea loc pe 1 septembrie şi esteposibil ca acolo să fie prezent şi preşedintele Traian Băsescu, după cum a spusieri preşedinta Organizaţiei de femei a PDL Sulfina Barbu. De altfel,purtătorul de cuvânt al Administraţiei PrezidenţialeValeriu Turcan a confirmat vineri pentru ziarul „Puterea“ că la PalatulCotroceni este în discuţie o astfel de întâlnire. Pe lista miniştrilorremaniabili se află Gabriel Sandu (Comunicaţii), Radu Berceanu (Transporturi),Sebastian Vlădescu (Finanţe), Mihail Dumitru (Agricultură), Attila Cseke(Sănătate) şi ultimul intrat Mihai Şeitan (Muncă). Sufina Barbu a spuscă fiecare ministru trebuie evaluat după două criterii: reformele în domeniulde care răspunde şi respectarea angajamentului ca până la 1 septembrie săreducă cheltuielile din minister.

Criteriile se înmulţesc

Potrivitunor surse democrat-liberale cele două criterii nu vor fi suficiente. Mai mulţiparlamentari PDL vor să fie incluşi pe lista remaniaţilor şi miniştrii care auimagine proastă sau cei care nu au fost vizibili deloc, printre aceştianumărându-se Şeitan şi Dumitru. Liderul grupului senatorial PDL, Traian Igaş,consideră că unii miniştri au de dat socoteală “pentru unele nesincronizări şinenumărate bâlbe”. Există însă şi lideri ai PDL care nu văd cu ochi buni oremaniere guvernamentală în acest moment. Unul dintre ei esteprim-vicepreşedintele partidului Theodor Stolojan care este de părere căactualii miniştri ar trebui lăsaţi să-şi facă treaba în continuare, “pentru căabia s-a pornit procesul de absorbţie a fondurilor europene, iar reformele îndomeniul educaţiei şi al descentralizării sunt în plină desfăşurare”. Stolojana mai spus că efectele crizei nu pot fi diminuate dacă este schimbat “un ministrusau altul”. Parlamentarii PDL au cerut premierului să-i evalueze foarte atentşi pe miniştrii UDMR ei considerând că cel puţin unul dintre ei, Attila Cseke,trebuie remaniat. Condiţia pusă de parlamentarii PDL este pe cale de a stârniun nou scandal în coaliţia de guvernământ, pentru că cei din conducerea UDMRnici nu vor să audă de aşa ceva. Marko Bela a spus răspicat că este foartemulţumit de activitatea miniştrilor maghiari şi că nu se pune problemaremanierii vreunuia dintre ei. El îl apreciază inclusiv pe ministrul Sănătăţiipentru ce a făcut “în domeniul descentralizării unităţilor spitaliceşti”.Activitatea miniştrilor UDMR va fi analizată la începutul acestei sesiuniparlamentare împreună cu parlamentarii formaţiunii. Maghiarii nu vor să accepteschimbarea vreunui ministru UDMR, pentru că se tem să nu piardă unul dintreministerele pe care le deţin în favoarea UNPR, la o eventuală reîmpărţire aposturilor în coaliţie.

PSD, guvern fără premier

Liderii PSD forţează, prin toate mijloacele cu putinţă, odiminuare a încrederii populaţiei în capacitatea celor de la PDL de a guverna ţara. Unul dintre recentelemesaje importante ale PSD este că România are nevoie de organizarea unoralegeri parlamentare anticipate, care să ducă la formarea unui nou guvern. Greude crezut că PSD va reuşi să determine convocarea unui scrutin electoralanticipat. Cu toate acestea, PSD susţine că va prezenta în luna octombrieprogramul său de guvernare. Adrian Năstase, ca şef al Departamentelor PSD(structura de partid care se ocupă cu programul de guvernare), a avut zileletrecute o reuniune de taină la Predeal cu toţi colaboratorii săi, ocazie cucare s-au schiţat primele detalii ale documentului în baza căruia partidul săusperă să fie invitat la guvernare. Este foarte neclar însă cine ar fi premierulpe care PSD îl pregăteşte pentru situaţia în care va forma guvernul. Năstase arefuzat oficial acest mandat, dar nici Victor Ponta nu s-a arătat prea încântat de aceastăposibilitate, el lăsând să se înţeleagă că ar fi mai degrabă interesant deşefia statului la alegerile din 2014. Singurul lider al PSD care îşi doreştedeschis postul de prim-ministru ar fi Mircea Geoană, însă acesta tocmai aprimit de la colegii săi interdicţia de a mai vorbi timp de şase luni în numelepartidului.

PNL aleargă peculoarul PDLConducereaPNL a decis sâmbătă respingerea oricărei variante de guvernare alături de PDL.“În acest prezent istoric, o colaborare cu PDL este exclusă”, a declarat CrinAntonescu. Liberalii văd – după demiterea actualului cabinet – un guvernPSD-PNL condus de un tehnocrat independent, iar în cabinet cele două partideurmează să-şi desemneze în funcţie de ponderea lor specialişti pentruministere.Cu toate acestea, Delegaţia Permanentă a PNL l-a mandatat pe Crin Antonescu, sănominalizeze reprezentanţii unui guvern din umbră liberal. Chiar dacă termenulprezentării acestui guvern este de două-trei săptămâni, totuşi, câteva nume auînceput deja să fie vehiculate. Conform unor surse din PNL, Relu Fenechiu arurma să conducă ministerul transporturilor şi construcţiilor (pe agendalegislativă a PNL pentru sesiunea de toamnă se află mai multe propunerilegislative în domeniu ale deputatului ieşean), Varujan Vosganian ar urma săfie “şef” la finanţe, Daniel Chiţoiu la economie şi comerţ, deputatul VictorPaul Dobre – administraţie, iar senatorul Mircea Diaconu ar urma să “preia”cultura. Sursa citată ne-a mai precizat că dintre ceilalţi foşti miniştri aicabinetelor Tăriceanu nu s-ar mai afla pe listă nici un nume şi că vor fi“nominalizate” o serie de persoane care nu se regăsesc în primele linii deconducere ale partidului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine