2020-07-10 02:38

Ţări europene implicate în programul CIA al detenţiilor ilegale. România, acuzată că este singura ţară care neagă complicitatea

 |  17:24
Ţări europene implicate în programul CIA al detenţiilor ilegale. România, acuzată că este singura ţară care neagă complicitatea

Un nou raport privind complicitateaţărilor europene în predările ilegale şi programele de detenţie secretă ale CIAcare au funcţionat după atacurile din SUA din 11 septembrie 2001 a fost datpublicităţii. Raportul se concentrează asupra evenimentelor din opt ţărieuropene, printre care şi România, din nou.

DocumentulAmnesty International - "Secret ştiut de toţi: Dovezi intensificateprivind complicitatea Europei în extrădări extraordinare şi detenţiesecretă" - evaluează ultimele detalii ale multitudinii de dovezireferitoare la complicitatea ţărilor europene în programul CIA. AI cere UniuniiEuropene şi statelor europene să le facă dreptate victimelor programelor CIA de"extrădări extraordinare" şi detenţie ilegală, prin tragerea larăspundere a statelor responsabile de abuzuri, printre care acte de tortură,detenţie ilegală şi dispariţii forţate.

Germaniaeste suspectată de complicitate la deţinerea lui Muhammad Zammar, interogat deagenţi germani în timp ce se afla în detenţie secretă în Siria, în 2002. Italiaa condamnat agenţi americani şi italieni pentru implicarea lor în răpirea luiAbu Omar din Milano, în 2003. Lituania a admis existenţa a două închisorisecrete. Macedonia ar fi contribuit la detenţia ilegală şi ulterioara predare acetăţeanului german Khaled el-Masri. Polonia a recunoscut zborurile CIA petritoriul său şi în septembrie, Procuratura a confirmat că efectuează cercetăriîn cazul afirmaţiilor lui Abd al-Rahim al-Nashiri, care susţine că a fostdeţinut în secret în Polonia. Guvernul britanic a recunoscut că Statele Uniteau utilizat teritoriul britanic pentru zboruri ale avioanelor CIA şiinvestighează implicarea unor oficiali britanici în acţiuni de tortură.

Cazul României

Româniaeste suspectată că a găzduit o închisoare secretă a CIA şi este acuzatăcă, spre deosebire de celelalte stateaflate în discuţie, neagă în continuare orice participare a sa la acţiunileCIA. AI cere autorităţilor române declanşarea unei noi anchete complete,imparţiale şi independente în privinţa implicării în programele de detenţiesecretă ale CIA şi să facă public raportul Comitetului pentru Tortură dupăvizita în România.

Statulromân a fost vizat de mai multe anchete. Rapoarte din partea UE au susţinut căRomânia a găzduit un centru de detenţie secretă. Cea mai recentă informaţie afost dezvăluită de Polonia în iunie, indicând că în septembrie 2003 un zbor aîmbarcat pasageri în Polonia şi şi-a continuat cursa spre România. De-a lungultimpului, mai multe surse din SUA audeclarat pentru presa intrenaţională că România a găzduit o închisoare secretăcu numele de cod "Britelite"şi au vehiculat numele unui deţinut,Khaled Sheikh Mohamed. Acesta se află închis la Guantanamo, fiindconsiderat organizatorul atentatelor antiamericane din 11 septembrie 2001.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-12-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz