2019-08-19 15:19

Tăriceanu, despre organizarea unui REFERENDUM în urma deciziei CCR: Este o instigare

 |  22:38
Tăriceanu, despre organizarea unui REFERENDUM în urma deciziei CCR: Este o instigare

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că organizarea unui referendum în urma deciziei Curţii Contituţionale a României (CCR) este ”o instigare la nerespectarea Constituţiei şi a deziciilor Curţii”. ”Nu se poate aşa ceva”, a spus Tăriceanu referindu-se la faptul că nu se pot schimba prin referendum decizii sau prevederi constituţionale care nu convin.

Întrebat ce părere are despre ideea organizării unui referendum, Călin Popescu Tăriceanu a precizat că a auzit în ultima perioadă doar idei ”elucubrante” din partea PNL.

”Practic, este o instigare la nerespectarea Constituţiei şi a deziciilor Curţii. Adică, ce să facem? Să învingem decizia Curţii cu un referendum. Până la urmă, aşa aş putea să traduc: haideţi să nu mai fim o democraţie parlamentară şi să trecem la un sistem de democraţie referendară, adoptăm prin referendum o serie de decizii. Nu se poate aşa ceva”, a spus Tăriceanu.

Acesta a afirmat că ”asta duce către ideea regimurilor totalitare”.

”Nu cred că aceasta este modalitatea, dacă nu ne convine o decizie, nu ne convine o prevedere constituţională care trebuie aplicată atunci încercăm să schimbăm”, a mai declarat Tăriceanu, citat de Digi24.

Acesta afirmă că prin legile justiţiei s-a încercat şi s-a reuşit scoaterea politicului din sfera justiţiei.

”Numai că, de fiecare dată, în loc să te aştepţi la o reacţie pozitivă, sunt reacţii negative”, a mai spus preşedintele Senatului.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune, întrebat dacă şeful statului va amâna intenţionat luarea unei decizii în ceea ce priveşte revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că nu crede că "va juca pe această coardă subţire", pentru că preşedintele ţării este garantul respectării Constituţiei, iar în această calitate trebuie să respecte deciziile Curţii Constituţionale.

"Nu cred că preşedintele va juca pe această coardă subţire, pentru că preşedintele are un rol extrem de important constituţional. El este, conform Constituţiei, garantul respectării Constituţiei. Şi garantul respectării Constituţiei nu se poate juca cu deciziile Curţii Constituţionale", a declarat Tăriceanu vineri seară, la Digi24.

Preşedintele Senatului a subliniat că este mai puternică Constituţia decât opţiunile politice ale şefului statului.

"Omul politic care este preşedintele trebuie să se gândească că până la urmă, Constituţia este mai puternică în anumite situaţii decât opţiunile sale politice. (...) Într-un stat de drept, deciziile Curţii Constituţionale nu sunt opţionale", a spus Tăriceanu.

Întrebat dacă Klaus Iohannis ar trebui suspendat, liderul ALDE a spus că nu vrea să intre în "acest teren al speculaţiilor" şi ar trebui aşteptată motivarea CCR. De asemenea, Tăriceanu a amintit că România urmează să preia preşedinţia Consiliului European, iar acest conflict din ţară ar putea afecta poziţia României în Consiliu.

"Mai avem şase luni până la preluarea preşedinţiei Consiliului European. Cum ar fi ca acest conflict să dureze, să se perpetueze şi să intrăm ca ţară care deţine preşedinţia şi în care instituţiile statului au un rol extrem de important în asumarea acestei poziţii la nivelul Consiliului European şi să ne ocupăm de cu totul altceva?", a explicat Tăriceanu.

Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.

CCR arată că, pentru soluţionarea acestui conflict, preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că preşedintele va trebui să semneze decretul de revocare din funcţie a şefei DNA în momentul în care decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial

Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi. CCR arată că, pentru soluţionarea acestui conflict, preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că decizia CCR valorifică principiul constituţional potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. Toader mai susţine că şeful statului nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul Justiţiei.

Mai mulţi politicieni, printre care fostul preşedinte Traian Băsescu şi fostul premier Dacian Cioloş, au vorbit despre necesitatea organizării unui referendum în această situaţie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-06-02Parerea ta...

RAID
02 Iun 2018

bai parazitule tariceanu parlamentul este neconstitutional.conform referendum si ccr trebuie sa fie 300 de parlamentari.voi nu respectati asa ca nici ceilalti nu respecta aberatiile ccr.du-te la munca ca din 90 pana acum numai ai frecat menta .
LEVST.
02 Iun 2018

"...să trecem la un sistem de democraţie referendară, adoptăm prin referendum o serie de decizii. Nu se poate aşa ceva”, ..."____----____Ba se poate, de fapt acesta ar trebui sa fie norma, este doar un ideal...Nu se poate -ACUM si IN Romania- pentru ca inca nu s-a ajuns la acel grad de civilizatie, la acel grad de constiinta individuala si colectiva , dublate -OBLIGATORIU-de un grad de prosperitate generala deosebit, toate acestea , la un loc", duc la "depersonalizarea" omului politic si-l transforma in OM SOCIAL...Cazul Elvetiei este exemplul perfect, insa Romania este departe de acest model, desi poate recupera intr-o singura zi, la costuri umane minime, adica punerea in puscarii(pentru minim 10 ani) a cam zece mii de indivizi politici, care conduc tara -la zi- si in anii trecuti, de dupa "89, multi indivizi sunt dea dreptul fosile comuniste, un putregai extrem de periculos, cazul din justitie, valet dormeanu, tudorel-milogu', monica macovei, etc.
LEVST.
03 Iun 2018

iar "pestele se impute de la cap", capii pesedeului sunt imputiti, capii politici sunt imputiti, capii tarii sunt imputiti, capul tarii-capitala- este o hazna, normal ca Romania nu poate progresa,... cu exeptia sesizabila, poate progresa-si o face- spre auto-distrugere, spre disolutia statala...
ANONIM
03 Iun 2018

DECIZIA bolsevica a CCR LIPSESTE DE INDEPENDENTA judecatorii, procurorii, politia, etc. Decizia CCR este un act politic. Problema destituirii lui KOVESI este de competenta CONTENCIOSULUI ADMINISTRATIV. "Cu prostul nescolarizat. Te lupti putin si ai scapat. Dar duci o lupta colosala, Cu prostul care are scoala!"
LEVST.
03 Iun 2018

in Romania totul este o instigatie, cea mai recenta si cea mai grava, este cea a pres-edintelui, la razboi civil, prin declaratia(nesustinuta) ca pm-ul tarii este un "tradator de tara", etc, in principiu chiar este, dar malai-mare a aruncat o piatra in apa , sperand ca- ca deobicei- trepadusii o vor scoate, o asemenea declaratie trebuia urmata de actiuni pe masura, iar neluarea masurilor respective, chiar si intr-o tara din lumea a saptea, ar fi declansat, pe drept, razboi civil...De data asta ni " i-a iesit"...oricum, nice try...
LEVST.
03 Iun 2018

Este chiar absurd ca un sef de stat sa faca asa declaratii si lucrurile sa ramana exact ca inainte, pana si cazul Erdogan( supralicitat) arata ca macar acesta este un individ de actiune nu doar palavragiu ascuns dupa zidurile groase a le nu stiu carui conac..
LEVST.
04 Iun 2018

Tăriceanu atacă ziariştii, care ar chema la «nesupunere civică», dar şi Comisia Europeană.(...)____------_____tipic sobolanului (rozaliu) incoltit si impins spre cutia cu sarme de otel, incearca sa muste pe oricine si orice, isi joaca ultima sansa...Daca celalalt animal inferior, malai-mare o demite pe Kovesi, banda lui taratzeanu prinde din nou aripi, ramane de vazut ce se va intampla...Totusi, acest taratzeanu a participat la toate marile si micile talharii, devalizari si vanzari de tara, dint toti acesti ultimi 29 de ani, este aproape imposibil sa nu fie pus la racoare, pentru cativa ani...
ANONIM
04 Iun 2018

"Admirator" al lui Napoleon I ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray