2019-10-18 21:44

Tăriceanu: Protocoalele SRI nu au fost discutate în CSAT, nu am avut cunoştinţă de acestea

 |  15:26
Tăriceanu: Protocoalele SRI nu au fost discutate în CSAT, nu am avut cunoştinţă de acestea

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi, referitor la faptul că în 2005, când s-au încheiat unele dintre protocoalele instituţiilor cu SRI, el era membru al Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), că documentele nu a fost discutate în CSAT. El spune că, după 13 ani, nu îşi mai aduce aminte detalii, dar este necesar ca toate protocoalele să fie „scoase la lumină”.

"Poziţia mea este una extrem de clară. Doresc desecretizarea oricăror documente care vizează o colaborare între aceste instituţii. Aşa cum am văzut din protocolul desecretizat săptămâna trecută, apar o serie de lucruri foarte clare şi foarte grave, care demonstrează că principiile separaţiei puterilor în stat, principiul funcţionării independente a justiţiei a fost încălcat - sunt elemente care depăşesc cadrul legale, care ar trebui să asigure funcţionarea justiţiei justiţiei în orice stat de drept, aşa încât mă declar absolut de acord ca orice protocol de acest gen să fie desecretizat, mai ales că în spaţiul public au apărut informaţii numeroase că sunt multe protocoale, dintre care numai unul singur a apărut la lumina zilei şi cred că este util pentru a afla adevărul să scoatem la lumină toate aceste protocoale", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat dacă în 2005, când el era premier şi membru CSAT, s-a discutat despre aceste protocoale, liderul ALDE a spus că nu, deoarece protocoalele erau încheiate între instituţii, fără a fi aprobate în mod expres de CSAT.

„Protocoalele nu au fost discutate în CSAT. După cum vedeţi nici acest protocol (dintre SRI şi Parchetul General – n.r.) nu pare să fie discutat şi aprobat în mod expres în CSAT. Ele sunt făcute între instituţii, deci noi nu am avut cunoştinţe despre conţinutul, sau cel puţin eu nu îmi aduc aminte să fi avut de conţinutul acestor protocoale", a explicat el.

De asemenea, în legătură cu faptul că CSAT ar fi avizat în 2005 încheierea unor astfel de protocoale, Tăriceanu a spus că au trecut 13 ani de atunci şi nu îşi mai aduce aminte.

"Cred că puteţi să înţelegeţi lesne că a trecut ceva vreme, sunt 13 ani din 2005. Nu-mi aduc aminte detaliile, dar, aşa cum vă spun, nu am absolut niciun fel de rezervă, cred că este necesar ca aceste protocoale să fie scoase la lumină", a mai spus acesta.

Întrebat dacă Parlamentul sau Curtea Constituţională poate face ceva în privinţa acestor protocoale, şeful Senatului a spus: „CCR poate să facă ceva numai în cazul în care este sesizată. Cred că, în primul rând, ar trebui să se autosesizeze CSM, care are aceastămisiune constituţională de a asigura indepeendenţa justiţiei, şi nu numai atât. Cred că prin aceste protocoale, care, după părerea mea, încalcă drepturile fundamentale şi libertăţile cetăţenilor, cu atât mai gravă este situaţia, cu atât mai mult CSM ar trebui să-şi arunce o privire atentă şi să tranşeze într-un fel această chestiune. Sigur că şi prin legislaţia pe care o modificăm în aceste momente, putem să venim cu elemente să împiedice pentru viitor asemenea colaborări neconstituţionale".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-03Parerea ta...

ANONIM
03 Apr 2018

DACA ESTI SENIL SI SFERTODOCT CE SA PRICEPI SAU SA TII MINTE PROSTARICENE NICI DE FACUT SAPUN NU ESTI BUN ...........
VALI
03 Apr 2018

Se poate scoate stenograma ședinței cînd s-a discutat sau semnat protocolul și gata problema.
FANE DE LA IMPINS VAGOANE
04 Apr 2018

DE ANI DE ZILE ACEST BOU DE TANTALICEANU E IN TOATE GUVERNELE . NU AM VAZUT NICI O INITIATIVA BUNA PENTRU TARA DE LA EL . E TOT TIMPUL DOAR PUS PE SCANDAL , PE INFIINTAT COMISII , PE LINS CURUL JEGOS AL LUI DRAGNEA , SAU GATA PENTRU O NOUA INSURATOARE . CE A FACUT BOUL ASTA PENTRU TARA DE 28 DE ANI ?
@ FANE
04 Apr 2018

In 2005 cand era premier si vicepresedinte al CSAT acest impostor a girat protocolul SRI - PARCHET GENERAL iar acum se face ca nu stie. Nu mai tine minte nici de biletzelul trimis lui basescu in vederea scoaterii lui patriciu de sub urmarirea parchetului. Uita repede ce nu-i convine acest MASCARICEANU.
@ANONIM
04 Apr 2018

ACEST BOU SENIL , INCASEAZA PENTRU FUNCTIA DE PRESEDINTE AL SENATULUI 21.850 DE LEI . CITE SALARII MEDII INTRA IN CURUL ACESTUI BOU IMPOTENT ???
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray