2019-07-24 09:45

Tăriceanu şi Dragnea retrag PROIECTUL privind statutul Casei Regale. Motivul surprinzător pentru această decizie

 |  14:36
Tăriceanu şi Dragnea retrag PROIECTUL privind statutul Casei Regale. Motivul surprinzător pentru această decizie

Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, au retras proiectul privind statutul Casei Regale din procedura legislativă. Tăriceanu spune că motivul ţine de definirea statutului acestei, Casa Regală neputând fi un ONG, dar speră ca legea să fie adoptată în actuala sesiune parlamentară.

„În temeiul art 97 alin (1) din Regulamentul Senatului, solicităm retragerea propunerii legislative pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României în calitate de iniţiatori”, se arată în solicitarea înaintată Biroului permanent al Senatului.

Proiectul fusese depus în noiembrie 2017, iar fostul premier Mihai Tudose anunţase că Guvernul va da un aviz negativ.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că au existat consultări cu reprezentanţii Casei Regale.

”Casa Regală nu poate fi totuşi un ONG”, le-a declarat el jurnaliştilor.

”Am avut consultări şi, probabil, dacă va mai fi nevoie, aceste consultări pot să aibă loc oricând, iar în ceea ce priveşte folosirea în acest moment a Palatului Elisabeta, nu ţine de resortul Parlamentului”, a adăugat el.

Tăriceanu a precizat că şi-ar dori că proiectul refăcut să fie adoptat în această sesiune, ”şi ca semnal, şi pentru a da o formă stabilă şi legală funcţionării Casei Regale”.

Propunerea legislativă iniţială prevedea recunoaşterea Casei Regale ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propunea recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, şi cuprindea o serie de prevederi care vor asigura desfăşurarea optimă a activităţilor şi funcţiilor de reprezentare ale acesteia. Potrivit proiectului Casa Regală ar putea primi un buget anual aprobat de Guvern, iar Palatul Elisabeta era dat în folosinţă pentru următorii 49 de ani.

Deocamdată, Familia Regală rămâne la Palatul Elisabeta, dar va plăti chirie pentru imobil. Palatul Elisabeta fusese primit de către regele Mihai drept locuinţă în calitate de fost şef de stat şi trebuia eliberat la 60 de zile de la decesul fostului suveran. Conform TVR, s-a ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii RAAPPS, iar Familia Regală va plăti chirie pentru Palatul Elisabeta.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-03-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray