2020-06-02 14:53

Tăriceanu vrea excluderea preşedintelui din procedurile de numire a conducerii ÎCCJ și a procurorilor-șefi

 |  11:28
Tăriceanu vrea excluderea preşedintelui din procedurile de numire a conducerii ÎCCJ și a procurorilor-șefi

Călin Popescu-Tăriceanu a depus la Camera Deputaților un proiect de lege prin care propune excluderea preşedintelui ţării şi a ministrului Justiției din procedurile de numire a conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) și a procurorilor-șefi.

Astfel, Călin Popescu Tăriceanu propune modificarea Statutului judecătorilor și procurorilor, asfel încât în funcțiile de conducere să nu mai fie implicat factorul politic — președintele țării și ministrul Justiției.

„Înalta Curte de Casație și Justiție își numește, dintre judecătorii care au funcționat la această instanță cel puțin doi ani, președintele, vicepreședintele, președinții de secții", prevede proiectul depus de Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului susţine că revocarea din funcție a președintelui, vicepreședintelui sau a președinților de secții se face de către ÎCCJ care se poate sesiza din oficiu.

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Național Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii-șefi de secții ai acestor Parchete, precum și procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora sunt numiți de Consiliul Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată", mai prevede proiectul de lege.

De asemenea, revocarea acestora se face tot de către CSM, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-04-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine