2020-02-17 14:11

Ţările europene cer rezolvarea situaţiei “alarmante” a romilor

 |  16:40
Ţările europene cer rezolvarea situaţiei “alarmante” a romilor

Franţa, Suedia şi Italia fac presiuni asupraExecutivului european, căruia îi reproşează lipsa de acţiune faţă de degradareasituaţiei romilor şi a înmulţirii actelor de delincvenţă atribuite membriloracestei comunităţi, scrie Le Monde. Presa franceză trage un semnal de alarmă şi în legătură cu romii care cerşesc pe Champs-Elysees.

Secretarulde stat pentru afaceri europene al Franţei, Pierre Lellouche, a cerut din noupartenerilor europeni, "începând cu ţările de origine", să semobilizeze pentru integrarea romilor. "Datoria de a-i integra revine înprimul rând ţărilor de origine" şi ţări precum Franţa "au o datoriede asistenţă care nu se poate substitui" celei a ţărilor de origine, adeclarat Lellouche, citat de Le Monde.

Oficialulfrancez a declarat că ţara sa construieşte un "parteneriat" cuBucureştiul şi că nu are o atitudine "acuzatoare". Lellouche asalutat din nou numirea în România a unui secretar de stat pentru problemeleromilor, măsură cerută de mult timp de Paris pentru a facilita reîntoarcerearomilor. "Transferurile financiare europene masive" în beneficiulRomâniei "sunt şi în beneficiul minorităţilor sale", a repetatLellouche. "Nu putem avea, pe de o parte, transferuri financiare aleVestului în Est şi, pe de altă parte, transferuri ale minorităţilor de care nune ocupăm suficient din Est în Vest", areproşatLellouche. Suedia, la rândul său, a lansat un apel cătreComisia Europenă pentru a pune la punct un nou "plan de acţiuneconstrângător" care să rezolve situaţia "alarmantă" a romilordin Europa.

Între timp,cotidianul Le Soir a publicat un reportaj despre etnicii romi - printrecare mulţi din România - care cerşesc peChamps-Elysees. Ziarul noteazăcă aceştia s-au instalat pe celebrul bulevard parizian şi profită defaptul că pot obţine venituri mari cerându-le bani turiştilor străini.

Jurnaliştiiprezintă exemplul lui Nicolae, un bărbatdescris ca având alura unui brahman indian,cu barbă gri bine aranjată, degajând un calm şi un ascetism rar întâlnite înaceastă zonă. Acesta le spune reporterilor francezi că locuieşte într-un cort,"lucrează" de la ora 19.00 la 1.00 noaptea, are soţie şi numeroşicopii.

ReportajulFrance Soir a fost realizat pe fondul polemicilor declanşate de măsurilepropuse de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, împotriva romilor. Săptămânatrecută, şeful statului francez a convocat o reuniune specială pentru a examina"problemele ridicate de comportamentul unora dintre romi şi nomazi”, dupăviolenţele petrecute într-o localitate din centrul Franţei. În urma reuniunii,ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a promis că romii care comitdelicte vor fi repatriaţi "aproape imediat" spre România şi Bulgaria.Hortefeux a adăugat că jumătate dintre taberele ilegale de romi şi nomazi dinFranţa vor fi desfiinţate în termen de trei luni.

Şeitan: Mocanu se va ocupa de integrarea romilorretrimişi în România de francezi

MinistrulMuncii, Mihai Şeitan, a declarat că secretarul de stat Valentin Mocanu va stabili împreună cu Pierre Lellouche programelede incluziune socială a romilor şi vor accesa fondurile destinate unor astfelde programe. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, l-a numit pe Valentin Mocanu, printr-unordin datat 29 iulie, secretar de stat desemnat "să gestioneze problemeleromilor în relaţia cu Franţa".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-02-04

Mai multe imagini:
Ţările europene cer rezolvarea situaţiei “alarmante” a romilor
zoom
Ţările europene cer rezolvarea situaţiei “alarmante” a romilor
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine