2020-08-05 13:10

Tensiuni permanente între Moscova şi Kiev

 |  18:03
Tensiuni permanente între Moscova şi Kiev

Relaţiile actuale ruso-ucrainene se caracterizează prin stagnare în plan politic, tensiune crescândă şi stări conflictuale în domenii cum ar fi cel energetic sau alimentar, au apreciat analişti politici de la Moscova şi Kiev, informează Agerpres.

Experţii ruşi şi ucraineni au evaluat rezultatele vizitei efectuate la Moscova de preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi au ajuns la concluzia că unicul scop a fost reluarea dialogului la nivel înalt, după o pauză de şase luni. Analistul ucrainean Vladimir Fesenko a apreciat că vor apărea noi conflicte în viitor: „Situaţia actuală a relaţiilor dintre Rusia şi Ucraina se caracterizează prin stagnare, tensiune crescândă şi stare conflictuală în domenii cum ar fi cel energetic, mai este problema caşcavalului (sub embargo în Rusia) şi ar putea apărea un conflict al zahărului”.

Şeful Centrului CSI din cadrul Academiei diplomatice ruse, Serghei Jilţov, a opinat, la rândul său, că stagnarea din relaţiile bilaterale dezavantajează mai mult Ucraina. „Ucraina pierde timpul, pentru că Uniunea Europeană, în mod evident, nu doar că nu intenţionează să o primească (în componenţa sa) într-un viitor previzibil, dar nici să-i acorde vreun ajutor. Probabil că soluţia pentru economia Ucrainei constă într-o apropiere de Rusia”, a spus Serghei Jilţov.

Comentând afirmaţiile preşedintelui rus Dmitri Medvedev - privind riscul unor sancţiuni pentru statele care refuză aderarea la EurAsEc –, analistul rus Trofimciuk a spus că nu este vorba de o ameninţare, ci de „un avertisment absolut logic”. Directorul Institutului de analize politice şi studii internaţionale de la Moscova, Serghei Tolstov, a estimat, în context, că actuala Comunitate a Statelor Independente (CSI) va rămâne o structură-umbrelă pentru statele din fosta URSS, iar importanţa sa se va diminua pe măsură ce se va dezvolta Uniunea economică euroasiatică.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639557-08-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz