2020-01-24 14:23

UPDATE. Teodor Meleşcanu: Legislaţia actuală nu permite înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate

 |  07:32
UPDATE. Teodor Meleşcanu: Legislaţia actuală nu permite înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate

Noul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, că va discuta cu reprezentanţii BEC „modalităţi legale" de a îmbunătăţi participarea la vot a românilor din diaspora, meleşcanu a precizat că în prezent există cereri de la ambasade pentru 25 de noi secţii de vot.

UPDATE, ora 10.18 Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, la ieşirea de la Biroul Electoral Central (BEC), că legislaţia actuală nu permite înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

"În mare măsură, pe legislaţia actuală nu este posibil (să se înfiinţeze noi secţii de votare în străinătate n.r.). Se vor face derogări, dacă se vor găsi modalităţi de modificare, atunci putem discuta. Dacă nu, ne vom concentra pe măsurile care privesc fluidizarea votului", a precizat ministrul de Externe.

Teodor Meleşcanu a mai afirmat că le-a prezentat reprezentanţilor BEC o serie de propuneri. Aceştia au cerut la rândul lor ca toate propunerile formulate în întâlnire să fie cuprinse într-un document scris, care va fi transmis în cursul acestei zile.

"În legătură cu acest document, BEC va exprima puncte de vedere despre ceea ce putem să facem şi ceea ce nu putem să facem", a precizat ministrul de Externe.

Fiind întrebat dacă în acest moment nu este "clar" dacă se pot înfiinţa noi secţii de votare, Teodor Meleşcanu a spus: "E foarte clar că nu e clar încă în acest moment".

Teodor Meleşcanu a susţinut că aceste măsuri presupun "o mai bună organizare, implicarea colegilor, implicarea oamenilor din diaspora, implicarea partidelor politice în cadrul secţiilor de votare, care toate sunt menite să asigure o desfăşurare cât mai rapidă, dar în condiţii de legalitate a procesului electoral".

Măsurile vor fi prezentate în scris de MAE după şedinţa de Guvern, urmând ca ele să fie discutate de BEC în şedinţa de la ora 16:00, dacă vor ajunge în timp.

"Mâine (marţi - n.r.) voi merge la 8:30 la BEC să vedem care sunt modalităţile legale de a îmbunătăţi participarea la vot şi de a crea posibilităţi pentru românii din diaspora să voteze", a declarat Teodor Meleşcanu, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

Fiind întrebat pe ce s-a bazat când a afirmat că, dacă ar fi fost ministru, situaţia de la primul tur nu ar fi avut loc, Teodor Meleşcanu a spus că s-a referit "la modul de organizare", atunci când "s-au decupat circumscripţiile electorale şi birourile electorale din străinătate".

Chestionat dacă va semna un ordin de ministru pentru înfiinţarea de noi secţii de vot, ordin pe care Titus Corlăţean a refuzat să-l semneze, Teodor Meleşcanu a afirmat că, după discuţiile cu reprezentanţii Biroului Electoral Central, va putea spune dacă poate sau nu să semneze.

"De la MAE e foarte clară pe lege (interpretarea privind ilegalitatea creării de noi secţii - n.r.). Vreau să văd însă în ce măsură putem găsi alte modalităţi împreună cu BEC", a afirmat Teodor Meleşcanu.

Ministrul de Externe a mai spus că până în prezent există cereri de la ambasade privind înfiinţarea a 25 de noi secţii de votare.

Noul ministrul de Externe a afirmat că trebuie avute în vedere trei aspecte: cheltuielile de finanţare pentru noi secţii, timpul foarte scurt şi faptul că în toate secţiile de votare "comisiile trebuie să fie compuse din reprezentaţi ai partidelor politice care au avut dificultăţi să trimită şi la secţiile de vot existente reprezentanţii lor".

În ceea ce priveşte măsura trimiterii a 800 de diplomaţi la secţiile de vot în ziua alegerilor, Teodor Meleşcanu a spus că aceştia "mare lucru nu pot face decât să acorde un sprijin suplimentar", întrucât "tot procesul electoral este în mâna comisiilor electorale de secţie".

"Am însă un plan şi o să-l şi prezint în zilele următoare în legătură cu modul în care să se acorde un suport mai mare ambasadelor, mai ales din zonele unde au fost asemenea cazuri şi acest plan nu se referă numai la trimiterea de reprezentanţi din ţară, ci şi la contacte cu diaspora românească pentru ca acest sprijin să vină şi din partea lor", a completat Teodor Meleşcanu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-11Parerea ta...

GHINION BASESCU!
11 Noi 2014

Ha, au ghinion basistii-muistii! :)
MILITIENE COMU(N)IST!
11 Noi 2014

De cate ori sa-ti repet? Mars de-aici, pe Jurnalul National sau la Haznalele 3!
TOATA LUMEA E CONVINSA
11 Noi 2014

ca nu vreti sa schimbati legea! Atunci, explicati BANII suplimentari, pt.ce ii luati?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine