2020-07-02 09:55

Testul solidarităţii economice a UE. Zona euro sub presiune

 |  18:15
Testul solidarităţii economice a UE. Zona euro sub presiune

Ultimaîncercare de a ajunge la un acord pentru bugetul UE pe 2011 nu a reuşitluni din cauza reticenţei din parteastatelor membre de a acorda puteri suplimentare deputaţilor europeni în cadrulviitoarelor negocieri multianuale privind bugetul.

Parlamentul cere uncuvânt de spus în luarea deciziilor cu privire la bugetele viitoare ale UniuniiEuropene şi garanţii de finanţare în viitorpe care nu le-a primit, relatează presainternaţională. Acest eşec, pefondul luptei pentru putere de la Bruxelles, obligă Comisia Barroso să prezinte un nou proiect debuget, în timp ce primele luni ale anului viitor vor fi finanţate pe bazabugetului 2010. Având în vederetimpul de procedură şi de vot, UE se poate găsi fără resurse de la începutulanului viitor. Ea ar trebui să trăiască de la olună la alta, sub presiune din douăsprezecimile provizorii. Entităţi ca Serviciul de Acţiune Externă sau noile autorităţi desupraveghere financiară ar fi lăsate fără nici un ban. 90% din fondurilebugetului UE finanţează investiţii.

„Ţările-problemă”

Zonaeuro şi Uniunea Europeană (UE) nu vor supravieţui dacă problemele bugetare aleunor state membre nu sunt rezolvate, a declarat preşedintele UE, Herman VanRompuy. "Neconfruntăm cu o criză de care depinde supravieţuirea noastră. Trebuie săcolaborăm pentru a permite zonei euro să supravieţuiască. Încazul în care zona euro se prăbuşeşte, nu va supravieţui nici UE. Am încredere însă că vomdepăşi aceste probleme", a afirmat Van Rompuy în contextul discuţiilor petema unui acord de salvare a Irlandei.

Porblemairlandeză se răspândeşte. Zona euro traversează o nouă perioadă seismică dincauza problemelor pe care le ridică Irlanda şi alte state ale uniunii monetare,precum Portugalia, Grecia sau chiar Spania. Aceste ţări se confruntă cudeficite bugetare foarte mari. De la criza grecească din primăvara anuluitrecut temerile nu au mai fost atât de putrenice. În timp ce se profilează dejaideea unei salvări a Irlandei, stat slăbit dedatorii şi de dobânzile din ce în ce mai mari, există destuleîngrijorări asupra consecinţelor pe care această măsură ar putea să o aibăpentru celelalte state membre ale UE.

Daranaliştii externi zonei europene, consideră că nu statele sunt problema, ciînsăşi moneda euro. Agenţia Bloombergcomentează că, pentru fiecare ţară, criza pare să plece de la motive foartediferite - probleme fiscale în Grecia, un sistem bancar prăbuşit în Irlanda,deficit bugetar în Portugalia, căderea pieţei imobiliare în Spania, datoriapublică uriaşă în Italia sau un sistem învechit de asistenţă socială din Franţa-, iar singurul numitor comun este moneda euro. “Faptul că Grecia a intrat înzona euro "cosmetizând" datele despre buget nu se aplică şi în cazulIrlandei. Irlanda a avut o economie foarte solidă în ultimii 20 de ani şi, înplus, odată cu apariţia crizei, irlandezii au luat toate măsurile deausteritate posibile, în timp ce grecii "şi-au băgat capul înpământ", arată editorialistul Bloomberg, care concluzionează că problemanu e Irlanda, ci moneda euro şi dacă aceasta este la rădăcinacrizei europene, problemele nu se vor opri aici".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-01-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz