2020-08-11 16:09

The Guardian: Explozia de furie din România semnalează o speranţă fragilă

 |  07:35
The Guardian: Explozia de furie din România semnalează o speranţă fragilă

Ziarul The Guardian a relatat că explozia de furie din România, generată de corupţia generalizată şi de ineficienţa instituţională care au culminat cu un incendiu într-un club, semnalează o speranţă fragilă.

"Tragedia produsă într-un club de noapte din Bucureşti a dezlănţuit nemulţumirea publică faţă de corupţie şi faţă de problemele sociale, conducând la demisia premierului Victor Ponta", a scris The Guardian într-un editorial intitulat "Explozia de furie justificată din România semnalează o speranţă fragilă", transmite Mediafax.

Sursa citată a mai relatat că după moartea a zeci de tineri într-un club de noapte, "mulţi români au ştiut clar cui să atribuie vina – corupţiei generalizate şi aparatului de stat ineficient –, ieşind pe străzi. Aproximativ 25.000 de oameni au pornit în marş prin Bucureşti, iar câteva mii în alte oraşe. După o noapte de proteste, premierul Victor Ponta a demisionat. Însă acest lucru nu i-a convins pe români, astfel că circa 70.000 au ieşit din nou pe străzi, în toată ţara", precizează sursa citată.

Potrivit The Guardian, „explozia de durere şi furie de după incendiul din club este masivă, dar nu spontană”.

„În iulie, Ponta a fost inculpat pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi conflict de interese. Recent, un agent de poliţie care făcea parte din coloana de însoţire a ministrului de Interne, Gabriel Oprea, a murit într-un accident rutier, circumstanţele deplasării fiind anchetate. Însă nu demisia lui Victor Ponta este ştirea reală din România. Important este modul în care românii au transformat tristeţea şi frustrarea în solidaritate şi responsabilitate. (...) În Europa actuală, de furia publică profită frecvent populiştii de centru-dreapta şi de extremă-dreapta. Pe întregul continent, de la premierul Marii Britanii, David Cameron, la cel al Ungariei, Viktor Orbán, frustrarea faţă de situaţia economică precară este canalizată adesea în antipatie faţă de imigranţi. (...) Dar, în România, mişcările spontane au reuşit să concentreze nemulţumirea publică faţă de eşecuri în sensul asumării responsabilităţii pentru viaţa publică. Nu este o situaţie unică în România şi este extrem de fragilă. Dar, pentru o fracţiune de secundă, poate ar trebui să observăm posibilitatea apariţiei unui spirit colectiv din această tragedie teribilă", menţionează cotidianul The Guardian.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz