2020-02-24 08:20

The Guardian – Franţa merită exclusă din UE

 |  18:59
The Guardian – Franţa merită exclusă din UE

Summitulliderilor UE care ar fi trebuit să se axeze pe modalităţile de prevenire a uneinoi crize financiare şi pe planurile de coordonare a abordărilor faţă deputerile emergente, ca India şi China s-a transformat în summitul pe temapoliticii Franţei faţă de romi, care a declanşatvii dispute şi luări de poziţii din partea mai multor oficiali europeni,americani, dar şi a unor foruri internaţionale. Este de aşteptat ca birocraţiasă învingă şi subiectul tergiversat fără sancţiuni majore pentru Franţa.Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a prezentatComitetului de Miniştri o iniţiativă pentru depăşirea provocărilor actuale şipe termen lung legate de drepturile şi obligaţiile romilor din Europa. Jaglandpropune organizarea unei reuniuni la nivel înalt pentru clarificareastandardelor CoE şi UE în privinţa migraţiei romilor şi pentru lansarea unuiproces care să implice Consiliul Europei, UE şi guvernele naţionale, în scopulunor acţiuni specifice de îmbunătăţire a situaţiei economice şi integrăriisociale a romilor în Europa.

Presainternaţioanlă a alocat ample analize summitului şi a pus la zid politicapreşedintelui francez Nicolas Sarkozy. Potrivit cotidianului britanic TheGuradian, Franţa merită să fie exclusă din Uniunea Europeană pentru măsurile dedeportare a romilor, luate pe baze etnice, pentru că nesancţionarea acestuistat ar atrage alte Guverne de dreapta, precum cel Italian, să îi urmezeexemplul, pentru a obţine voturi. "Se vorbeşte despre o amendă mare. Oamendă? De ce nu o excludere a Franţei din UE? (...) Un regim rasist nu are cecăuta într-o Europă civilizată. Dacă Sarkozy nu are nevoie de nici o decizielegală pentru a expulza persoane în afara graniţelor ţării, de ce să i seacorde şansa unui proces corect înainte de a-l da afară din UniuneaEuropeană?", notează autoarea articolului.

Le Tempsarată că Bruxelles-ul dispune de probepentru a denunţa discriminarea romilor practicată în Franţa, dar, pe planpolitic, ca şi pe plan juridic, dosarul întâmpină obstacole importante. PotrivitLe Temps, Viviane Reding ştie că procedura de infrigement nu va însemnaîncheierea disputei, mai întâi, pentru că şi alte ţări din UE, cum este Italia,au comis abuzuri similare, iar un raport din urmă cu doi ani semnala chiar că25 de ţări din 27 au probleme legate de discriminare. În al doilea rând,deoarece "maşinăria juridică" este lentă: după ce colegiul decomisari va lua o decizie de a adresa Franţei un “avertisment formal” sau un “avizmotivate” (comisarii putând, în mod individual, să se opună deciziei sau să seabţină), statul francez va avea un termen de două luni pentru a răspunde.

În ultimăinstanţă, ar putea fi sesizată Curtea Europeană de Justiţie. Dar magistraţii dela Luxemburg ar avea nevoie de mai mulţi ani pentru a soluţiona acest dosar,care s-ar putea finaliza doar cu o amendă pentru Franţa.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-09-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine