2020-03-30 16:46

Tokes spune că, dacă este nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă pentru autonomie

 |  20:18
Tokes spune că, dacă este nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă pentru autonomie

VicepreşedinteleParlamentului European, Tokes Laszlo, a declarat, joi, la Universitatea de Vară"Tusvanyos", că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobânditautonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va finevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.

"Trebuiesă ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de unmodel de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR -n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră", a afirmat Tokes, citatde corespondentul MEDIAFAX.

El adeclarat că este convins că va fi autonomie în Ardeal, dar a menţionat că ea seva obţine mai greu, întrucât unii reprezentanţi ai comunităţii maghiare nu maicred în ea.

"Amavut senzaţia că dialogul cu UDMR nu este tocmai sincer. Consiliul Naţionalpentru Autonomie nu a reuşit să întocmească un memorandum semnat de toateadministraţiile locale, care ar fi trebuit să ajungă până acum în faţaEuropei", a spus Tokes.

VicepreşedintelePE a menţionat că dacă o microregiune de talia Kosovo, care are dimensiunisimilare Secuimii, a putut să îşi capete autonomia, acelaşi lucru ar putea săfie posibil şi în Ţinutul Secuiesc.

Tokes aadăugat că electoratul maghiar nu trebuie să se piardă.

"Bazaelectorală nu trebuie să ne scape, să nu ne trezim în situaţia că nu avemreprezentare în Transilvania, pentru că nu putem permite asta, şi nu trebuie săne permitem nici să devenim victimele asimilării politice", a spus el.

Tokes aafirmat că fără cooperarea tuturor formaţiunilor reprezentantive alecomunităţii maghiare nu va exista autonomie şi a acuzat UDMR că esteprincipalul vinovat pentru politica exclusivistă pe care a dus-o.

"Înafară de UDMR, nu există mântuire - trebuie să îşi dea seama că a greşit, cătoată lumea îşi are locul în această cooperare şi în acest sens îi revine orăspundere foarte puternică", a susţinut el.

La rândulsău, preşedintele executiv al Consiliului Naţional al Maghiarilor dinTransilvania, Toro T. Tibor, a afirmat că formaţiunea nu este de acord cusegmentarea Ţinutului Secuiesc, afirmând că acesta trebuie să fie o unitateautonomă.

"Nusuntem de acord ca Ţinutul Secuiesc să se taie în bucăţi. Trebuie să ne folosimde toate instrumentele în Guvern, în Parlamentul României, chiar şi înParlamentul Ungariei şi sunt dezamăgit că încă nu am văzut intenţii în aceastădirecţie din partea UDMR", a spus Toro.

El amenţionat că este momentul ca Forumul de Coordonare Maghiar din Transilvania săîşi facă auzită vocea în privinţa dezideratului autonomiei.

"Emomentul ca această adunare să îşi facă auzită vocea în toamnă. Este importantsă facem uz de toate mijloacele ca să ne păstrăm Ţinutul Secuiesc ca o unitateunitară. Este important să arătăm ce putem în această problematică", aspus el.

Reluândideea modelului catalan avansată de Tokes, Toro a afirmat că nu crede că înTransilvania se poate iniţia o manifestare de asemenea amploare, dar s-armulţumi dacă la Miercurea Ciuc s-ar aduna 100.000 de oameni care să cearăautonomia Ţinutului Secuiesc.

Cea de-aXXI-a ediţie a Universităţii de Vară şi Tabără Studenţească"Tusványos" a fost deschisă, miercuri, la eveniment participândcâteva mii de tineri şi 500 de invitaţi din ţară şi din Ungaria, personalităţiale vieţii politice şi economice.

Universitateade Vară "Tusvanyos" se va încheia duminică, fiind organizată deFundaţia "Pro Minoritate" din Budapesta şi de Consiliul TineretuluiMaghiar din România.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine