2020-05-25 15:24

Topul riscului terrorist. Somalia, idexată cu risc extrem. Grecia, ţara europeană cu cel mai ridicat risc terorist

 |  17:29
Topul riscului terrorist. Somalia, idexată cu risc extrem. Grecia, ţara europeană cu cel mai ridicat risc terorist

Somalia a devenit ţara cu cel mai marerisc terorist, devansând Pakistanul, Irakul şi Afganistanul, în timp ce Greciaconduce în clasamentul ţărilor europene, potrivit noului "Index alriscului terorist", dat publicităţii de societatea britanică specializatăîn studierea riscurilor naturale şi umane, Maplecroft. Indexul derisc terorist este realizat de companie pentru a ajuta organizaţiile laidentificarea şi monitorizarea ameninţărilor teroriste. Datele prelucrate suntdin perioada iunie 2009 - iunie 2010 şi includenumărul de victime ale fiecărui atentat şi probabilitatea ca un atac săducă la producerea în masă de victime, luând în calcul şi istoricul ţării înmaterie de terorism şi prezenţa unor gurpări militante.

Somaliaa urcat, în decurs de un an, de pe locul patru pe primul în acest clasament, cu556 de "acte teroriste" din iunie 2009 până în iunie 2010, care auprovocat moartea a 1.437 de persoane. În categoria "riscului extrem", Somalia esteurmată de Pakistan, Irak, Afganistan şi Teritoriile palestiniene. Yemenul se află pe locul al nouăleadintr-o listă de 196 de state, intrând pentru prima dată în categoria "extrem".Ţara a cunoscut o creştere "foarte semnificativă a numărului actelorteroriste", cu 109 atentate în perioada analizată. Organizaţia al-Qaida înPeninsula Arabă (AQAP) "generează îngrijorări tot mai mari",subliniază Maplecroft.

Grecia este ţara europeană cu celmai ridicat risc terorist. Încadrată în categoria "riscridicat", ea a urcat de pe locul 57 pe 24, cu 180 de atentate într-un an,depăşind astfel Spania (clasată pe locul 27).

Statele Unite se află pe locul33, în categoria "risc mediu",înfaţa Algeriei (locul 36), Franţei (locul 44) şi Marii Britanii (locul 47).

Franţarămâne pe acelaşi loc, "majoritatea actelor teroriste fiind atentate fărăvictime pregătite de organizaţii separatiste în Corsica". Franţa rămânetotuşi ţinta AQAP, apreciază Maplecroft.

Canada(locul 67), Germania (70), Maroc (84), Elveţia (114) sau Belgia (117) suntclasate în categoria risc "scăzut".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-12-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine