2020-01-21 01:35

Traian Băsescu: Justiţia se compromite pas cu pas prin spectacole televizate

 |  13:50
Traian Băsescu: Justiţia se compromite pas cu pas prin spectacole televizate

Traian Băsescu a precizat, joi, într-o postare pe Facebook, că în cei zece ani de mandat a ”plătit prea scump individual şi politic” pentru ca astăzi să tacă. Fostul preşedinte a ţinut să precizeze că prin acţiunile din ultimele luni justiţia se compromite ”pas cu pas”, prin spectacole televizate.

”Nu vă faceţi iluzii, voi continua să mă exprim legat de justiţie. Am investit prea mult şi am plătit prea scump individual şi politic în cei zece ani, pentru ca astăzi să tac cînd este vorba de justiţie. Nu mă opresc aici, cu toate strigătele nemulţumiţilor.Voi continua să mă exprim public, pentru că nu vreau ca, în timp, să se spună că o justiţie care s-a deformat în ultimele luni prin nerespectarea drepturilor omului este ceea ce s-a construit în cei zece ani ai mandatelor mele. Reţineţi, dragi nemulţumiţi, eu nu sunt împotriva luptei împotriva corupţiei. Eu am iniţiat această bătălie pentru supravieţuirea statului de drept şi, în mandatele mele, s-au creat mecanismele instituţionale şi legale care s-o combată”, a precizat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a mai spus că afirmaţiile sale despre justiţie ”nu sunt rodul unei reacţii la cele întâmplate unor apropiaţi”, ci al acţiunilor justiţiei, prin care aceasta ”se compromite pas cu pas”.

”Afirmaţiile mele despre justiţie nu sunt rodul unei reacţii la cele întâmplate unor apropiaţi, ci al acţiunilor justiţiei însăşi din ultimele luni, acţiuni prin care, pas cu pas, justiţia se compromite pe termen lung prin spectacole televizate umilitoare pentru suspecţi şi inculpaţi, prin lipsă de respect pentru demnitatea şi libertatea oamenilor şi pentru dreptul la apărare. Am mai spus-o şi o repet: un stat nu poate progresa şi nu este viabil fără o justiţie puternică şi credibilă. Dar nici justiţia nu poate fi viabilă dacă procurorii şi judecătorii se află pe «aceleaşi baricade», fie ele şi ale luptei împotriva corupţiei. Ce şanse mai are un inculpat în faţa judecătorului dacă el este pe aceeaşi baricadă cu procurorul? De ce nu lăsăm atunci să fie condamnat direct de procuror dacă tot «ne aflăm pe aceleaşi baricade»? De ce ne mai trebuie judecători dacă ei nu vor sau nu pot să fie aceia care să pondereze excesele procurorilor atunci cînd acestea există? La ce mai avem nevoie de judecător de drepturi şi libertăţi?”, se întreabă Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a susţinut că singura instituţie care ar putea ”regla lucrurile” este CSM.

Traian Băsescu a mai precizat că justiţia penală nu poate fi viabilă şi credibilă dacă prin acţiunile sale încalcă drepturile fundamentale ale omului, care, indiferent de statut social, are dreptul la demnitate, la libertate şi la apărare.

”Despre ce demnitate vorbim când la simpla reţinere de către procuror îl obligi să defileze prin faţa presei încătuşat? Despre ce drept la apărare vorbim când, înainte de a fi judecat, îl intemniţezi reducându-i şansa de a se apăra şi făcându-l în faţa opiniei publice şi cu ajutorul presei deja vinovat? Aţi văzut, oricare dintre voi, dragi entuziaşti ai justiţiei televizate, spectacolul hidos al reţinerilor şi arestărilor televizate din România măcar într-o singură altă ţară din UE? Umilinţa binemeritată de infractori, fie ei şi politicienii corupţi, este condamnarea în instanţă, dar nu condamnarea publică înainte de a fi judecaţi. Pentru asta lupt eu acum. Pentru o continuare corectă la ceea ce s-a întâmplat în justiţie în ultimii zece ani. Vă asigur că în justiţie sunt încă multe de făcut şi acest adevăr nu poate fi acoperit cu spectacole televizate sau cu brutalitatea încălcării drepturilor”, a afirmat Traian Băsescu. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray