2020-08-12 15:46

Traian Băsescu contrazice - Franţa a dat undă verde aderării României şi Bulgariei la Schengen în martie

 |  18:55
Traian Băsescu contrazice - Franţa a dat undă verde aderării României şi Bulgariei la Schengen în martie

Ping-pongîn declaraţii pe subiectul aderăriiRomâniei şi Bulgariei la Schengen, dar şi cu procedurile tehnice UE. Anunţulsecretarului francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a fostcontrazis de preşedintele Traian Băsescu.

Miercuri,secretarulde stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a stârnit un val dereacţii după ce a anunţat în faţa Comisiei pentru afaceri europene a AdunăriiNaţionale, că Franţa se opune aderării României la Schengen în martie 2011,preferând să aştepte raportul din vară al CE cu privire la lupta anticorupţie.Potrivit lui Lellouche, Franţa susţine Olanda, care cere amânarea deciziei pânăcel puţin la emiterea raportului Comitetului pentru stabilirea mecanismelor decooperare şi verificare în vara lui 2011. Lellouche, a invocat în spirjinulvigilenţei vizavi de aderarea României şi Bulgariei la Schengen, în martie2011, deficienţe în controlul la graniţe şi în lupta anticorupţie.

Joi,preşedintele Traian Băsescu a comentat pe seama afirmaţiilor secretarului francezpentru afaceri europene, calificând ca “distorsionate” mesajele care apar înRomânia, doar pe baza “declaraţiei unui om politic”. Acesta a ţinut săprecizeze că Franţa şi Olanda nu s-au opus transmiteriicătre Parlamentul European a documentelor pentru începerea procedurii deaprobare a intrării României în spaţiul Schengen, aşa cum esteplanificat, în aprilie.

Calendarulaprobării deciziei de aderare a României la spaţiul Schengen a început printrimiterea documentelor spre Parlamentul European, de către COREPER - reuniuneareprezentanţilor permanenţi cu rang de ambasadori ai statelor membre pe lângăUE. Potrivit procedurii instituţionale europene, proiectul de decizie alPreşedinţiei belgiene a UE trebuie trimis spre avizareParlamentului European. Teoretic, acest proiect de decizie se realizează dupăultima evaluare tehnică, din decembrie 2010, dar se pare că reprezentanţii permanenţipe lângă UE au decis trimiterea documentului spre PE înainte. Cu toate acestea,unii oficiali UE, susţin că o întârziere de câteva luni este posibilă, înscopul de a semnala că procesul nu este "automat" şi pentru a punemai multă presiune asupra celor două capitale pentru o combatere maieficientă a corupţiei şi acriminalităţii organizate.Decizia trebuie să fie adoptată în unanimitate de statelemembre în Consiliul de Miniştri al UE, chiar dacă nu toate ţările fac parte dinspaţiul Schengen, cu Irlanda, Marea Britanie şi Cipru fiind în afara zonei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-11-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz