2020-01-25 07:04

Trei greşeli majore în strategia lui Victor Ponta. Crin Antonescu: „Oferta PSD este ceva vag. Sunt doar vorbe. PNL nu vrea alianţă cu PSD”

 |  20:13
Trei greşeli majore în strategia lui Victor Ponta. Crin Antonescu: „Oferta PSD este ceva vag. Sunt doar vorbe. PNL nu vrea alianţă cu PSD”

Preşedintele PSD şi-a schimbat discursul public cu 180 degrade în ultimele şase luni, strategia social-democraţilor suferind mutaţiisemnificative. Dacă în luna mai, Victor Ponta susţinea şi impunea PSD să nuintre la guvernare înaintea parlamentarelor, acest lucru a devenit istorie.Acelaşi lucru se poate remarca şi în ceea ce priveşte relaţia cu PNL. La acesteerori se poate adăuga şi ambiguitatea privind o posibilă suspendare apreşedintelui Traian Băsescu.

În primăvara acestui an, pilonii strategiei lui VictorPonta erau reprezentaţi de refuzul participării la guvernare înainteaalegerilor parlamentare şi evitarea alianţei cu PNL. În luna mai, Ponta a impusComitetului Executiv al PSD linia sa strategică, pesediştii hotărând înunanimitate să nu pună piciorul la Palatul Victoria până nu câştigă acest dreptla urne. Prima fisură în politica PSD a declanşat-o fostul premier AdrianNăstase. Profitând de vizita pe care Victor Ponta o efectuat-o la New York, cuocazia unei reuniuni internaţională a socialiştilor, Năstase a anunţat că PSDeste dispus să participe la o „guvernare de criză”. Întors în ţară, liderulpesediştilor a negat o astfel de variantă. Şase luni mai târziu, după ce douămoţiuni de cenzură au picat în Parlament, Victor Ponta este de acord ca PSD săfacă parte dintr-un guvern de criză. Discursul său public a înregistrat astfelprima mutaţie majoră. Şase luni au fost pierdute, strategia social-democraţilorschimbându-se cu 180 de grade.

Cu PNL sau nu

„Pentru a avea însă şanse mai mari desucces am obligaţia să analizez cât mai corect situaţia actuală; să accept şice a fost rău, şi ce am greşit eu, şi ce trebuie modificat în strategianoastră”, îşi recunoaşte pe blog Victor Ponta erorile în conducerea PSD. Înprimăvara acestui an, acelaşi preşedinte al pesediştilor susţinea că nu doreşteo alianţă cu PNL şi le atrăgea atenţia liberalilor asupra modului în care seraportează la partidul pe care îl conduce. Mai mult, Mircea Geoană a primitinterdicţie de a mai vorbi public despre o alianţă cu PNL, deoarece era încontradicţie cu politica partidului. Evenimentele din ultimele luni i-auschimbat însă viziunea lui Ponta. În prezent, el vorbeşte despre o ofertă pecare trebuie să o facă liberalilor, lăsând de înţeles că se gândeşte la o alianţă.“Suntem în schimbare”, susţine şi vicepreşedintele Ioan Chelaru. “Noi, repet,trebuie să facem o ofertă clară şi sinceră, ca să nu existe scuza ca îndecembrie 2008, că nu au fost lucrurile clare”, precizează Ponta. El a făcutreferire la înţelegerea dintre PNL şi PSD, din toamna lui 2008, când lideriicelor două partide trebuiau să iasă în seara alegerilor parlamentare, la ora21.21, să anunţe că au format Guvernul. Atunci, liberalii au refuzat în ultimaclipă să facă anunţul, Călin Popescu Tăriceanu solicitând postul de premier.

Ponta - premier, Crin - preşedinte

Ultima găselniţă o constituie declaraţia lui Pontaprivind dezinteresul pentru intrarea în competiţia prezidenţială. „Crin nu esteîn competiţie cu mine în 2014”, i-a transmis preşedintele PSD colegului său dinOpoziţie. Pesediştii încearcă să se apropie de liberali, momindu-i cu un trocconvenabil: Ponta - premier, Antonescu - preşedinte. De precizat că primele alegerisunt cele parlamentare, în 2012, urmate de cele prezidenţiale, în 2014. „Deunde ştie Victor Ponta că eu sunt interesat să candidez la alegerileprezidenţiale? Nu asta este problema acum. Ce ofertă ne poate face? Sunt numaivorbe. PNL nu vrea să facă o alianţă cu PSD”, a declarat, în exclusivitatepentru „Puterea”, Crin Antonescu. El a spus că singura linie pe care trebuie săo urmeze Opoziţia o reprezintă bătălia împotriva PDL şi a lui Traian Băsescu. SociologulAlin Teodorescu a atras atenţia PSD că, din cauza erorilor strategice ale luiVictor Ponta, social-democraţii înregistrează un recul în opţiunea de vot.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-07-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine