2020-06-02 15:48

Toader, despre EVALUAREA lui Lazăr: Am observat că Ministerul Public s-a îndepărtat de la rolul constituţional pe care îl are

 |  12:21
Toader, despre EVALUAREA lui Lazăr: Am observat că Ministerul Public s-a îndepărtat de la rolul constituţional pe care îl are

Decizia de evaluare a procurorului general Augustin Lazăr nu a venit din senin, susţine ministrul Justiţiei Tudorel Toader, explicând că a observat, de-a lungul timpului, că Ministerul Public s-a îndepărtat ”de la rolul constituţional pe care îl are, de la rolul de garantare a drepturilor cetăţenilor”. Toader a explicat că a anunţat de mult că va fi făcută o astfel de evaluare şi că nu poate spune că rezultatele vor fi pozitive sau negative. Declaraţia ministrului Justitiei vine în contextul în care procurorul general, Augustin Lazăr, a anunţat că va face publice documente referitoare la protocoalele încheiate de Ministerul Public şi SRI.

"Decizia de demarare a procedurii de evaluare a procurorului general nu a venit nici din senin, nici din circumstanţial. Eu am observat de-a lungul timpului, şi probabil aţi observat şi dumneavoastră, cum Ministerul Public s-a îndepărtat treptat de la rolul constituţional pe care-l are. Eu am observat cum activitatea ministerului s-a îndepărtat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Criteriile sunt cele din lege. Voi face evaluarea. În maximum 30 de zile voi prezenta public rezultatele. Eu nu aş spune acum că vor fi negative sau pozitive. Ca şi în precedent, voi face o radiografie a activităţii manageriale desfăşurate de către procurorul general şi voi trage o concluzie", a declarat, luni, ministrul Justiţiei Tudorel Toader, citat de news.ro.

Acesta a explicat că a anunţat de mult că va exista o astffel de evaluare.

"Nu întâmplător spuneam că vine o vreme când fiecare trebuie evaluat. Sigur, şi eu voi fi evaluat la un moment dat. Ceea ce înseamnă că nu fac decât să pun în aplicare ce spuneam eu atunci", a mai spus Toader.

Ministrul Justiţiei a precizat, comentând tema protocoalelor încheiate de Ministerul Pi=ublic cu SRI, că e consideră "nefireşti".

"Respectivele protocoale sunt absolut nefireşti. Avem Constituţie, avem legi suficient de clare de natură să interpretăm. Nu ministrul Justiţiei stabileşte legalitatea sau ilegalitatea unui act", a mai spus Ministrul Justiţiei.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, duminică, la RFI, că anunţul privind evaluarea sa a fost "brusc" şi nu se aştepta, având în vedere că ministrul Justiţiei părea să-şi dorească o relaţie de comunicare "armonioasă" cu Ministerul Public.

"Dintr-odată, cineva, având o nevoie imperioasă să producă un carambol judiciar... Nevoia imperioasă este clară, de a subordona justiţia independentă, care se dovedeşte a fi imparţială în ceea ce face în aceste momente, de a subordona Ministerul Public, care se dovedeşte a fi imparţial în anchetele sensibile pe care le desfăşoară acum", a mai spus Lazăr.

Un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în 7 decembrie 2016 a fost publicat, joi seară, de consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, pe pagina sa de Facebook. Documentul secret, care prevede cooperarea între cele două instituţii "pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin", este semnat de către Augustin Lazăr şi Eduard Helvig.

De asemenea, pe site-ul Ministerului Public a fost publicat un protocol nesecret încheiat la aceeaşi dată între Ministerul Public şi SRI, privind cooperarea pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicaţiilor.

Ministerul Publice a făcut precizări vineri în legătură cu cele două protocoale încheiate în 2016 cu Serviciul Român de Informaţii (SRI), spunând că cel care are caracter secret şi-a încetat efectele în martie anul trecut, iar procedura de declasificare a lui a fost deja începută, fiind informaţi atât Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cât şi Ministerul Justiţiei.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, vineri seară, că nu mai există în vigoare niciun protocol care să aibă legătură cu înfăptuirea justiţiei în România. El a spus că SRI îşi poate îndeplini atribuţiile conform legii şi fără aceste protocoale. Hellvig a subliniat că personal nu are ce să-şi reproşeze.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-08-27Parerea ta...

RO STAT MAFIOTIZAT
27 Aug 2018

SECURSMUL SI SINECURISMUL EXACERBAT MANIFESTAT DUPA 1989 A DISTRUS SI INGROPAT DEFINITIV SI IREVOCABIL VIITORUL POPORULUI ROMAN CARE A AJUNS SA FIE SUB CIVILIZATIA LA TOATE POPOARELE LUMII A TREIA , FIIND DOAR DONATORI ORI BANCA DE ORGANE.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine