2019-12-14 04:58

Tudorel Toader, PRECIZĂRI importante privind completurile de 5 judecători

 |  20:07
Tudorel Toader, PRECIZĂRI importante privind completurile de 5 judecători

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le răspunde magistraţilor care au publicat un paragraf dintr-o decizie CEDO privind completurile de 5 judecători, şi precizează că în România este vorba despre o încălcare a legii cu caracter de continuitate, constatată printr-o decizie obligatorie a CCR.

„Simple precizari, referitoare la Hotararea CEDO din 2015.....! Prin Hotărârea pronunţată în 15 septembrie 2015, în cauza Tsanova-Gecheva împotriva Bulgariei, CEDO a stabilit, că ”este de datoria statelor membre ale Convenţiei să asigure o bună administrare a justiţiei”. În România, prin Decizia Curţii Constituţionale nr.685/2018, definitivă şi general obligatorie, s-a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnaţi prin tragere la sorţi doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.255/2013”, a scris ministrul Justiţiei pe Facebook.

Potrivit lui Tudorel Toader, în privinţa desemnării completurilor de 5 judecători de la instanţa supremă, este vorba despre o încălcare a legii, nu o controversă doctrinară.

„Nu este vorba, aşadar, despre un caz singular/specific, precum în cauza soluţionată de CEDO, care a analizat, în acel context factual, desemnarea unui judecător raportor într-un complet de 5 judecători. Nu este vorba nici despre vreo controversă doctrinară ori divergenţă jurisprudenţială în privinţa desemnării judecătorilor completelor de 5 judecători, ci de o încălcare a legii, cu caracter de continuitate, constatată printr-o decizie general obligatorie a CCR. Această decizie nu poate fi lipsită de efecte juridice, întrucât nu o permite Constituţia României şi pentru că, aşa cum CEDO reţine, şi repetăm, ”este de datoria statelor membre ale Convenţiei să asigure o bună administrare a justiţiei”, a mai scris Toader, citat de Mediafax.

Precizările vin după ce asociaţia Forumul Judecătorilor a publicat o decizie CEDO din 2015 (cauza Tsanova-Gecheva c. Bulgariei, nr.43800/12), care viza completurile de 5 judecători: „Chiar presupunând că desemnarea sa în complet nu a fost efectuată aleatoriu, neexistând alte dovezi ale lipsei de imparţialitate a judecătorilor care alcătuiesc completul, nu rezultă încălcarea exigenţelor art.6 din Convenţie din acest punct de vedere”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-01-25Parerea ta...

SLUGOIUL MAFIEI PSD.
26 Ian 2019

Borfasul tuDOREL UNA SPUNE LA BRUXELLES SI ALTA FACE IN ROMANIA. MITOMANUL NU SE DEZMINTE.
ANONIMUS
26 Ian 2019

Problema completelor de 5 declarate nelegale este un truc de a scapa pe marii borfasi ai Ro. Problema nu este ca ca au fost 3 sau 5, ci daca pe fond acestia au judecat corect si au analizat toate probele din dosare.
JUSTIţIA = POLITICă
28 Ian 2019

Dacä-S 5 nu răspunde nici 1 ; AICI parlamentul = 0
Doresc sa comentezMAI VECHI...

TuDorel-Fane-Gongorel TOADER De mai bine de un an și jumătate, Tudorel Toader a ajuns vedeta României, după ce ani la rând n-a știut nimeni de el, deși a fost judecător la Curtea Constituțională a României
22 Noi 2018

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray