2020-04-05 16:05

Turiştii din Turcia, ţinta atentatelor

 |  17:21
Turiştii din Turcia, ţinta atentatelor

Gruparea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a ameninţat că un val de atacuri teroriste vaviza staţiunile turistice din Turcia.

După un an de armistiţiu, PKK a anunţat că mai multe atentatevor avea loc în oraşele mari din Turcia, foarte populate cu turişti şi oamenide afaceri, notează cotidianul „The Telegraph”.

Nu ar fi însă pentru prima oară când oraşele de peteritoriul Turciei sunt ţinta atentatelor marca PKK. Un triplu atac cu bombă a avutloc în staţiunea Marmaris în 2006, iar un an mai târziu un atac sinucigaş afăcut victime într-un centru comercial din Ankara.

Comandantul PKK, Murat Karayilan, a declarat că deciziade a organiza atentate pe teritoriul Turciei este motivată de bombardamentelearmatei turce asupra bazelor militare kurde din Irak. Mai mult, Karayilan aadăugat că va declara în curând "autonomie" în zonele kurde dinsud-estul Turciei. "Dacă Turcia nu va accepta, este problema lor" , aprecizat Karayilan.Războiul dintre guvernul turc şi PKK, care durează de 26 de ani şi a făcut peste40.000 de victime, a intrat într-o nouă fază, în urma încetării armistiţiului,relatatează „The Telegraph”.Recent, premierul turc Recep Tayyip Erdogan, care era acuzat că face prea multe concesii, a ordonat atacuri asuprabazelor PKK din nordul Irakului.Cea mai importantă este baza din munţii Qandil. În ciuda raidurilor armate,Karayilan spune că forţele sale au resurse pentru a putea rezista câţiva zeci de ani de acumînainte. "Suntem înrădăcinaţi adânc în munţii şi inimile oamenilor dinKurdistan”, declara acesta.

La rândul ei, Ankara cere acum guvernului regiuniiautonome kurde din nordul Irakului să-l predea pe Karayilan şi alţi aproape 250de comandanţi ai PKK, care acţionează de pe acest teritoriu.Analiştii spun că ameninţările PKK, considerat grup terorist de către UniuneaEuropeană şi Statele Unite, promit o escaladare a violenţelor, într-un momentîn care Turcia este în atenţia comunităţii internaţionale, deoarece susţinecauza palestiniană în Gaza.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-06-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine