2020-04-05 07:49

Ucraina şi SUA pledează pentru soluţionarea paşnică a conflictul transnistrean

 |  15:41
Ucraina şi SUA pledează pentru soluţionarea paşnică a conflictul transnistrean

Secretarulde Stat american, Hillary Clinton, şi ministrul ucrainean de externe,Konstantin Grişcenko, au convenit ca Ucraina şi SUA să-şi dubleze eforturilepentru găsirea unei soluţii negociate a conflictului transnistrean, în formatul5+2. Promisiunea a fost făcută de Hillary Clinton şi de Kostantin Grişcenko îndeclaraţia finală a reuniunii Comisiei pentru Parteneriatul Strategic StateleUnite-Ucraina, care a avut loc la Kiev. Potrivit declaraţiei, cei doi auconvenit că securitatea Europei trebuie să fie indivizibilă şi nu trebuie săcreeze noi diviziuni între parteneri şi vecini. Declaraţia a intervenit încondiţiile în careconflictul transnistrean se află în atenţia comunităţiiinternaţionale.

Declaraţiilecelor doi au intervenit în urma unui plan prezentat de Rusia şi Germania. Celedouă ţări au prezentat la 5 iunie un plan în cinci puncte pentru un nou comitetde securitate UE-Rusia, propus la un summit bilateral desfăşurat la Meseberg.Punctul 4 din memorandum se concentrează pe conflictul transnistrean,preconizându-se activităţi comune ale Rusiei şi UE, care să asigure o tranziţielină de la actuala situaţie la stadiul final.

Ulterior,presa a scris că Germania a cerut Rusiei retragerea trupelor din Transnistria,în schimbul promovării iniţiativei privind tratatul de securitate în Europa apreşedintelui rus, Dmitri Medvedev.

IniţiativaMerkel-Medvedev va fi discutată la Summitul ruso-german de la Ekaterinburg. Aceastamenţionează inclusiv posibilitatea unei cooperări a Rusiei cu UE înreglementarea conflictului transnistrean.

DmitriMedvedev, şi omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici, au declarat că îşiafirmă sprijinul pentru rezolvarea conflictului transnistrean şi optează pentrusoluţionarea paşnică a acestuia. Potrivit celor doi preşedinţi, Rusia şiUcraina susţin soluţionarea problemei transnistrene "exclusiv pe calepaşnică printr-un dialog egal, în scopul identificării unui statut specialgarantat pentru Transnistria în baza respectării suveranităţii şi integrităţiiteritoriale a Republicii Moldova, neutralităţii constituţionale şi formăriiunui stat unitar de drept, cu spaţiu economic şi militar comun".

Premierulmoldovean a declarat că Rusia trebuie să-şi retragă muniţiile şi contingentulmilitar de pe teritoriul Republicii Moldova şi a propus lansarea consultărilorcu privire la transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-omisiune civilă multinaţională cu mandat internaţional.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-12-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine