2020-07-15 15:15

UDMR a învins! Guvernul a abrogat articolul care i-a NEMULȚUMIT pe maghiari

 |  18:22
UDMR a învins! Guvernul a abrogat articolul care i-a NEMULȚUMIT pe maghiari

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a anunțat pe Facebook că Guvernul a abrogat, în ședința de astăzi, articolul privind predarea limbii române la clasele maghiare din ordonanța care a dus la demisia ministrului Educației, Valentin Popa.

”Am reușit! La cererea noastră, Guvernul a abrogat articolul din ordonanța din august, care discrimina elevii din clasele maghiare. Din nou, profesorii maghiari predau limba română!”, a scris Kelemen, pe Facebook.

Potrivit articolului din ordonanța 9, adoptată la finalul lui august,  „în învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”.

În urma acestei modificări, UDMR a cerut remanierea ministrului Educației și a suspendat protocolul cu PSD până nu se renunță la prevederea sus-menționată.

Predarea limbii române în învăţământul primar la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale se va face de către cadrele didactice de la clasele respective, a aprobat joi, prin ordonanţă de urgenţă, Guvernul, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

“A fost pe ordinea suplimentară a şedinţei de Guvern de astăzi un proiect de ordonanţă de urgenţă de la Ministerul Educaţiei, care a fost adoptat. (...) Practic, s-a stabilit că predarea limbii române în învăţământul primar la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale se va face de către cadrele didactice de la clasele respective. Practic, se revine la situaţia de dinainte de Ordonanţa simplă 9/2018”, a declarat Barbu, la Palatul Victoria, întrebat dacă în cadrul şedinţei de Guvern a fost aprobat acest act normativ.

Modificarea a fost cerută anterior, printre alţii, de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care, în numele formaţiunii pe care o conduce, a cerut remanierea ministrului Educaţiei, Valentin Popa.

Valentin Popa şi-a anunţat joi demisia din funcţie. El a explicat că a decis să demisioneze din funcţia de ministru al Educaţiei pentru că nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonanţei privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităţilor. Popa a afirmat că limba română şi România “nu sunt de negociat” şi că toţi copiii din ţară trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în ţară.

Pe 10 septembrie, învăţătorii şi profesorii din învăţământul primar de la clasele cu predare în limba maghiară din Mureş au ameninţat cu proteste şi au solicitat abrogarea art. I. pct.17 a OUG nr. 9/23.08.2018, care prevede predarea Limbii şi literaturii române la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale de către profesori cu studii superioare de specialitate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-09-27Parerea ta...

NEGRO
27 Sep 2018

Desigur, prostia e a guvernului roman. Nu trebuia sa-si plece coloana vertebrala la santajul UDMR. Dar nici hoardele UDMR nu prea fac dovada de prea mult creier. Boicotul permanent in invatarea limbii romane nu i-a dus prea departe. Sunt tot ultimii pe lista, vorba lui Ion Iliescu, intrecuti doar de judetul secatuit de dovleacul cu mustata si ciracii lui. Chiar la capitolul invatarii limbii romane gospodina de Videle le da un prost exemplu. Dar sa nu uitam: PSD-ALDE-UDMR si-au propus acelasi slogan pecerist. Cam toti de acolo au izvorat si cura: ”Din greseala in greseala spre victoria finala!” Dar cu acest gest pesedeii s-au trezit si in postura de tradatori. Generatiile viitoare de romani vor avea dreptul sa scuipe pe mormintele lor multe veacuri de acum incolo... Cam asta le e soarta. Si-au facut-o cu mana lor...
TRADATORI DE TARA
27 Sep 2018

LASULE DUTE IN MOGHIOROSI MATI DIN PESTE LEBEDEEA MAGHIARA
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz