2020-08-04 19:59

UDMR nu renunţă: Vrea autonomia Ţinutului Secuiesc. Monica Macovei: Este atentat la adresa siguranţei nationale

 |  21:01
UDMR nu renunţă: Vrea autonomia Ţinutului Secuiesc. Monica Macovei: Este atentat la adresa siguranţei nationale

UDMR a finalizat proiectul pentru autonomia ţinutului maghiar cu cerinţe care i-au scandalizat pe politicenii români. Astfel, regiunea autonomă ar urma să fie formată din județele Covasna, Harghita și Mureș și va avea propriul steag și propria stemă. De asemenea, regiunea ar urma să fie condusă de către un președinte, care să participe de drept la ședințele de Guvern. Forul de conducere ar trebui să fie un consiliu regional format din 77 de membri. În plus, limba maghiară va fi considerată limbă oficială în cele trei județe alături de limba română. În replică, Monica Macovei le-a transmis că proiectul este un atentat la adresa siguranţei naţionale.

Potrivit formei (se pare) finale a proiectului asumat de UDMR, care a fost obţinută de HotNews, parlamentarii maghiari propun o formă radicală de autonomie, pe criterii etnice, cu limba maghiară recunoscută ca limbă oficială alături de cea română, dar mai ales cu instituţii şi simboluri specifice Ţinutului Secuiesc, urmând ca regiunea să fie, de fapt, stat în stat.

Pădurile, taxele şi impozitele se duc către regiune

Conform proiectului, drumurile și căile ferate exclusiv de nivel regional sunt considerate de domeniul public al regiunii, iar pădurile, minele, carierele de piatră și imobilele din proprietatea statului care sunt în acea regiune sunt transferate în patrimoniul regiunii. Și o parte din banii care se strâng la nivel regional din taxe și impozite nu vor mai merge la bugetul de stat, ci vor constitui un buget distinct al regiunii respective. Acestea sunt doar câteva dintre prevederile proiectului de autonomie propus de UDMR, la care partidul încă lucrează și nu l-a făcut deocamdată public.

Cert este că nici un alt partid nu susține acest proiect, care ar putea fi un motiv de scandal în coaliția de guvernare, pentru că Victor Ponta a spus că nici PSD nu va susține acest proiect.

Însemnele autonomiei

În proiectul amintit este specificat clar că noua regiune va avea steagurile şi stemele proprii, fără a prejudicia însemnele statului român:„Ţinutul Secuiesc se constituie ca o regiune autonomă, având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut, cuprinzând unităţi administrative din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş”.

„Fără a prejudicia dispoziţiile privind drapelul României şi stema ţării, regiunea precum şi judeţele componente au steagurile şi stemele proprii, aprobate de consiliul regional, respectiv consiliile judeţene”.

Capitala, la Miercurea Ciuc

În document mai sunt precizate şi criteriile după care va fi condusă  noua regiune autonomă, fiind precizat că Mirecurea Ciuc va fi sediul executivului regional.

„Organele regiunii sunt: consiliul regional şi executivul regional. Consiliul regional este compus din 77 de membri aleşi prin vot universal şi direct pe teritoriul Ţinutului Secuiesc. (…) În domeniile normative care nu sunt de competenţa regiunii, dar care reprezintă interes special pentru aceasta, consiliul regional poate vota proiecte de acte normative. Acestea vor fi trimise de către preşedinte Guvernului României pentru a fi prezentate în Parlament. Un exemplar din proiect va fi trimis prefectului regiunii”.

„Executivul regional îşi are sediul în municipiul Miercurea Ciuc. Preşedintele regiunii este preşedintele executivului regional şi reprezintă regiunea. El participă la şedinţele Guvernului României, la care sunt tratate probleme ce privesc regiunea. Preşedintele regiunii conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale de nivel regional din Ţinutul Secuiesc”, se arată în document.

Macovei: Fiţi responsabili!

Pe de altă parte, Monica Macovei a lansat un apel dur la adresa lui Tăriceanu, şi a celor din UDMR,  spunând că suspendarea lui Băsescu şi proiectul de autonomie pot afecta siguranţa naţională, făcând apel la aceştia să renunţe la demersuri, chiar dacă este  campanie elctorală: “Temele autonomiei Ţinutului Secuiesc și a suspendării președintelui sunt atentate la siguranța națională. Ponta, Tăriceanu și liderii UDMR sunt iresponsabili.

Fac un apel la acești politicieni să încerce să fie responsabili, chiar dacă este campanie electorală. Faceți punți între oameni și nu bariere și ocupați-vă de problemele reale ale României: locuri de muncă, sănătate, educație și siguranță, în condițiile în care suntem amenințați, cel puțin la granița de est, de agresiunea armată a Federației Ruse, și, repet, stăm pe un butoi de pulbere. Nu aprindeți chibritul!

Sunt două teme care parazitează în acest moment România și care, într-un mod inutil, produc o criză politică și pot face mult rău României. În primul rând, mă refer la solicitarea UDMR de autonomie a Ținutului Secuiesc și, în al doilea rând, la vechea marotă a domnilor Ponta și Tăriceanu și anume suspendarea președintelui, care își termină mandatul în două luni”, a spus Macovei. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-07Parerea ta...

ELENA UDREA
08 Sep 2014

ȘI PE KRETYNYY ”DĂ” ROHMANCI ÎI FOUTTE GRIJA ”DĂ” UKRAINA! (”REAȚI A DRACULU DĂ TALENTAȚI!”) SYKTYR, FLEGMELOR! VĂ MERITAȚI SOARTA, GUNOAIE GENETICE!
NOI
09 Sep 2014

Auzi mai: "i-au scandalizat pe politicienii romani" , care politicieni romani ? retardati din esalonul 2 ? caci sub ochii lor se face tot ce se face cu autonomia, iae ei nu au habar naivi dracului. Dar institutiile statului ce fac ? Acuma se vede cum se pun sefi de servicii si de institutii, ca nu sunt in stare sa scoata o vorba, si nu stiu ei ce e aia "stat de drept" sunt niste moluste care umbla numai dupa bani. Sa le fie rusine la toti politicieni romani, ca sunt niste "nimeni"
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz