2020-02-28 23:36

UDMR a aprins Focul solidarităţii

 |  21:00
UDMR a aprins Focul solidarităţii

Organizaţiile UDMR au decis ca în ziua împlinirii a 93 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon să fie aprins Focul Solidarităţii. Mesajul a fost acela că maghiarii nu renunţă la învăţământul universitar în limba maternă, nu doresc separarea judeţelor din secuime şi cer dreptul la autodeterminare.

Focul Solidarităţii s-a aprins marţi seară, pentru al doilea an consecutiv, la iniţiativa UDMR Harghita. Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, a declarat că astfel s-a dorit să se atragă atenţia guvernanţilor: „Dăm un semnal clar că încă existăm şi, în pofida vremurilor grele care au trecut peste noi, încă luptăm”.

Temerile secuilor

La rândul său, fostul deputat UDMR Nagy Benedek a afirmat că cea mai mare temere a secuilor este că statul român ar putea „să desconsidere“ unitatea maghiarilor. „Nouă ne e tare frică de ciopârţirea secuilor, care au o unitate de o mie, dacă nu mai mulţi ani. Acel regim special, pe care l-au respectat Arpadienii, regii de Anjou, Huniazii, principii transilvani, să fie desconsiderat de statul român este imposibil, e de neconceput şi de neadmis. Noi vrem să fim cetăţeni loiali, să ne integrăm în România, dar ca o entitate, nu ca persoane particulare”, a explicat fostul parlamentar. Reprezentanţii bisericilor istorice maghiare, prezenţi la eveniment, au afirmat că secuii din Transilvania „nu-şi pot trăda limba şi istoria“.

Zi de doliu

Autononomia Ţinutului Secuiesc este singura posibilitate ca maghiarii să se simtă confortabil în România, a declarat primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, ziua de 4 iunie - semnarea Tratatului de la Trianon - este zi de doliu pentru maghiari. „Comunitatea maghiară s-a culcat seara în Ungaria, iar dimineaţă când s-a trezit era deja în România. Noi nu am venit în această ţară, nu am imigrat dintr-o ţarăsăracă pentru a trăi aici mai bine, ci am rămas pe pământurile noastre natale, graniţele s-au mişcat deasupra capului nostru“, a spus Antal, adăugând: „Singura posibilitate pentru ca noi, cetăţenii români de etnie maghiară, să ne simţim confortabil în această ţarăeste autonomia”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639883-06-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine