2020-02-28 12:28

UDMR îl şantajează pe Emil Boc

 |  19:25

UDMR pune piciorul în prag.Liderii Uniunii Democrate a Maghiarilor au cerut premierului Emil Boc să îşiasume răspunderea pentru Legea învăţământului şi statatul minorităţilornaţionale, aflate de câţiva ani în dezbatere parlamentară. Voci importante dinUDMR au declarat că de aceste două legi depinde actuala coaliţie guvernamentalăşi îşi avertizează partenerii că adoptarea acestora este decisivă în decizialor de a rămâne sau nu la guvernare.

Marko Bela, preşedintele UDMR, a dat primul semnalul dealarmă partenerilor de coaliţie. Acesta a descris actuala Coaliţie de guvernareca fiind una „slabăşi plină de îndoieli”, adăugând că „PDL esteîn derivă, iar UDMR nu poate accepta indecizia”. Cu toate acestea, Marko Bela este de părere că UDMR nu trebuie să iasă acumde la guvernare, deoarece mai sunt două probleme importante derezolvat: Legea învăţământului şi Legea privind statutul miniorităţilornaţionale. „Scopul cel mai important estedescentralizarea învăţământului. Rămânerea UDMR la guvernare reprezintă ogaranţie că acest lucru se va întâmpla. În toamna aceasta trebuie să selămurească problema cu Legea învăţământului. Dacă nu o putem trece prin Parlament,trebuie să găsim alte soluţii, cum ar fi ordonanţă de urgenţă sau asumarearăspunderii Guvernului”, a punctat Marko Bela. Referitor la problemele interneale PDL, preşedintele UDMR a răspuns simplu: “Nu au decât să se certe între ei,dar faţă de noi să se ţină de cuvânt”, semn că scaunul lui Emil Boc depinde devoturile parlamentarilor UDMR.

Frunda: “Viitorul UDMR, în pericol”

GyorgyFrunda este de părere că principala întrebare este dacă UDMR trebuie să-şi maisume guvernarea sau dacă trebuie să ducă mai departe “crucea care înseamnăsărăcirea oamenilor”. Acesta a considerat aproape de limită situaţia din cazulvotării Legii pensiilor, fiind de părere că rămânerea la guvernare a UDMRtrebuie analizată în spiritul responsabilităţii colective. ”Dacă proiectul debuget pe anul viitor nu va îmbunătăţi posibilitatea de viaţă, nu va îmbunătăţiposibilităţile economice, relansarea economică şi nu va scădea povara fiscală,atunci UDMR trebuie să iasă de la guvernare. Cu atât mai mult cu cât UDMR aavut un program de relansare sau are un proiect de relansare economică. L-aprezentat în şedinţa coaliţiei şi în şedinţa de Guvern şi nu a fost luat înconsiderare'”, a declarat Frunda. În plus, el consideră că actuala situaţiepune în pericol viitorul UDMR în ceea ce priveşte încrederea comunităţiimaghiare. “Dacă în alegerile locale, UDMR se va confrunta cu PCM, cu MişcareaNaţională Maghiară din Transilvania a domnului Tokes, între astea două noi vompierde. Ca să câştig, eu trebuie să ofer ceva comunităţii maghiare din România,să-i conving că soluţia mea de redresare a economiei, a problemelor socialeeste cea mai bună şi să mă voteze pe mine. Dacă eu iau parte într-un guvernperdant, care pierde din popularitate zi cu zi, care nu găseşte soluţii nici înstrategia economică pe următorii doi ani, de ce să rămân acolo?”, este depărere Gyorgy Frunda.

Liberalii stau la pândă

Totodată,Varujan Vosganian, vicepreşedintele PNL, a lansat, sâmbătă, de la Iaşi, oinvitaţie la dialog şi, totodată, un avertisment către UDMR, atenţionândformaţiunea condusă de Marko Bela că riscă să piardă încrederea proprieicomunităţi. “Aşa cum e firesc, reprezentanţii comunităţii maghiare au interesecare sunt aceleaşi ca şi cele ale întregii comunităţi naţionale. Prestaţia UDMRde a acorda sprijin necondiţionat unui guvern care agresează prin activitateasa interesele fundamentale ale comunităţii maghiare poate crea problemepolitice. De aceea, lansăm UDMR şi un avertisment, dar şi o invitaţie la dialog”,a declarat Varujan Vosganian.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-12-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine