2020-08-07 22:06

UDMR, mărul discordiei în USL

 |  21:00
UDMR, mărul discordiei în USL

În pofida dorinţei lui Victor Ponta de a coopta UDMR la guvernare, Crin Antonescu şi Dan Voiculescu dau semne puternice că maghiarii nu sunt doriţi la guvernare. În plus, lupta pentru ministere şi funcţii în structurile de conducere ale Parlamentului se înteţesc: UDMR vrea un minister, PC mai solicită un portofoliul pe lângă cel al Agriculturii, în timp ce PNL şi PSD râvnesc la portofolii cu miză foarte mare, precum cel al Finanţele.

Negocierile lui Victor Ponta cu UDMR sunt îngreunate de piedicile pe care le pun Crin Antonescu şi Dan Voiculescu. La finalul reuniunii Biroului Politic al PC, de ieri, Voiculescu a spus că o coabitare a PC cu UDMR la guvernare că aceasta este greu de conceput. „Tocmai le spuneam colegilor mei că, din punctul nostru de vedere e greu de conceput. Dar o hotărâre se va lua luni. Până luni nu putem spune nimic, pentru că nu ştim. Luni veţi afla rezultatul“, a precizat Voiculescu. El a menţionat că o hotărâre se va lua în cadrul USL. „USL trebuie să ia o hotărâre“, a subliniat liderul conservator. Crin Antonescu a manifestat aceeaşi reţinere faţă de UDMR, încă de la primele discuţii de marţi seară, spunând că nu este oportună. Discuţiile se vor relua săptămâna viitoare, cel mai probabil luni, după cum a anunţat Liviu Dragnea, întrucât Victor Ponta este la Bruxelles.

Miza alianţei cu maghiarii

Premierul are suficiente motive pentru a coopta UDMR la guvernare: în primul rând,  ar avea o majoritate care să permită inclusiv modificarea Constituţiei (este necesar votul a două treimi dintre parlamentari). Apoi, UDMR face parte din PPE, iar asta l-ar putea ajuta pe Ponta să se apropie de Bruxelles şi de Angela Merkel. Foarte important este şi faptul că UDMR mizează pe  sprijinul  unuia dintre judecătorii de la CCR, Puskcas Valentin Zoltan, întrucât formaţiunea maghiară are dreptul să numească un judecător dintre cei 9 de la Curtea Constituţională. Aflat la Bruxelles,Ponta a spus ieri că nu e o „certitudine“ cooptarea UDMR la guvernare, având în vedere că nu schimbă nimic deoarece USL are majoritatea absolută: „Nu îmi doresc mai multe voturi în Parlament, avem destule voturi, ci să dau un mesaj de deschidere şi de dorinţă de colaborare către minoritatea maghiară. Trebuie dat un mesaj foarte clar al actualei majorităţi că nu este vorba de nici o majoritate care asupreşte minorităţi politice sau etnice din Parlament, ci o folosim pentru a face reforme reale. Prima ar fi reunificarea simbolică a ţării şi a poporului, în care includ şi pe cetăţenii de etnie maghiară“, a afirmat liderul PSD, potrivit Mediafax.

Lupta pentru Ministere

Se anunţă şi o luptă puternică pentru portofoliile din Guvern, atât între partidele din USL, întrucât social-democraţii ţin cu dinţii ca unele ministere să le revină lor. Unul dintre cele mai râvnite ministere este cel al Finanţelor. Constantin Niţă, preşedinte PSD Braşov, a declarat că portofoliul de la Finanţe trebuie să revină PSD, întrucât şi premierul este PSD. Dar şi liberalii au spus că vor să obţină Ministerul de Finanţe.  Mai mult, şi cei din UDMR au solicitat un minister pentru a susţine Guvernul Ponta, altfel spunând că vor merge în Opoziţie.

PC vrea două ministere

Partidul Conservator intenţionează să ocupe două portofolii în viitorul Guvern, unul fiind cel al Agriculturii, a decis joi conducerea partidului. De altfel, Biroul Politic al PC, reunit la Palatul Parlamentului, a reconfirmat susţinerea pentru actualul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, pentru un nou portofoliu în viitorul Cabinet.

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a precizat, la finalul reuniunii, că nu s-a stabilit în mod clar despre ce ministere este vorba, discuţiile urmând a avea loc după redesemnarea copreşedintelui USL Victor Ponta în funcţia de premier.

PC vrea Ministerul Fondurilor Europe

Îtrebat dacă una dintre posibilităţi ar fi preluarea unui minister al IMM-urilor, Daniel Constantin a confirmat o astfel de variantă. „Există şi această posibilitate, pentru că, aşa cum ştiţi, de-a lungul timpului, Partidul Conservator a discutat sau a reprezentat interesele întreprinderilor mici şi mijlocii, ale mediului de afaceri. Deci, ar putea fi o posibilitate, dar, repet, e o ipoteză, nu am discutat. Aşa cum o posibilitate poate fi şi Ministerul Fondurilor Europene şi alte ministere. Sunt oameni mulţi care pot reprezenta viitorul Guvern“, a spus Daniel Constantin.  

Lupta pentru Parlament

Negocierile de ieri s-au desfăşurat la cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, între reprezentanţii PSD, PNL, PC şi UNPR. Cel mai probabil, şefia Senatului va fi deţinută de Crin Antonescu, iar cea a  Camerei Deputaţilor de Valeriu Zgonea. Mai ales că Zgonea este creditat şi de Ponta, care declara la începutul acestei săptămâni că şefia Camerei revine PSD şi va fi discutată în Biroul Permanent Naţional, Comitetul Executiv şi votată de grupul parlamentar: „Dacă mă întrebaţi pe mine, da, eu cred că domnul Zgonea s-a achitat foarte bine de atribuţiile de preşedinte (n.r.-al Camerei), dar nu îmi aparţine mie această decizie, ci structurilor statutare“, susţinea Ponta.

ARD şi PP-DD, la colţ

Ilie Sârbu a declarat ce funcţii vor reveni PP-DD şi ARD în Biroul Permanent: „ARD şi PP-DD cred că vor avea doar câte o funcţie în Birourile Permanente pe toate sesiunile”. Totodată, Ilie Sârbu susţinea că nu se va depăşi cu mult numărul actual de membri în comisiile parlamentare: „La Senat nu se va depăşi cu mult numărul actual, de 11 membri, într-o comisie parlamentară, pentru că erau colegi care făceau parte din două-trei comisii şi acum lucrurile se vor regla“, explica el.

Disputa dintre reprezentanţii PSD şi cei ai PNL a mai survenit pe fondul discuţiilor în ceea ce priveşte atribuţiile comisiilor de specialitate, care ar urma să fie configurate pe modelul Comisiei Europene, pentru a fi corelate cu viitoarea structură a Guvernului.

Avertismentul CCR

Magistraţii Curţii Contituţionale (CCR) au explicat joi motivele pentru care au declarat Legea votului uninominal pur ca fiind neconstituţională.

Proiectul fusese iniţiat de copreşedinţii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu. Primul-ministru a reproşat în mod repetat Curţii că numărul foarte mare de parlamentari rezultat în urma scrutinului din 9 decembrie ar fi fost evitat dacă CCR nu ar fi declarat Legea uninominalului pur neconformă Legii fundamentale. „Ca urmare a comentariilor apărute în mass-media cu privire la modalitatea de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor” legii electorale,  Curtea Constituţională a făcut o serie de precizări. În primul rând, CCR arată că „nu a sancţionat, în sine, modificarea legislaţiei electorale în anul în care au loc alegeri, ci faptul că această modificare, ce intervenea cu câteva luni înainte de scrutin, ar fi avut consecinţe negative asupra bunei desfăşurări a procesului electoral”.

Judecătorii constituţionali au atras atenţia că: „Până la momentul adoptării legii criticate în prezenta cauză, opţiunea poporului în sensul reducerii numărului de parlamentari nu a format obiectul nici unei reglementări legislative. În ceea ce priveşte reglementarea criticată, aceasta modifică legea electorală, respectiv Legea nr. 35/2008, iar, prin reglementarea tipului de scrutin, poate determina o creştere a numărului de parlamentari, care nu respectă voinţa poporului exprimată la referendum”.

Tăriceanu, în afara Guvernului Ponta II

Senatorul PNL Călin Popescu Tăriceanu cere „reţinere“ în vehicularea numelui său în contextul discuţiilor despre formarea noului Guvern Ponta, argumentând că nu există condiţiile pentru a pune în practică asemenea zvonuri.

„Doresc să precizez că în acest moment nu există condiţiile pentru ca eu să pot lua în calcul intrarea mea în viitorul Cabinet“, a declarat Tăriceanu, subliniind că regretă foarte mult că „în timpul campaniei electorale, dar chiar şi după 9 decembrie au existat diferite speculaţii, zvonuri şi chiar bârfe cu privire la intenţiile mele politice“.

Liberalul a precizat că înainte de alegeri a declarat „fără echivoc“ că nu ia în calcul posibilitatea de a deveni prim-ministru, chiar dacă ar exista o astfel de ofertă.  Tăriceanu speră că:„Aceste acuze şi zvonuri nu provin din anturajul actualei conduceri a PNL care ar încerca astfel să dea o justificare deciziei anunţate în mod repetat de a nu mă nominaliza pentru nici o funcţie din viitorul Cabinet USL“.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639585-11-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz