2019-12-13 15:14

UE creşte controlul asupra finanţelor naţionale

 |  17:13
UE creşte controlul asupra finanţelor naţionale

Şefii de stat şide guvern ai UE au adoptat un plan de acţiune fără precedent pentru a întăridisciplina lor bugetară comună şi considerat necesar pentru instituirea unuiFond de sprijin al ţărilor zonei euro. Acest plan, pregătit sub comandapreşedintelui UE începând din primăvară pentru a întări Pactul de stabilitateeuropean, a făcut deja obiectul unui acord al miniştrilor europeni aifinanţelor săptămâna trecută. El prevede o supraveghere întărită a opţiuniloreconomice naţionale, precum şi noi sancţiuni împotriva ţărilor neglijente,măsuri care vor fi aplicate mai rapid ca în trecut, chiar dacă ele nu vor fideclanşate automat, cum era prevăzut iniţial. Pentru prima oară, sancţiuni, subformă de depuneri bancare blocate ar putea fi decise cu titlu preventiv, adicăchiar înainte ca o ţară să depăşească plafonul european de deficit public de 3la sută din PIB, dacă, de exemplu, deficitul său este pe o pantă foarteascendentă. Sancţiunile se vor aplica în consecinţă ţărilor depăşind cele 3 lasută, şi, ca o noutate, celor a căror datorie depăşeşte 60 la sută şi care nu oreduc suficient de rapid.

Raportul adoptat joi seară afirmă, de asemenea, că ţările UE consideră necesarăcrearea unui mecanism de rezolvare a crizelor, ce face durabil sub o formă saualta Fondul de sprijin al ţărilor zonei euro instituit pentru trei ani înprimăvară în urma crizei greceşti.

Dacă o ţarădezvoltă o bulă imobiliară (precum Spania sau Irlanda) sau asistă la scădereacompetitivităţii sale, mai întâi va fi avertizată şi ar putea face obiectulunor sancţiuni, dacă aparţine zonei euro. În plus, proiectele de bugetenaţionale vor trebui să fie examinate de UE în primăvara fiecărui an, înaintede a fi votate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-04-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray