2019-08-23 08:50

UE riscă noi disensiuni pe tema tratatului European. Polemică paneuropeană

 |  18:42
UE riscă noi disensiuni pe tema tratatului European. Polemică paneuropeană

Angela Merkel a reuşit să alinieze şipreşedintele francez la proiectul său de revizuire a tratatului european. Chiardacă restul Europei scoate strigăte de indignare, cancelarul va obţine aceastărevizuire, căci nu există altă alegere.Acest lucru pare din ce în ce maievident, iar miniştrii afacerilor externe nu vor întârzia să-şi dea şi eiseama. Reacţiile guvernului luxemburghez şi al Parlamentului European arată că,cancelarul a căzut cu adevărat în capcana hegemoniei, în ciuda tuturoreforturilor făcute pentru a evita situaţia, comentează presa străină.

Ca dovadă, comisarul european pentrujustiţie, Viviane Reding, a ieşit la atac şi a calificat drept"iresponsabil" planul franco-german de a modifica tratatul european,cuvinte pe care Franţa le-a perceput drept o "insultă", relateazăEUobserver. "A veni acum cu himere despre noi tratate mi se pare absolutiresponsabil", a declarat Reding pentru cotidianul Die Welt într-un interviupublicat marţi, referindu-se la înţelegerea la care au ajuns liderii francez,Nicolas Sarkozy, şi german, Angela Merkel, privitoare la unele reglementărifinanciare în UE. "Deciziile europene nu se iau la Deauville şi nici dedoar doi membri. Se iau la Bruxelles, Luxemburg şi Strasbourg de către cele 27de state membre, pe baza unei propuneri solide, care să fie în interesultuturor celor 500 de milioane de cetăţeni", a declarat Reding,referindu-se la summitul franco-germano-rus de săptămâna trecută, găzduit destaţiunea franceză Deauville. Reding nu este singura care critică acordulfranco-german de la Deauville. Comisarul pentru afaceri economice şi monetare,Olli Rehn, i-a avertizat, de asemenea, pe liderii UE, care se vor reuni joi şivineri la Bruxelles, în privinţa oricărei încercări de modificare a tratatului.

Pactul franco-german are în vedere amendareatratatului UE pentru a crea un fond de salvare permanent printr-o modalitatecare să ţină seama de prevederile Constituţiei germane. Propunerea Parisului şiBerlinului, pe care cele două capitale o vor prezenta joi la summitul UE,vizează evitarea unor noi crize în grupul euro. Ideea este de a permanentizafondul de salvare creat în primăvară pentru o perioadă de trei ani ca urmare acrizei din Grecia cu o procedură de punere sub faliment a statelorsupraîndatorate. Pe de altă parte, Franţa şi Germania vor să introducă osancţionare politică a statelor preaneglijente la nivel bugetar, care vorfi private de dreptul de vot în momentul în care trebuie luate decizii în UE.GErmania consideră că fără cele două state nimic nu se poate merge în Europa.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-03-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray