2019-10-15 07:12

Ultima oră! Codul de Procedură Penală a fost votat în Parlament. Vezi are sunt principalele modificări

 |  12:58
Ultima oră! Codul de Procedură Penală a fost votat în Parlament. Vezi are sunt principalele modificări

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală în acord cu deciziile Curții Constituționale. Au fost 181 de voturi pentru. Proiectul merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Președintele PSD Liviu Dragnea a spus miercuri, la Parlament, a spus că nu a mai fost făcută nicio modificare la Codurile penale.

„S-a declanșat procedura de modificare acum multe, multe luni de zile, cu dezbateri și spectacol. Au fost contestate la CCR aceste legi, CCR a spus că o serie de articole nu sunt constituționale și nu pot fi acceptate, o serie de articole trebuie să fie modificate pentru a deveni constituționale, o serie de articole sunt constituționale, fără să fie modificate. Decizia luată de noi, de anul trecut, a fost ca articolele declarate constituționale să continue procedura parlamentară, ca să se închidă o procedură. Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă deasupra deciziei CCR. Astăzi, a avut această procedură parlamentară, parțială, că or să atace din nou la CCR niște articole declarate deja constituționale. Deci, nu este niciun fel de modificare”, a spus Liviu Dragnea.

Opoziția a anunțat că va ataca din nou legea la CCR.

Principalele modificări adoptate la vot final în Camera Deputaților:

Protecția prezumției de nevinovăție

În cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice precum şi furnizarea de alte informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Persoanele din cadrul autoritatilor publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau inculpate ca şi cum acestea ar fi vinovate decât în cazul în care există o hotărâre definitivă de condamnare cu privire la acele fapte.

Prin excepţie, în cursul urmării penale sau al judecăţii organele de urmărire penală sau instanţa de judecată pot comunica public date despre procedurile penale care se desfăşoară doar atunci când datele furnizate justifică un interes public prevăzut de lege sau acest lucru este necesar în interesul descoperirii şi aflării adevărului în cauză.

Citeşte şi: Băsescu trage un semnal de alarmă: Nu mai este mult şi vor "reuşi" activarea Articolului 7. Ăsta da succes. Am înfrânt

În cursul procesului penal este interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârşirea unor infracţiuni purtând cătuşe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalităţi de natură a induce în percepţia publică că acestea ar fi vinovate de săvârşirea unor infracţiuni.

Exercitarea dreptului de a nu da nicio declaraţie nu poate fi utilizată împotriva suspectului sau inculpatului în nicio fază a procesului penal, neputând constitui o circumstanţă personală care să întemeieze convingerea organelor judiciare că persoana este vinovată de săvârşirea infracţiunii pentru care este cercetată şi nu poate fi utilizată la coroborarea probelor.”

Organele judiciare au obligaţia de a asigura exercitarea deplină şi efectivă a dreptului la apărare de către părţi şi subiecţii procesuali principali în tot cursul procesului penal, cu respectarea principiului egalităţii de arme.

Avocatul asistă sau reprezintă părţile ori subiecţii procesuali pe tot parcursul procesului, în condiţiile legii. De asemenea, avocatul părţilor şi al subiecţilor procesuali principali are dreptul de a solicita consultarea dosarului pe tot parcursul procesului penal. Acest drept nu poate fi restrâns.

În cursul urmăririi penale, procurorul poate restricţiona motivat consultarea dosarului, dacă prin aceasta s-ar putea aduce atingere bunei desfăşurări a urmăririi penale, pentru o durată de cel mult 20 de zile, de la data solicitării.

Hotărârea de condamnare, de aplicare a unei măsuri educative de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei nu se poate întemeia în măsură determinantă pe declaraţiile investigatorului, ale colaboratorilor ori ale martorilor protejaţi. De asemenea, aceasta nu se poate întemeia pe declaraţiile inculpaţilor din acea cauză, ale martorilor care beneficiază de exonerare de răspundere pentru faptele denunţate sau pe declaraţiile celor care beneficiază de dispoziţii legale de favoare pentru declaraţiile date în faţa organelor judiciare, dacă aceste probe nu se coroborează şi cu altele, administrate legal în cauză. Hotărârea de condamnare, de aplicare a unei măsuri educative, de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei nu se poate întemeia în nicio măsură pe refuzul de a da declaraţii al inculpatului.

Martorul amenințat: În cazul în care există probe sau indicii temeinice că viaţa, integritatea corporală, libertatea, bunurile sau activitatea profesională a martorului ori a unui membru de familie al acestuia ar putea fi puse în pericol ca urmare a datelor pe care le furnizează organelor judiciare sau a declaraţiilor sale, organul judiciar competent acordă acestuia statutul de martor ameninţat şi dispune una ori mai multe dintre măsurile de protecţie prevăzute la art. 126 sau 127, după caz.

Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi şi de subiecţii procesuali principali, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii.

Înregistrările de pe camerele de supraveghere, precum şi cele realizate în locuri publice pot constitui mijloace de probă.

Procurorul poate solicita, cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi, unei instituţii de credit sau oricărei alte instituţii care deţine date privind situaţia financiară a unei persoane, comunicarea datelor privind existenţa şi conţinutul conturilor şi a altor situaţii financiare în cazul în care există indicii temeinice cu privire la săvârşirea unei infracţiuni şi există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe.

Măsura arestului la domiciliu a inculpatului poate fi luată şi dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit o infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani ori mai mare şi, cumulativ, pe baza evaluării gravităţii faptei, a modului si a circumstanţelor de comitere a acesteia, a anturajului şi a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale si a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia, se constata că privarea sa de libertate este absolut necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol concret pentru ordinea publică. Pentru aprecierea stării de pericol concret pentru ordinea publică prin propunerea de arestare preventivă şi în hotărârea judecătorească prin care se dispune această măsură preventivă trebuie indicate circumstanţe reale şi personale din care să rezulte ameninţarea efectivă, reală si iminentă asupra ordinii publice. În justificarea unei astfel de măsuri nu pot fi invocate şi reţinute argumente generale şi abstracte.

Înainte de punerea în executare a mandatului de aducere faţă de suspect sau inculpat, acestuia i se aduce la cunoştinţă învinuirea prin înmânarea unei ordonanţe de efectuare în continuare a urmăririi penale faţă de suspect, respectiv ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale şi i se pune în vedere că are dreptul să nu dea nicio declaraţie şi să îşi angajeze un avocat. Îndeplinirea obligaţiilor prevăzute la alin. (13) va fi consemnată de organul de aducere într-un proces-verbal care va fi semnat de către suspect sau inculpat şi de organul de aducere. În caz că suspectul sau inculpatul refuză semnarea, organul de aducere va consemna motivul refuzului.”

Rechizitoriul, precum şi orice alt act de sesizare a instanţei sau a judecătorului de drepturi şi libertăţi se trimit acestora de către procuror şi în format electronic

Pentru ca o persoană să beneficieze de dispoziţiile referitoare la reducerea limitelor de pedeapsă denunţul trebuie să fie depus într-un termen de maximum 1 an de la data la care persoana a luat cunoştinţă de săvârşirea infracţiunii.

Dacă pe parcursul judecării cauzei se constată că actele sau probele efectuate sau administrate în cursul cercetării penale sunt lovite de nulitate, acestea sunt eliminate din cauză, indiferent de soluţia pronunţată în cursul verificării prealabile

Instanţa de apel nu poate desfiinţa sentinţa primei instanţe prin care s-a dispus achitarea inculpatului şi nu poate pronunţa o hotărâre de condamnare direct în apel decât dacă sunt readministrate probe sau administrate probe noi care să conducă la desfiinţarea soluţiei de achitare a primei instanţe pentru infirmarea motivelor pentru care a fost dispusă achitarea


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-04-24Parerea ta...

COCINA PARLAMENTARA
24 Apr 2019

Borfașii de la UDMR SI MINORITATILE CONDUSE DE GUNOIULpampuccian AU SUSTINUT PRIN VOTUL LOR HOTIA , TÂLHARIA SI FARDELEGILE MAFIEI psd-alde. Uniti cu toti pentru hotie si FURT CALIFICAT. ASTA ATI VOTAT GUNOAIE ANALFABETE.
UDMR
24 Apr 2019

sa stie toata maghiarimea si romania noi udmr favorizam infractorii.suntem slugile infractorului dragnea.si cu minoritatile retardate favorizam infractorii.in loc sa votam legea pensiilor am votat legea infractorilor.kelemen hunor ii suge pla lui dragnea din toate pozitiile.suntem si teroristi stiiti ca deja am pus bombe.
NEGRO
24 Apr 2019

Eu nu consider UDMR ca reprezentant al nevoilor etniilor de limba maghiara din Romania. Dupa cum nici actualul PSD nu mai are nimic comun cu poporul pe care il umileste pe toate caile, cu toate mijloacele. Ceea ce au savarsit astazi reprezentantii din Parlamentul Romaniei ai gruparilor infractionale organizate PSD-ALDE-UDMR-Minoritati constituie o tradare nationala, o incercare in haita de distrugere definitiva a valorilor unei justitii si asa subrede, pentru a crea oligarhilor cleptocrati teren liber de continuare a secatuirii averilor celor pe care-i reprezinta, fara ca vreodata sa raspunda in fata legilor. Dupa aceasta cavalcada a hotilor Romania va fi sanctionata indiscutabil de Comunitatea Europeana, iar revenirea in concertul natiunilor civilizate va constitui o problema pentru cetateni. Mai exista cateva posibilitati fragile de a intarzia ignonimiile, dar avand in vedere ca si Curtea Constitutionala Romana a ajuns un apendice firav si obedient pe langa oligarhii PSD, cursul nebuniei hotiei si criminalitatii nu va mai putea fi stavuilit multa vreme. Iata cum somnul natiunii la urne a generat acesti monstrii fatali: PSD-ALDE-UDMR-Minoritati! Sa ne fie de invatatura, acum si intotdeauna. Democratia nu e doar un privilegiu pentru somnul cel de moarte ci si o datorie. Sa veghem ca astfel de monstri sa nu se mai ridice peste vointa noastra: romani, maghiari, secui, si alte nationalitati!
ANONIM
24 Apr 2019

PARLAMENTULE ESTE IN MAJOTITATE O ADUNATURA DE GUNOAIE SI ZOI UMANE .....................
#VOTAT O FRACțIUNE!!!
25 Apr 2019

De răspunderea STATULUI nimic!!!
Doresc sa comentezMAI VECHI...

Armata de victime care își adoră călăii Guvernul Drăgneanu-Ciordache a dezincriminat cvasi-total abuzul în serviciu. Și, dintr-un foc, și-a dezincriminat și dezincriminarea. Adică, nu poate fi tras la răspundere pentru ce-a făcut. Să se știe o treabă. Zilele trecute, am remarcat o ordonanță de urgență dată de același Guvern Drăgneanu-Ciordache pentru „stimularea spiritului antreprenorial”: se vor pompa 10.000 de „stimulente financiare” de maxim 200.000 de lei pentru start-up-uri, adică firme nou înființate. Suma asta de 200.000 de lei „se pupă” cu plafonul stabilit pentru incriminarea abuzului în serviciu – e penal, doar dacă suma în discuție depășește 200.000 de lei. Ce-mi spune mie asta? Că se vor acorda 10 mii de credite pentru clientela PSD și ALDE, pe față, fără criterii economice. Două miliarde de lei șpagă
01 Feb 2017 |

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray