2019-10-23 13:12

ULTIMA ORĂ: Iohannis a semnat DEMISIILE miniștrilor Șova și Stănescu

 |  17:59
ULTIMA ORĂ: Iohannis a semnat DEMISIILE miniștrilor Șova și Stănescu

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele prin care se constată vacantarea funcţiilor de membri ai Guvernului prin demisia lui Paul Stănescu, la ministerul Dezvoltării şi Lucian Şova, la ministerul Transporturilor.

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 3 ianuarie a.c., următoarele decrete:

•    Decret pentru constatarea vacanței unei funcții de membru al Guvernului prin demisia domnului Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice;•    Decret pentru constatarea vacanței unei funcții de membru al Guvernului prin demisia domnului Lucian Şova, ministrul transporturilor", se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

 

În 21 noiembrie, Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis să o propună pe Lia Olguţa Vasilescu pentru portofoliul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar pe Mircea Drăghici - pentru funcţia de ministru al Transporturilor.

Pe 7 decembrie, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul a „sesizat Curtea Constituţională a României pentru a soluţiona acest blocaj creat de domnul preşedinte”.

Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că remanierile din ultima perioadă nu au fost făcute pentru o mai bună guvernare, ci "de ochii lumii", precizând că nu a finalizat încă analiza propunerilor de la Ministerul Dezvoltării - Olguţa Vasilescu - şi Ministerul Transporturilor - Mircea Drăghici.

Pe 21 decembrie, CCR avea să-i dea o lovitură dură președintelui Klaus Iohannis, când a decis că șefului statului nu şi-a exercitat atribuţiile constituţionale când nu a luat act de demisiile a doi miniştri şi nu a constatat vacantarea posturilor.

"Faţă de circumstanţele cauzei, Curtea constată că, începând cu data de 30 noiembrie 2018, când prim-ministrul a comunicat formal Presedintelui cele două demisii din funcţia de ministru, şi până la data pronunţării prezentei decizii, Preşedintele nu şi-a exercitat atribuţia constituţională şi legală de a lua act de acestea şi de a constata, prin decret, vacanţa posturilor, deşi respectivele demisii au devenit, între timp, irevocabile. În concluzie, Curtea reţine că, în ambele situaţii, în ordinea survenirii lor, Preşedintele nu a acţionat în niciun fel, deci nu şi-a exercitat atribuţiile constituţionale prevăzute de art. 85 alin. (2) din Legea fundamentală", se precizează în motivare.

CCR mai reţine că demisia este un act juridic unilateral de voinţă al titularului funcţiei, nefiind susceptibilă de control sau aprobare, aceasta fiind adusă la cunoştinţă cu scopul de a se lua act de ea.

"Acest termen de 15 zile stipulat la art. 6 din Legea nr. 90/2001 are o dublă valenţă, fiind instituit atât în favoarea autorului său, în sensul că o poate retracta până la împlinirea lui, dacă autoritatea nu a luat încă act despre demisie, cât şi în favoarea autorităţii, spre a avea timp să ia la cunoştinţă. Dincolo de acest termen, un demisionar nu poate fi menţinut în funcţie împotriva voinţei sale. Prin urmare, în caz de demisie, Preşedintele României, la propunerea prim-ministrului, care înaintează demisia şi îi solicită rezolvarea acesteia, urmează să ia act de demisie şi să declare vacantă funcţia de membru al Guvernului de îndată, respectiv de la data la care a fost încunoştinţat de către prim-ministru şi în considerarea termenului de 15 zile în care demisia devine irevocabilă", explică Curtea Constituţională.

Referitor la refuzul preşedintelui de numire în funcţia de membru al Guvernului la propunerea prim-ministrului, CCR reţine că, potrivit jurisprudenţei anterioare, şeful statului are dreptul de a refuza motivat numirea propusă ori de câte ori constată că nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate şi poate refuza motivat, o singură dată, pe criterii "ce ţin de corespunderea persoanei în funcţia propusă".

"Preşedintele României nu are dreptul la o proprie opţiune în cadrul mecanismului constituţional de numire existent; la rândul său, prim-ministrul nu poate reitera propunerea de numire în funcţia de ministru, în sensul că nu poate indica aceeaşi persoană pentru aceeaşi funcţie, la acelaşi minister", se menţionează în motivare.

În ceea ce priveşte motivarea refuzului de numire, Curtea reţine că aceasta trebuie să fie exprimată "clar şi fără echivoc", în formă scrisă, pentru a se înţelege motivele şi criteriile pentru care a refuzat propunerea. Lipsa totală a motivării sau o exprimare ambiguă şi imprecisă "este improprie rigorilor specifice demersurilor şi procedurilor inter-instituţionale".

"În cazul de faţă, Curtea observă că lipseşte un act formal de motivare a refuzului Preşedintelui, iar exprimarea sa publică, prin intermediul unor declaraţii de presă sau răspunsuri orale, potrivit cărora persoanele propuse de prim-ministru pentru funcţia de ministru sunt 'nepotrivite', are un caracter confuz, deoarece nu se pot deduce criteriile în funcţie de care a fost efectuată evaluarea Preşedintelui", arată CCR.

Referitor la timpul pe care preşedintele îl are la dispoziţie pentru a-şi exprima în scris motivele refuzului numirii în funcţie, CCR consideră că lipsa unui termen expres prevăzut în Constituţie nu poate constitui un argument pentru tergiversarea "sine die" a prezentării motivelor, în condiţiile în care obligaţia motivării subzistă. Astfel, preşedintele trebuia să-şi motiveze refuzul concomitent cu anunţarea deciziei sale de a nu da curs propunerii de numire.

"Prin refuzul Preşedintelui României de a emite decretele de revocare din funcţie a doi miniştri şi/sau de a emite decretele de constatare a vacantării funcţiilor de ministru ca urmare a demisiilor celor doi miniştri s-a creat un blocaj instituţional, ce nu îşi poate găsi rezolvarea decât pe calea soluţionării prezentei cereri de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională. Incertitudinea componenţei Guvernului afectează, în general, exercitarea rolului Guvernului, cu atât mai mult în contextul specific speţei de faţă, respectiv imperativul elaborării, de către fiecare minister, a proiectului de buget pentru anul 2019, precum şi cel al preluării şi exercitării de către România, din ianuarie 2019, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene", a constatat Curtea Constituţională.

CCR a concluzionat că, pentru soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională, preşedintele României urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru şi să răspundă de îndată.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-01-03Parerea ta...

ANONIM
03 Ian 2019

Iata ce inseamna schiul....iti limpezește creierul ala mic si dupa 42 de zile a semnat demisiile.....DEMISIA ESTE UN ACT UNILATERAL SI NU TREBUI APROBATA....numai slugile cer voie sa demisioneze
CORECT ANONIME...
03 Ian 2019

UITE CINE ȘTIE DESPRE CE SE VORBEȘTE ÎN PROPOZIȚIE! Este vorba despre o ÎNȘTIINȚARE...în care ăluia, la care lucrezi, îi spui PA și PUSI sau, ba pe-a mă-tii!
ANONIM
04 Ian 2019

Sa vazut pus acolo in niste conditii dubioase si se crede Dumnezeu Asemenea comportament doar prostii pot sa l aiba Probabil ca rade impreuna cu Pohontu in zeflemea( HA HA HA ai vazut ba ce am facut eu ,!?)
ANONIM
04 Ian 2019

Vad fotografia si nu mi vine sa cred cine conduce tara ,un oligofren
@ANONIM
04 Ian 2019

CRED CA TU ESTI MAI OLIGOFREN CA EL BAI BOULE .
ION
04 Ian 2019

Oricum NAZISTUL nu-I cu toate tziglele pe casa E o lichea psihopata foarte periculoasa frate cu NERO Nu mai poate teroriza fizic poporul dar il termina psihic si arunca tara intr-o prapastie cum nu a fost niciodat
@ ION
04 Ian 2019

Corect ...numai unul care nu are toate sticlele pe casa poate pune la ROTISOR cu NAPALM zeci de tineri....mutilați.i si ucigaș 64 ....numai ptr a avea guvernul lui BUBOS....dovedit si pagubos
@ ION
04 Ian 2019

Corect ...numai unul care nu are toate tiglele pe casa poate pune la ROTISOR cu NAPALM zeci de tineri....mutiland si ucigand 64 ....numai ptr a avea guvernul lui BUBOS....dovedit si pagubos
ANONIM
05 Ian 2019

A semnat ,pentru ca asa a spus POHONTU ,AMANTUL
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray