2020-02-18 03:55

ULTIMA ORĂ! Iohannis: Trimit la CCR întregul pachet al Legilor justiţiei şi sesizez Comisia de la Veneţia

 |  13:54
ULTIMA ORĂ! Iohannis: Trimit la CCR întregul pachet al Legilor justiţiei şi sesizez Comisia de la Veneţia

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că trimite la Curtea Constituţională întregul pachet al legilor justiţiei şi sesizează Comisia de la Veneţia, el adresând şi un apel CCR să nu se grăbească şi să conlucreze cu organismul european. Preşedintele a precizat că, după ce Curtea Constituţională se va exprima asupra actelor normative, va face o nouă analiză a legilor şi va decide atunci dacă se impune o nouă reexaminare a celor trei legi de către Parlament.

Preşedintele a precizat că, după ce Curtea Constituţională se va exprima asupra actelor normative, va face o nouă analiză a legilor şi va decide atunci dacă se impune o nouă reexaminare a celor trei legi de către Parlament, scrie News.ro.

”Am decis să trimit întregul pachet legislativ înapoi la Curtea Constituţională şi, în paralel, să sesizez Comisia de la Veneţia. De aceea, fac un apel către Curtea Constituţională de a nu se grăbi şi a conlucra cu organismul european care contribuie de aproape 30 de ani la dezvoltarea unui patrimoniu constituţional comun în Europa şi care sprijină statele care doresc să pună structurile juridice şi instituţionale în acord cu standardele şi bunele practici internaţionale în materie de democraţie, preeminenţă a dreptului şi a protecţiei drepturilor omului, inclusiv prin acordarea unui sprijin constituţional de urgenţă”, a afirmat şeful statului, într-o declaraţie de presă referitoare exclusiv la legile justiţiei, susţinută la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis s-a declarat convins că ”judecătorii Curţii Constituţionale îşi respectă statutul de garanţi ai supremaţiei legii fundamentale şi de apărători ai democraţiei prin drept, astfel încât vor avea toată deschiderea pentru un demers care îşi propune să asigure respectarea în România a principiilor şi valorilor democraţiei europene”.

Anterior, în declaraţia de presă care a durat zece minute, Klaus Iohannis a vorbit despre parcursul celor trei legi ale justiţiei. El a amintit că în toamna lui 2016 a fost campania electorală pentru alegerile parlamentare, iar PSD a ”îmbrobodit poporul cu un program numai lapte şi miere”, a câştigat şi a ajuns la guvernare, dar "a urmat cu totul şi cu totul altceva".

"A început asaltul asupra justiţiei din partea PSD. Atunci, probabil vă amintiţi, la începutul anului 2017, au venit cu acea infamă Ordonanţă de urgenţă a Guvernului 13. Acea Ordonanţă am reuşit să o oprim împreună. Sute de mii de români bună credinţă au protestat atunci în stradă pentru acest lucru. Asaltul s-a mutat în Parlament, iar rezultatul demersului parlamentar de modificare a legilor justiţiei a ajuns acum şi în faza în care se cere promulgarea acestor legi. Procedura originală, ca să nu mă exprim altfel, graba lipsită de orice justificare şi modul autoritar în care s-au desfăşurat dezbaterile parlamentare au determinat, în final, foarte multă neîncredere. Reforma justiţiei, cum este clamată de PSD, este în continuare contestată de asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi trezeşte mari îngrijorări ale partenerilor externi", a declarat preşedintele Iohannis.

El a spus că nu putem să asistăm pasiv la o rescriere a Constituţiei.

"Într-o democraţie autentică, separaţia puterilor în stat înseamnă colaborare constructivă pentru realizarea interesului public, respect reciproc între instituţii, dar, mai ales, echilibrul şi controlul reciproc dintre acestea. Legile justiţiei au rol esenţial în punerea în aplicare a acestor principii”, a mai afirmat preşedintele.

Klaus Iohannis a subliniat că întregul pachet legislativ a fost adoptat de Parlament într-o săptămână şi apoi, natural, au fost necesare mai bine de patru luni şi trei decizii al Curţii Constituţionale pentru a corecta unele prevederi.

”Toate acestea dovedesc faptul că rezultatul deliberărilor parlamentare ar fi avut de câştigat dacă textele ar fi fost mai bine fundamentate şi pe larg dezbătute”, a adăugat preşedintele.

Klaus Iohannis a precizat că aceste trei legi nu sunt deplin adecvate nici cadrului constituţional intern, şi nici standardelor europene în materie şi a amintit că unele dispoziţii ale Legii de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor au fost declarate neconstituţionale în două rânduri.

”Cu toate acestea, chestiuni referitoare la integritatea ori răspunderea magistraţilor contravin în continuare Constituţiei, iar statutul procurorului este mult fragilizat”, a subliniat preşedintele.

În privinţa Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, care a venit la promulgare, şeful statului a constatat că, în forma la care a ajuns, după ce a fost o dată reexaminată de Parlament, încă mai ridică probleme: ”Noile reguli privind admiterea în magistratură pot avea consecinţe importante asupra funcţionării instanţelor cu riscul de a bloca actul de justiţie. Apoi, sunt create noi structuri, menite nu să eficientizeze justiţia, ci să timoreze magistraţii. În paralel, sunt eliminate garanţii ale independenţei organizatorice a justiţiei, prin creşterea rolului Ministrului Justiţiei în detrimentul CSM”.

Klaus Iohannis a menţionat că nici Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii ”nu are o redactare mai fericită, căci ea instituie o segregare a garantului independenţei justiţiei prin transferul masiv de atribuţii de la plenul CSM la secţii, probabil după dictonul divide et impera”.

”În mod evident, în forma în care se prezintă acum, pachetul legislativ de modificare a legilor justiţiei nu corespunde nici exigenţelor unui stat de drept şi democratic, aşa cum Constituţia României proclamă emblematic în articolul 1, şi nici aşteptărilor românilor, care îşi doresc o justiţie independentă, bazată pe lege şi neinfluenţabilă”, a afirmat preşedintele Iohannis.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-02Parerea ta...

LEVST.
02 Mai 2018

in sfarsit, strans zdravan cu clestele de incercat copita, a catadicsit si el sa faca o mutare mai mare, dar-cum am zis- doar pentru ca nu vrea sa para iepure (raportat la ce este!), pe langa liberalii care au declansat-deja- actiunea...Totusi, situatia cu pavianul cu mantie nu este rezolvata, respectiva entitate este un real pericol pentru statul si natia romana, trebuie -rapid si chiar simultan- demisa si trimisa in judecata pentru executarea cu rea credinta a obligatiunilor de serviciu...insa -in esenta- malai-mare fiind si el tot un bandit(de-al lor, dar alta factiune), asteapta sa se linisteasca povestea si se va preface ca nu s-a intamplat nimic...Probabil ca-si baga copita in gat, pentru ca l-a luat gura pe dinainte si pe problema cu Israel si pe cea cu femeia pavian...
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
02 Mai 2018

sigur ca da,era de mult timpul sa se stopeze NEBUNIA PENALILOR.plus taierea TUTUROR FONDURILOR EUROPENE....ca sa se termine cu cIORDEALA PSDrac-nea
PLAVANE
02 Mai 2018

NIVELUL CRITIC AL RISCURILOR EXISTENTE IN RO IMPUNE DECLARAREA SITUATIEI DE URGENTA ca pe cea de RAZBOI o sa NE-O DECLARE NATO sau UE dupa ce RO va fi prabusita complet.
ANONIM
02 Mai 2018

Este corect ca SR I ul sa faca protocoale cu Dna ul Asa se intampla in statul de drept al altor tari In lacomia si disperarea lor liberalii astia vor sa ajunga la conducere prin marsavii dirijati de plavan,dar vor ajunge la puscarii in frunte cu sasul
@LEVST.
02 Mai 2018

DU-TE LA CULCARE BAI VIERME DE HAZNA . ESTI UN REACTIONAR , UN RATAT , UN JEG MONARHIST .
LEVST.
03 Mai 2018

Hai siktir excrement triplu fermentat, s.a.m.d.... In tarile Monarhiste toata suflarea are "griji", cand si prin ce paradis sa mai plece in vacanta, cand sa-si cumpere o masina noua, ce restaurante s-au mai deschis in zona, cand sa-si schimbe garderoba cu haine de colectie, ce giuvaieruri de sezon sa poarte, etc., etc., in republica adevaratului vierme de hazna, toata suflarea este zi de zi pe baricade , ba ca trebuie schimbat pm, ba pres-edintele, ba nu stiu ce sef de servicii, si asa isi petrec si ei timpul, la demonstratii , la mirosit bunatatile de la restaurantele bune, la umblat dupa masini second hand( de fapt 7th hand!), pentru ca asta este filmul intr-o republica ca Romania, intr-o Monarhie (chiar si Maroc), lucrurile merg lin si corect, cine greseste isi ia talpasita imediat, nu se agata cu cangele de scaun, iar daca nu(extrem de rar) Monarhul are mecanisme sa restabileasca ordinea in mai putin de 12 ore...Da, Monarhist, pentru ca sunt OM RATIONAL si -poate- chiar patriot, tu? Un adevarat jeg, o scursura a umanitatii...
LEVST.
03 Mai 2018

daca tot timpul esti cu kkt in gura, si aperi republica romana, ce valoare aveti? Zero, pentru ca asta esti si tu si republica romana, iar tu esti unul dintre cei care beneficiezi de pe urma imensei talharii numita republica, si tie si mafiotilor tai va este frica, ca dupa 70 de ani de genocid necurmat, poporul roman ar iesi la lumina...Nu-ti face nici griji- si nici iluzii- ca o sa vin in Ro. sa-mi expun ideile"reactionare', o fac f. usor si cu succes, de aici, vreti sa acceptati sau nu, poporul roman intelege din ce in ce mai bine ce inseamna republica, mai ales in Romania, pentru ca sunt cateva Republici(15-20 din peste 150) care merg binisor, unele chiar bine, insa Monarhiile toate merg excelent, pentru ca NU se fura, iar interesul conducerii Monarhice este sa aiba si sa mentina prosperitate generala, baza stabilitatii pe sute de ani...Iar faptul cum "vorbesti" denota FRICA si turbare, cat si incercari disperate de a nu spune adevarul despre paralela republica/Monarhie( a se citi articolul meu-vechi de 10 ani- "Regi si presedinti")...
LEVST.
03 Mai 2018

"Klaus Iohannis, nu te lasa imbatat de aburii parfumati ai victoriei, si nu te lasa atras in nici-un fel de mafie, dimpotriva , distanteaza-te de toate acestea, fii dur-dar onest- si vei trai…"_____----___--Asta ziceam in Noiembrie 2014, acest malai-mare isi merita soarta, a ajuns un fel de ras de pres-edinte, mai trebui ca pesedeul sa faca inca 2 lucruri cu el, 1) pentru ca vine vara, sa-l faca paparuda, si 2) mai in toamna, sa-i bage belciug in rat si sa-l plimbe prin tara, jucand "ursul"...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine