2020-07-02 09:58

Ultimatum pentru PDL: Legea educaţiei sau jos Guvernul. Pe unde scoate Boc cămaşa?

 |  19:39
Ultimatum pentru PDL: Legea educaţiei sau jos Guvernul. Pe unde scoate Boc cămaşa?

PDLare astăzi de dat cel mai greu test de când se află la guvernare. Trebuie sădea garanţii UDMR că Legea educaţiei va fi adoptată rapid pentru că, în cazcontrar, maghiarii ies de la guvernare şi îşi lasă partenerul cu bugetulnevotat şi cu tranşa de la FMI neluată. Pretenţiile Uniunii au stârnit disputeîntre senatorii PDL, unii dintre ei nevrând să accepte în vecii vecilorschimbarea din funcţie a lui Mihail Hărdău de la comisie.

Crizadin cadrul coaliţiei de guvernare este departe de a fi rezolvată şi pentruprima dată UDMR chiar are de gând să iasă de la guvernare dacă Legea educaţieinu este adoptată rapid şi în forma Guvernului. Interesul electoral al Uniuniieste ca legea să rămână în forma actuală, prevederea ca istoria şi geografia săfie predate în limba maternă fiind cea mai importantă. Reprezentanţii Uniuniiau hotărât sâmbătă, la Târgu-Mureş, să mai dea câteva zile răgaz PDL-ului să găseascăsoluţii pentru deblocarea coaliţiei, după ce Curtea Constituţională a hotărâtcă asumarea răspunderii pe Legea educaţiei a fost neconstituţională.Negocierile care se vor purta astăzi între partidele din arcul guvernamentalvor fi extrem de dure pentru că UDMR este hotărâtăsăiasă de la guvernare şi să provoace alegeri anticipate dacă PDL nu găseşte ocale de împăcare.

Se ţine departe de Opoziţie

LideriiUDMR reproşează PDL şi lipsa de negociere şi comunicare cu Opoziţia pe anumiteproiecte importante şi vrea ca PDL să-i ofere garanţii că Legea educaţiei va fiadoptată. “Altfel, nu cred că UDMR va putea merge mai departe”, a spus liderulUniunii, Marko Bela. El a adăugat că partidul său a intrat în coaliţia deguvernare pentru a contribui la rezolvarea unor probleme legate de crizaeconomică, la reforma generală a societăţii şi pentru lărgirea drepturilorminorităţilor. Prin blocarea Legii educaţiei, a explicat el, se pun în pericolcontinuarea reformei generale, precum şi lărgirea drepturilor minorităţilor,iar UDMR nu poate renunţa la aceste obiective. Marko a mai arătat că s-a ajunsla ideea angajării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei fiindcă în Senatproiectul a stat o perioadă foarte lungă, de aproape o jumătate de an, la Comisiade învăţământ, iar reprezentanţii majorităţii nu au reuşit să accelerezeprocesul de dezbatere şi adoptare. “Aşteptăm să vedem motivarea Curţii şi apoivom discuta soluţiile pentru adoptarea legii. Dacă nu se va putea continua cuprocedura asumării, se va relua votul la Senat. Partenerii noştri de coaliţievor găsi soluţiile”, a spus deputatul UDMR Josif Koto.

“Avemcel puţin trei soluţii pentru ca Legea educaţiei să fie adoptată. Daţi-mi voiesă nu vi le divulg încă, pentru că trebuie să le discutăm întâi cu parteneriinoştri din coaliţie”, a spus pentru “Puterea” mai conciliantul Petru Lakatos,deputat UDMR. Maghiarii au mai hotărât în şedinţa lor de conducere ca în cazulîn care ies de la guvernare să nu se alăture unui potenţial Guvern alOpoziţiei, optând pentru alegeri anticipate.

PDL caută soluţii, dar aşteaptămotivaţia CCR

Decealaltă parte, PDL face tot posibilul să-i convingă pe cei de la UDMR sărămână la guvernare pentru că plecarea lor ar însemna sfârşitul Guvernului Boc 5.Fostul ministru Radu Berceanu a arătat că plecarea UDMR ar atrage după sine şialte trădări. “PDL nu va rezista. Nu are cum. Dacă UDMR decide să iasă de laguvernare, actuala Putere devine minoritară fără doar şi poate, adicăconsistent minoritară. Probabil că o înţelegere dacă este ruptă de o parte,determină posibilitatea ca şi alte părţi să aibă alte păreri, mă refer aici lagrupul minorităţilor, şi aşa mai departe, şi atunci prin acest mecanism esteclar că atunci coaliţia, majoritatea în momentul respective, nu există”, a spusBerceanu. Nici schimbarea din fruntea Comisiei de învăţământ de la Senat a luiMihail Hărdău nu va fi uşoară pentru PDL, o parte dintre senatorii partiduluifiind împotrivă. Senatorul PDL Iulian Urban a menţionat că presiunile făcute deUDMR pe acest subiect riscă “să provoace resentimentele senatorilordemocrat-liberali faţă de udemerişti, dar şi să afecteze relaţia dintre grupulde la Senat şi conducerea partidului”. “Le-am spus colegilor cu care amdiscutat şi am văzut că şi ei au aceeaşi poziţie, că este o pretenţie aberantăşi în vecii vecilor nu vom admite să ne fie sacrificaţi colegi pentru că UDMRvrea sânge ca să dea bine electoratului maghiar, în special cel radical,revizionist. Senatorul Hărdău este unul dintre cei mai populari senatori dingrupul PDL. Are o conduită ireproşabilă, o carte de vizită impresionantă”, ascris Urban pe blogul său. “Nu există nicio şansă ca grupul PDL să dea cursunei asemenea pretenţii a UDMR. Cred că dacă se aduce măcar în discuţie un votpe o asemenea chestiune, PDL cam riscă să îşi facă praf grupul senatorial”,estimează Urban adăugând că cererea UDMR arfi echivalentă cu o cerere aPDL ca Frunda Gyorgy să fie demis de lapreşedinţia Comisiei pentrudrepturile omului.Mult mai pacifistă, democrat-liberala Sulfina Barbu adeclarat că PDL este determinat în acelaşi sens ca UDMR pentru a rezolvasituaţia Legii educaţiei dar aşteaptă motivaţia CCR pentru a găsi soluţii. “Dorim ca această coaliţie să continue şi să-şi ducă la îndeplinireobiectivele asumate, cu atât mai mult să îndeplinească condiţiile pentru aprimi banii de la FMI”, a adăugat Sulfina Barbu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-09-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz