2020-02-19 19:15

Ultimele zile ale lui Boc la Guvern. O palmă prezidenţială după ceafa premierului

 |  17:06
Ultimele zile ale lui Boc la Guvern. O palmă prezidenţială după ceafa premierului

PreşedinteleBăsescu l-a contrazis pe premierul Boc cu privire la posibilitatea măririisalariilor bugetarilor în 2011. El a spus că doar oamenii care nu sunt“puternici” fac astfel de promisiuni populiste şi că, din contră, măsurile deausteritate trebuie să continue şi la anul pentru ca România să se redreseze.

Într-o emisiune la postul public de televiziune, Băsescu nu şi-amanifestat doar nemulţumirea cu privire la faptul că unii miniştri în frunte cuBoc promit salarii mai mari bugetarilor, dar el a promis că la 1 septembrie vaface o analiză şi va hotărî cine rămâne şi cine pleacă din echipa de laPalatul Victoria. El a spus că măsurile de austeritate trebuie să continue şila anul pentru ca România să se redreseze, adică nici vorbă de măririlesalariale despre care au vorbit Vlădescu, Videanu şi Boc. “Ce nu mi-a plăcut careacţie la politicienii noştri: nici nu se închiseseră ecourile conferinţei depresă a instituţiilor care apreciau efortulşi deja aveam anunţuri de lamembri ai Guvernului cum vor mări ei salariile la anul. Asta aratăincapacitatea de a fi puternic”, a declarat Traian Băsescu. El a subliniat căţara în criză “are nevoie de oameni puternici” şi că politicienii români s-auobişnuit să facă “politica datului”. “Noi dăm şi când n-avem de unde, dăm şiîngropăm ţara”, a afirmat şeful statului. El a adăugat că marile dezechilibregenerate de măsurile din 2007 şi 2008 nu au fost corectate în 2009 din cauzacondiţiilor politice şi trebuie corectate în 2010 şi menţinute în 2011. Băsescua spus că se va ţine de cuvânt ca pe 1 septembrie să aibă o analiză aCabinetului împreună cu grupurile parlamentare, aşa cum a promis aleşilordemocrat-liberali la întâlnirea de la Snagov. Întrebat de mai multe ori dacăare încredere în Guvern, preşedintele a evitat un răspuns direct,spunândcă nu ar avea încredere decât “într-o Românie solidară”. “Dinpăcate, în momentul de faţă nu avem altă soluţie decât să mergem în tandem cuFMI şi UE, pentru că nu ne putem susţine costurile noastre”, a spusBăsescu.

Lăudăroşii din Guvern

Rândpe rând, câţiva miniştri i-au asigurat pe români că anul viitor salariilebugetarilor rămaşi după restructurare vor fi mărite pentru că permite bugetul.Primul a fost ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, care, invocândcalculele făcute la minister, a arătat că cele 39 de miliarde de lei destinatesalariilor din sistemul bugetar în 2011 permit o creştere medie de peste 10% asalariilor bugetarilor rămaşi în sistem după efectuarea celor 60.000 dedisponibilizări anunţate. Al doilea a fost ministrul economiei, AdrieanVideanu, care a declarat că salariile ar putea reveni începând de anul viitor,etapizat, la nivelurile anterioare reducerii cu 25%. Premierul Emil Boc a venitşi el să confirme măriri salariale în medie cu 10% în 2011, prin neacordareacelui de-al 13-lea salariu, iar în funcţie de “succesul” procesului derestructurare din sistemul bugetar procentul ar putea fi mai mare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-02-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine