2020-07-03 14:37

Un nou proiect de lege amenință puterea președinților de județ: Baronii, vasalii prefecților

 |  21:01
Un nou proiect de lege amenință puterea președinților de județ: Baronii, vasalii prefecților

Un nou proiect de lege se anunță a produce mare scandal în rândul baronilor din județe, puși în fața pericolului de a pierde din ce în ce mai mult din puterea cu care își conduceau „domeniile”. Acest proiect a fost propus de senatorul liberal Andrei Volosevici și, dacă va fi aprobat, va impune ca deciziile preşedinților de Consilii Judeţene să fie comunicate obligatoriu prefectului în cel mult 5 zile lucrătoare de la semnarea lor. De asemenea, prefectul va putea verifica şi actele administrative ale preşedintelui CJ.

Proiectul modifică Legea administraţiei publice locale şi pe cea care reglementează instituţia prefectului, în sensul că acesta din urmă va putea verifica nu numai legalitatea actelor administrative ale primarilor, consiliilor judeţene sau locale, ci și pe cele ale preşedinților de CJ.

Proiectul mai prevede că prefectul poate verifica şi măsurile întreprinse de primari şi de preşedinţii CJ şi a celor în care aceştia şi-au delegat atribuţiile şi poate sesiza organele competente în vederea stabilirii măsurilor necesare.

Volosevici a depus proiectul pe 22 aprilie şi acum documentul se află în consultare publică la Camera Deputaţilor.

O nouă lovitură, după votul indirect

Practic, acest proiect supune controlului prefectului deciziile și actele administrative ale președinților de județ, reprezentantul Guvernului putând să le împiedice prin acțiunile sale. Cu alte cuvinte, șefii CJ vor fi mai la mâna Executivului. În consecință, puterea lor este amenințată și ne așteptăm ca „baronii” să sară în sus la aflarea veștii.

Recent, ei au fost revoltați de faptul că în noile legi electorale s-a introdus alegerea indirectă a președinților CJ, o altă măsură văzută ca fiind împotriva baronilor. Șefii de județ ar urma să fie desemnați prin votul consilierilor județeni și nu prin votul direct al alegătorilor, cum era până acum, fapt care nu convine deloc mai marilor locali. Preşedintele UNCJR, Marian Oprişan, a reacționat imediat, declarând că nici el și nici trei sferturi dintre preşedinţii de CJ în funcţie nu vor mai candida în 2016 dacă se va menţine varianta de alegere prin vot indirect, adoptată de Comisia de Cod Electoral.

„Toţi preşedinţii de Consilii Judeţene optează pentru una sau alta din variantele care se referă la alegerea prin vot direct (cu un tur sau cu două tururi, n.r.)”, a spus Oprişan. El a susținut că „de suferit vor avea viitorii preşedinţi de CJ, nu ei în special, ci comunităţile pe care le au de administrat, pentru că în loc de un baron local - eu resping cu tărie această titulatură - va avea în spatele lui încă 21 sau 22 de baronaşi mai mici”, a menţionat Oprişan.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-26Parerea ta...

ZOB
27 Apr 2015

Zombificarea acţiunii politice Dacă nu va disparea iluzia ajutorului american majoritatea celor preocupaţi de actualitatea românească se află în gargară. Cu această gargară încearcă impostorii culturii române să tâmpească poporul. Până la un timp românii făceau demonstraţii ca să intre şi ei în rândul ,,lumii bune,,. După aceea când capitaliştii postpucişti le-au trimis câteva gloanţe ,,democratice,, în gură, cei care au rămas în viaţă nu au mai vrut democraţie ci s-au transfigurat în anticomunişti. Uneori mai făceau românii demonstraţii capitaliste aprobate frumos de primărie şi jucau pinguinu. Pinguinu nepinguinu până la urmă s-au săturat de pinguinat şi au trecut la cerşit. Metamorfoza revoluţionarului în vierme postpucist a fost condusă cu delicateţe de psihologii sociali ai Occidentului homălău. În momentul de faţă românul nu numai că nu mai impune şi nu mai cere ceva statului său dar nu mai face nici măcar cerşetorie statului român. Românul a ajuns pe lângă sluga occidentalilor, să facă cerşetorie statelor străine europene şi americane, chiar împotriva statului său. Democraţia capitalistă vrea să transforme cetăţeanul naţional în anonimul globtrotărist fără mamă fără tată fără patrie adevărată: Boschetarul mondial… Suntem la un punct critic. De lătrături capitaliste la bulevard deschis e plin de 20 de ani. Este tocmai ceea ce îşi doresc duşmanii românilor. Acest mod de acţiune are multiple avantaje pentru opresorii noştri: 1. În esenţă o manifestare publică este o cerere pe care stăpânii au grijă să o transforme în cerşetorie; 2. O manifestare este o acţiune pe care stâpânii opresori o transformă într-o luptă fizică cu paznicii burgheziei; 3. O manifestare publică uşurează activitatea poliţiei politice capitaliste accelerând identificarea actorilor. şamd. Situaţia este deci mai complicată pentru oamenii seri
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz