2020-05-31 20:50

Un fost şef al biroului CIA în România a spionat pentru Rusia şi din închisoare

 |  18:05
Un fost şef al biroului CIA în România a spionat pentru Rusia şi din închisoare

Unfost şef al biroului CIA în România, Harold James Nicholson, care în 1997 afost condamnat la 23 de ani de închisoare pentru spionaj, a recunoscut că a spionatdin nou pentru Rusia, dintr-o închisoare din Oregon, prin intermediul fiuluisău. Cariera sa în CIA a avut un parcursremarcabil, avansând de la poziţia de stagiar la şef de staţie în 10 ani.Printre altele, Nicholson a servit ca un şef adjunct al staţiei la Ambasada SUAdin Filipine şi ca şef de staţie la Ambasada SUA în România.

HaroldNicholson, unul dintre oficialii cu cel mai înalt rang din cadrul CIAcondamnaţi vreodată pentru spionaj, a mărturisit că l-a trimis pe fiul său petot globul să încaseze sume datorate pentru activităţi trecute de spionaj de laagenţi ruşi, pentru a profita în continuare de pe urma activităţilor sale despionaj, din închisoare. Nicholson a pledat vinovat, luni, pentru spionaj înfavoarea Rusiei şi conspiraţie în vederea comiterii unor operaţiuni de spălarede bani la nivel internaţional.

Potrivitautorităţilor, el avea un viitor promiţător în cadrul Agenţiei Centrale deInformaţii (CIA), fiind numit şef al biroului Agenţiei în România. A predatcontraspionaj la Academia Agenţiei, cunoscută şi sub numele "TheFarm", şi a avut acces la cele mai sensibile informaţii, în categoriatop-secret.

Cheluielilesale exagerate l-au dat de gol, ajungând să fie condamnat în 1997 a fost la 23de ani de închisoare pentru vinderea identităţii unor agenţi americani careoperau în Rusia, pentru suma de 180.000 de dolari. Lăcomia l-a făcut să-lfolosească în schemă şi pe fiul său, Nathaniel, pe care l-a antrenat dupăregulile CIA. În timpul unor vizite la închisoarea din Oregon, între 2006 şi2008, el i-a dezvăluit fiului său informaţii secrete, culese cu ani în urmă, şii-a cerut să le dea ruşilor. Ceea ce a şi făcut, dar în 2009 s-a întorsîmpotriva tatălui său, depunând mărturie contra acestuia.

Potrivitsistemului judiciar american, în schimbul cooperării ca urmare a înţelegerii cuprocurorii, Harold James Nicholson va primi opedeapsă redusă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine