2020-03-30 17:25

Ungurul îşi dă mâna cu românul. „Frăţia” averilor secrete în Parlament

 |  19:45
Ungurul îşi dă mâna cu românul. „Frăţia” averilor secrete în Parlament

Ziarul „Puterea”le-a oferit senatorilor şansa de a-şi publica declaraţiile de avere pe site-ulwww.puterea.ro, întrucât Senatul a decis să nu le afişeze pe pagina saelectronică. Ne-am gândit că decizia forului legislativ i-a privat pe senatoride posibilitatea de a-şi exprima transparenţa. Surpriză însă! Nici unul dintreparlamentarii cu care am vorbit nu s-a grăbit să ne ofere declaraţiile deavere, deşi, public susţin că nu sunt de acord cu decizia Senatului de a păstramisterul averilor.

Biroul Permanental Senatului a luat decizia ca declaraţiile de avere să nu fie publicate pesite-ul instituţiei, până când nu este promulgată noua lege ANI. Automat,majoritatea partidelor au promis că vor face tot posibilul ca averile să fietransparente. De la promisiune până la fapte, drumul este foarte lung. Cu toatecă de la 15 iunie, de când le-au completat, senatorii ar fi putut să îşipublice averile pe alte pagini de Internet, ei nu au făcut acest lucru. Nici odeclaraţie de avere a vreunui senator nu este afişată actualizat pe nicăieri,chiar dacă ei dau garanţii că acest fapt se va întâmpla în curând. Unii spun cănu-i interesează publicarea decât pe site-ul Senatului, alţii afirmă că voracţiona individual şi că le vor pune pe bloguri în viitor, întrucât nu au nimicde ascuns. Sunt senatori care afirmă, pur şi simplu, că nu le-a trecut prin cappână acum să îşi afişeze declaraţiile de avere în alt loc decât paginaSenatului.

PDL, încurcat de “moş Gheorghe”

Liderul senatorilorPDL, Traian Igaş, ne-a spus că împreună cu o parte a democrat-liberalilor de laSenat a hotărât să-şi publice declaraţia de avere pe un site privat al grupului- . Dacă deschizi pagina deInternet a senatorilor PDL, nici urmă de secţiune dedicată declaraţiilor deavere. Doar mesaje ale preşedintelui Traian Băsescu şi ale premierului EmilBoc. Vina însă o poartă “moş Gheorghe”. “Va dura câteva zile pentru căfuncţionarul care ne-a preluat declaraţiile le-a încuiat într-un sertar şi aplecat în concediu. Aşteptăm să vină”, a completat Igaş. El a fost de acordsă-şi publice declaraţia de avere pe site-ul “Puterea”, dar peste câteva zile.În nici un caz acum, deoarece este plecat şi aşteaptă să vină din concediu şi“moş Gheorghe ăsta care a preluat declaraţiile noastre”, pentru că vrea să netrimită originalul. Senatorul PDL Alexandru Pereş a avut noroc. Declaraţia sade avere e publicată deja pe site-ul Senatului încă din luna aprilie 2010. Cumîşi explică asta. “Probabil că s-a întâmplat ceva, că a scăpat cuiva”, ne-aspus senatorul. Senatorul PDL Mihail Hărdău şi-a depus declaraţia de avere laSenat, “să facă ce vor cu ea”. Despre publicarea declaraţiei sale de avere pesite-un Puterea nici nu a vrut să audă pentru că “nu are încredere în ziare”.“Un aşa-zis ziarist mi-a interpretat tendenţios declaraţia de avere. Din 1.500a făcut 15.000 iar dintr-un sat a făcut Cluj şi aşa am ajuns bogat cu 900.000de euro. Şi-a permis să mă bălăcărească, drept pentru care nu mai dau doi banipe ziarişti”, a spus Hărdău. El a adăugat că datele sale din declaraţia deavere au rămas neschimbate, că a respectat legea, dar nu vrea să-şi publicedeclaraţia pe vreun site. “Nu vreau. Mă încadrez în lege, încadraţi-vă şidumenavoastră”, ne-a mai spus Hărdău. În urmă cu câteva zile, europarlamentarulMonica Macovei i-a cerut imperativ preşedintelui PDL Emil Boc să îi excludă dinpartid pe toţi cei care refuză să dea dovadă de transparenţă şi să-şi publicedeclaraţiile de avere.

O public, dar mai încolo

Liberalul Mario Opreaa spus “da” imediat când i-am propus să-şi publice declaraţia de avere pesite-ul nostru, dar acest lucru se va întâmpla peste o săptămână pentru că momentaneste plecat. Mult mai hotărât s-a dovedit a fi senatorul PSD Toni Greblă, carene-a spus că astăzi vine în Bucureşti şi ne şi trimite declaraţia de avere să opublicăm pe site. “Am depus declaraţia la Senat cu rugămintea să fie publicată.Din păcate sau din fericire pentru mine nu am nimic de ascuns, nu am avere deascuns. Dacă până mâine cei de Senat nu mi-au publicat declaraţia de avere v-otrimit dumneavoastră”, a încheiat Greblă. Senatorul PSD, Ecaterina Andronescu,a spus că nu are nimic împotrivă ca declaraţia sa de avere să fie postată pesite-ul ziarului nostru dar că, deciziile se iau în grup: “La prima şedinţă degrup din Senat voi înainta colegilor mei propunerea dumneavoastră”, ne-aasigurat Andronescu. Un alt senator PSD, Alexandru Mazăre, a fost de accord cupropunerea noastră după ce ne-a reproşat“că altele sunt problemele acum”. “Ţara arde şi baba se piaptănă! Deci, asta e.Problemele ţării sunt cu totul altele”.Până la urmă e de acord cu propunerea, deşi, susţine el, nu o asemeneaproblemă minoră ar trebui să ne intereseze. “O să o public şi pe site-ulPuterea şi oriunde vreţi dumneavoastră. Dar altele sunt problemele arzătoare”,ne-a spus Mazăre.

UNPR, campion la promisiuni

Preşedintele deonoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat că declaraţiile de avere artrebui publicate pe site-ul Senatului pentru “transparentizare instituţională”,iar dacă nu se poate “e bine şi pe site-ul partidului”. Cu toate că a spusacest lucru în urmă cu zece zile, pagina de internet a partidului rămâne la felde sărăcăcioasă în informaţii. Nici un rând despre declaraţiile de avere. I s-apărut însă interesantă ideea de a pune pe site-ul “Puterea” declaraţiile,spunând că o va pune în discuţie în partid. Senatorul UNPR, Şerban Mihăilescu,a precizat că declaraţiile de avere ale colegilor săi de partid vor fipublicate, probabil, săptămâna viitoare pe site-ul UNPR. “Noi am depusdeclaraţiile de avere încă din data de 15 iunie la Senat, dar ne-am împiedicatde decizia Biroului Permanent de a refuza publicarea lor. Nu înţeleg acestrefuz. Adică, ce a fost bun până acum nu mai e bun, sau cum”, aspus Mihăilescu. Senatorul UNPR, Anghel Iordănescu, ne-a declarat că nu îlinteresează nici o propunere de-a noastră şi că nu face conversaţii la telefonpentru că nu-i face plăcere. A adăugat că şi-a declarat averea pe site-ulSenatului”. Iordănescu nu s-a arătat interesat nici de părerile colegilor săide partid legate de acest subiect.

Vosganian nu ştie ce să facă

Senatorul PNL VarujanVosganian ne-a spus că declaraţia lui de avere e neschimbată faţă de anultrecut, dar că nu s-a gândit încă ce va face cu ea. La nevoie, o va publica peblog. Nu precizează însă când. El crede că problemele ţării sunt altele, iar chestiuneadeclaraţiilor de avere nu e arzătoare. “Eu, dacă vreţi, fac şi o zi a porţilordeschise, să vină lumea să îmi viziteze casa. Declaraţia mea de avere eaceeaşi. Dacă va fi nevoie o pun pe blog. Dar astea sunt populisme ieftine, şica să-ţi spun ceva şi voi (n.r., mass-media) le încurajaţi. Din proprieiniţiativă, vreau să fac ceva pentru ţară, nu să mă ocup de populisme deastea”, ne mărturiseşte Varujan Vosganian.

Urban are boală pe Gorbaciov

Senatorul PDL IulianUrban şi-a depus declaraţia de avere la secretariatul general al Senatului.“I-am spus secretarului general să pună mâna să o publice, dar se dă lovit.Atâta timp cât eu îi cer să-mi publice declaraţia de avere nu are de ce să seeschiveze spunând că nu-i permite legea. Se invocă faptul că legea ne protejeazănouă parlamentarilor anumite date personale. Eu nu vreau să mă protejeze, amdreptul acesta. Am cerut să nu mă protejeze legea, iar dacă cei care trebuie săpublice declaraţiile de avere pe site-ul Senatului nu o fac, atunci să pleceacasă sau să fie daţi afară”, a mai spus Urban. Senatorul democrat-liberal nuvrea să-şi publice declaraţia de avere pe site-un nostru pentru că este unpolitician de dreapta şi “are boală pe ruşi şi pe Gorbaciov”.

UDMR le publică la toamnă

Senatorii UDMR amânăpublicarea până la toamnă. Liderul senatorilor UDMR, Andras Levente FeketeSzabo spune că abia după ce va fi publicată legea în Monitorul Oficial vorcompleta noile formulare ale declaraţiilor de avere. Asta se va întâmpla abiaîn următoarea sesiune parlamentară, deocamdată senatorii aflându-se în vacanţă.Verestoy Attila e ceva mai direct şi la obiect: „Eu voi respecta legea, la felcum am respectat-o şi până acum. Luaţi declaraţiile de avere şi studiaţi-le!”,ne îndeamnă Verestoy.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-07

Mai multe imagini:
Ungurul îşi dă mâna cu românul. 'Frăţia” averilor secrete în Parlament
zoom
Ungurul îşi dă mâna cu românul. 'Frăţia” averilor secrete în Parlament
zoom
Ungurul îşi dă mâna cu românul. 'Frăţia” averilor secrete în Parlament
zoom

Ungurul îşi dă mâna cu românul. 'Frăţia” averilor secrete în Parlament
zoom
Ungurul îşi dă mâna cu românul. 'Frăţia” averilor secrete în Parlament
zoom
Ungurul îşi dă mâna cu românul. 'Frăţia” averilor secrete în Parlament
zoom

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine